HomeHL-HealthΤο αντιοξειδωτικό φρούτο που καταπολεμά το άσθμα και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Το αντιοξειδωτικό φρούτο που καταπολεμά το άσθμα και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Ακόμα και ένα την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανήκουν στα πιο δημοφιλή φρούτα και όχι άδικα. Εκτός από το έντονο κόκκινο χρώμα και την υπέροχη γεύση τους, τα μήλα αποτελούν μια εξαιρετικά υγιεινή και χορταστική επιλογή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Διαβάστε τρία από αυτά και εντάξτε τα μήλα στη διατροφή σας από σήμερα κιόλας!

  1. Ωφελούν την καρδιά

Τα μήλα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένας λόγος στον οποίο μπορεί να οφείλεται αυτό είναι ότι περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, δηλαδή το είδος των φυτικών ινών που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Επίσης, περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις και βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη φλούδα. Μία από αυτές τις πολυφαινόλες είναι το φλαβονοειδές επικατεχίνη, η οποία έχει φανεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μια ανάλυση μελετών βρήκε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με 20% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, την «κακή» LDL χοληστερόλη και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Μια άλλη μελέτη που συνέκρινε τις επιδράσεις της κατανάλωσης ενός μήλου ημερησίως με την λήψη στατινών -κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη- συμπέρανε ότι τα μήλα θα μπορούσαν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα στη μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Επειδή, όμως, δεν επρόκειτο για ελεγχόμενη δοκιμή, τα ευρήματα πρέπει να αξιολογηθούν με επιφύλαξη.

Άλλη μελέτη συνέδεσε την κατανάλωση λευκόσαρκων φρούτων και λαχανικών, όπως τα μήλα και αχλάδια, με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, για κάθε 25 γραμμάρια μήλων που καταναλώνονται, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειωνόταν κατά 9%.

  1. Συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλων με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σε μια μεγάλη μελέτη, η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως συνδέθηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με την αποχή από την κατανάλωση του φρούτου. Ακόμα και η κατανάλωση λίγων μήλων εβδομαδιαίως, μάλιστα, είχε παρόμοιες προστατευτικές επιδράσεις.

Είναι πιθανό ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα μήλα να αποτρέπουν την καταστροφή των ιστών στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη και συχνά παρουσιάζουν βλάβες στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

  1. Περιέχουν ενώσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άσθματος

Αυτά τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα μπορεί να βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων από την οξειδωτική βλάβη.

Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 68.000 γυναίκες βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα μήλα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος. Η κατανάλωση περίπου του 15% ενός μεγάλου μήλου την ημέρα συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο της πάθησης.

Η φλούδα του μήλου περιέχει το φλαβονοειδές κερκετίνη (κουερσετίνη), η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τη φλεγμονή. Με αυτούς τους δύο τρόπους είναι πιθανό τα μήλα να επηρεάζουν το άσθμα και τις αλλεργικές αντιδράσεις.
protothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση