HomePost It«Το Υπ. Εργασίας δείχνει τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει: “δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε όλοι ίσοι”»

«Το Υπ. Εργασίας δείχνει τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει: “δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε όλοι ίσοι”»

Eρώτηση Βαρδάκηω

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο απασχόλησης ανηλίκων, που συγκατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με την αναπληρώτρια τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, την τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου και την οποία συνυπογράφουν ακόμα 50 βουλευτές του κόμματος.

Στην ερώτηση αναδεικνύονται τα σοβαρά θέματα που εγείρονται μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, για την απασχόληση σε ξενοδοχεία:

  • παιδιών άνω των 16 ετών, τα οποία διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων
  • ατόμων με αναπηρία, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στηλιτεύουν την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα παιδιά που έχει το κράτος υπό την φροντίδα του, σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο.Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική της οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ».

Ήδη μεανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμόεκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οιλάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

Επιπλέον, από την ανακοίνωση του Υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι η συνέργεια με τους Ξενοδόχους, στοχεύει και στην «κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας». Δηλαδή, η υποχρέωση του κράτους ανατίθεται σε ιδιώτες, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι. Η επένδυση που το κράτος οφείλει και εκ του συντάγματος να πραγματοποιήσει στην κοινωνική πρόνοια, αντικαθίσταται από την εταιρική κοινωνική ευθύνη των μεγάλων επιχειρήσεων και από επαίνους για τη φιλάνθρωπη στάση εαυτών και αλλήλων.

Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι, η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα, αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τουςστην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίησηώστε να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστήςφροντίδας για τα παιδιά, στόχος που σήμερα δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή  στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλούν τον Αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει:

  • Σε τι συνίσταται ακριβώς η σχεδιαζόμενη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε θέματα κοινωνικής προστασίας; Έχει αποτυπωθεί το σχέδιο σε κάποιο κείμενο;
  • Έχουν ερωτηθεί και έχουν εκφράσει γνώμη επίτων σχεδίων σας οι αρμόδιοι φορείς των δημόσιων δομών φροντίδας ανηλίκων, δηλαδή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών;
  • Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και κλειστές δομές φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου;

Θα στερηθούν τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας της χώρας τηδυνατότητα να ολοκληρώσουν το Λύκειο;

  • Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους διασφαλίζεται ότι οι ανήλικοι των δομών φιλοξενίας, δεν θα γίνουν έρμαια εργοδοτικής αυθαιρεσίας και δεν θα αποτελέσουν τα “παιδιά για όλες τις δουλειές”;

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση