HomeHL-9Στη χωματερή και στις αποθήκες η περυσινή σταφίδα

Στη χωματερή και στις αποθήκες η περυσινή σταφίδα

Από το προηγούμενο Σάββατο η ΕΑΣΗ σταμάτησε να παραλαμβάνει οινοστάφυλα- η συγκυρία και η πανδημία έχουν δημιουργήσει πρωτοφανείς συνθήκες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα όριά της έφθασε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, αφού ήδη 100 τόνοι από σταφύλια έχουν
οδηγηθεί στη χωματερή. Η προσπάθεια που εκκίνησε από πέρυσι η Ένωση, με σκοπό να «αναστήσει» το brandname της, αλλά και να εμφιαλώσει ανώτερης ποιότητας κρητικό κρασί, φαίνεται πως προς το παρόν μετατίθεται για αργότερα, αφού η συγκυρία και η πανδημία έχουν δημιουργήσει πρωτοφανείς ιστορικά
συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών αντίστοιχες καταστάσεις αλλά και καταστροφή σταφυλιών δεν έχουν παρατηρηθεί στην Κρήτη ποτέ τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Με δεδομένο όμως το παρατεταμένο lockdown και τη διαρκή αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού, στην Κρήτη έχουν δημιουργηθεί απίστευτα αποθέματα κρασιού, τόσο σε επίπεδο ενώσεων, όσο και σε επίπεδο ιδιωτών παραγωγών, χωρίς να υπάρχουν αγορές στις οποίες τα αποθέματα να μπορούν να διατεθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, το πρόβλημα είχε αρχίσει να διαφαίνεται από πέρυσι, ωστόσο οι παραγωγοί ήλπιζαν ότι η φετινή αναστροφή του κλίματος και η αύξηση του τουρισμού θα μπορούσαν να επιδράσουν καταλυτικά και να βοηθήσουν μια δύσκολη κατάσταση.

Δυστυχώς όμως τόσο η εστίαση όσο και ο τουρισμός συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολυεπίπεδα προβλήματα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πρωτοφανή θέματα, η επίλυση των οποίων παραμένει άγνωστη.

Από το προηγούμενο Σάββατο πάντως η Ένωση Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου σταμάτησε να παραλαμβάνει οινοστάφυλα, αφού παρά το γεγονός πως οι παραγωγοί είχαν τρυγήσει μεγάλο μέρος από τα αμπέλια τους δεν υπήρχε πουθενά αποθηκευτικός χώρος για να μπορέσουν να συντηρηθούν και να υλοποιηθούν οι διαδικασίες οινοποίησης.

Παρά τα προβλήματα πάντως, η Ένωση προσπάθησε όπως έκανε και πέρυσι, έτσι και φέτος να ενισχύσει το προϊόν και τον κλάδο, αφού ήδη έχει παραλάβει περισσότερους από 4.500 τόνους σταφύλια σε πολύ καλές μάλιστα για την εποχή και την αγορά τιμές.

Οι γενικότερες συνθήκες όμως σε συνδυασμό με τον θερινό καύσωνα που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στο επιτραπέζιο σταφύλι, τα οποία «έστειλαν» μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιου σταφυλιού προς οινοποίηση, ήρθαν να επιτείνουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, η σχεδόν μηδενική ζήτηση της ιδιωτικής παραγωγής, λόγω των γενικευμένων προβλημάτων, είχε σαν συνέπεια να υπάρχουν πολλές «κλειστές πόρτες» και πολλές αδιάθετες ποσότητες.

Η Ένωση Ηρακλείου ελπίζει πως θα μπορέσει να βρεθεί κάποια λύση για τα πολλαπλά προβλήματα, ενώ έχει ήδη καλέσει τοπικούς φορείς και βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ώστε να δρομολογηθεί ένα ραντεβού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ελεγχθούν οι δυνατότητες αύξησης της απόσταξης κρίσης.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση