HomeΚΟΣΜΟΣΒόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο υπ. Υγείας λόγω της πολύνεκρης πυρκαγιάς

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο υπ. Υγείας λόγω της πολύνεκρης πυρκαγιάς

Σε μονάδα Covid

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Βένκο Φίλιπτσε με αφορμή την πυρκαγιά σε μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου στην πόλη Τέτοβο, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Ο Φίλιπτσε, όπως δήλωσε, υπέβαλε στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ την παραίτησή του για λόγους ηθικής τάξης.

«Ως γιατρός και υπουργός διαθέτω ακεραιότητα και για λόγους ηθικής τάξης υπέβαλα γραπτώς την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Βένκο Φίλιπτσε, 44 ετών, ο οποίος είναι νευροχειρουργός είχε αναλάβει υπουργός Υγείας τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ τον περασμένο Μάιο εξελέγη και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ.

Από το γραφείο του Ζόραν Ζάεφ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η παραίτηση του Βένκο Φίλιπτσε γίνεται αποδεκτή ή όχι.

Προηγουμένως παραιτήθηκαν ο υφυπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας και ο διοικητής του νοσοκομείου του Τετόβου, οι οποίοι προέρχονται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Από την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης σε λυόμενη προκατασκευασμένη μονάδα για ασθενείς με κορωνοϊό, στο νοσοκομείο στην πόλη Τέτοβο έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι. Οι 12 από αυτούς ήταν ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν στη μονάδα και δύο ήταν επισκέπτες, συγγενείς νοσηλευομένων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μετέβη σχεδόν αμέσως στη μικρή πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, έκανε λόγο για τεράστια τραγωδία, εκφράζοντας παράλληλα τα «βαθιά συλλυπητήριά» του «στις οικογένειες και στους οικείους των θανόντων» και «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Η πυρκαγιά σε προκάτ μονάδα για ασθενείς με την COVID-19 σε νοσοκομείο στο Τέτοβο ξέσπασε ενώ η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία εόρταζε την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της με εκδηλώσεις κυρίως στα Σκόπια, ιδίως στρατιωτική παρέλαση και συναυλία της εθνικής φιλαρμονικής ορχήστρας.

«Οι εισαγγελείς έδωσαν τη διαταγή να γίνουν νεκροψίες και να αναγνωριστούν τα πτώματα των 14 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά και ερευνούμε για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν άλλοι νεκροί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Το πυροσβεστικό σώμα, που ειδοποιήθηκε περί τις 21:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε πως οι δυνάμεις του κατέσβεσαν την πυρκαγιά μέσα σε 45 λεπτά.

«Η πυρκαγιά ήταν τεράστια» καθώς επειδή η μονάδα ήταν προκάτ «καίγονταν πλαστικά», εξήγησε ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής στο Τέτοβο, ο Σάσο Τράιτσεφσκι, σε τηλεοπτικό δίκτυο. «Βγάζαμε θύματα ενώ σβήναμε τις φλόγες», πρόσθεσε.

Αρκετοί τραυματίες διακομίστηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία των Σκοπίων.

Cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση