HomeΚΡΗΤΗΜίκης Θεοδωράκης: Ύστατο… χαίρε στον Οικουμενικό μουσικοσυνθέτη

Μίκης Θεοδωράκης: Ύστατο… χαίρε στον Οικουμενικό μουσικοσυνθέτη

Κόσμος τραγουδούσε το "Σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την σορό του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων όπου ο ίδιος επέλεξε για να γίνει η… τελευταία του κατοικία.

Πλήθος κόσμου βρίσκεται στο χωριό με την νεκροφόρα που μετέφερε τον αξεπέραστο Μίκη να περνά από τα στενά και οι άνθρωποι να τον χαιρετούν με λουλούδια και σιγομουρμουρίζοντας τις σπουδαίες συνθέτεις του Μίκη Θεοδωράκη.

Η αυτοκινητοπομπή πέρασε και από το πατρικό σπίτι του μουσικοσυνθέτη όπου έκανε μία μικρή στάση ενώ στη συνέχεια έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο κόσμος που βρέθηκε στην εκκλησία ή που ήταν στα μπαλκόνια των σπιτιών τραγουδούσε το «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».

Δείτε live εικόνα από την ΕΡΤ:

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία βρίσκονται τα παιδιά του Μίκη, Γιώργος και Μαργαρίτα, τα εγγόνια του και άλλα μέλη της οικογένειας ενώ παρίσταται η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο γενικός γραμματέας ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και άλλα πολιτικά πρόσωπα καθώς και εκπρόσωποι του πολιτισμού.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του ναού δεν επιτρέπεται να παρευρεθεί κόσμος γι’ αυτό και πέριξ της εκκλησίας έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί άνθρωποι για να απευθύνουν το τελευταίο… αντίο.

Μαζί με τους γονείς και τον αδερφό του

Μετά το τέλος της εξόδιου ακολουθίας ο αξεπέραστος Μίκης θα οδηγηθεί στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων για να ταφεί. Ο ίδιος πριν από πολλά χρόνια επέλεξε την τελευταία του… κατοικία καθώς όπως πάντα έλεγε ήθελε να βρίσκεται δίπλα από τον πολυαγαπημένο του αδερφό και τους γονείς του.

 «Αθάνατος» φώναζαν κατά την έξοδό του από τη Μητρόπολη Χανίων

Ένα τέταρτο μετά τις 12 το μεσημέρι η σορός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη αναχώρησε από τη Μητρόπολη Χανίων με προορισμό τον Γαλατά Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, μόλις το φέρετρο που φιλοξενεί τον αξεπέραστο Μίκη βγήκε από τις πύλες της Μητρόπολης ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος τον καταχειροκρότησε φωνάζοντας για μία ακόμα φορά «Αθάνατος» ενώ η μπάντα του Στρατού παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια.

Αυτή τη στιγμή με αυτοκινητοπομπή οδηγείται στον Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία ενώ η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Ρίγη συγκίνησης στο λαϊκό προσκύνημα

Ρίγη συγκίνησης προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος του μεγάλου δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη Χανίων.

Με απέραντη συγκίνηση, κρατώντας στα χέρια ένα λουλούδι, οι πολίτες – κάθε ηλικίας – συνέρρεαν εκεί, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη.

Εκατοντάδες κόσμου και το λιμάνι της Σούδας

Λίγο πριν, εκατοντάδες κόσμου, βρέθηκε στο λιμάνι της Σούδας, προκειμένου να ακολουθήσει την πομπή προς τη Δημοτική Αγορά, αποχαιρετώντας τον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Λίγο μετά τις 7:20 το αυτοκίνητο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη εξήλθε του πλοίου που μετέφερε τη σορό του και ξεκίνησε η πομπή προς το κέντρο των Χανίων.

Μόλις η νεκροφόρα βγήκε από το πλοίο ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα και φώναζε «αθάνατος».

Eκεί, εκτός από τον απλό κόσμο, βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Χανίων που παιάνιζε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, και με συνοδεία 96 βρακοφόρων, το πλήθος με δάκρυα στα μάτια, ακολούθησε τη σορό του που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο, έως ότου φτάσει στη Μητρόπολη Χανίων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση