HomeHL-WorldΣε Μόσχα και Παρίσι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν

Σε Μόσχα και Παρίσι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν

Θα συζητήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρόμπερτ Μάλεϊ θα επισκεφτεί τη Μόσχα και το Παρίσι αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με Ρώσους και Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες θα καλύψουν «το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ανάγκη για την ταχεία επίτευξη και υλοποίηση ενός πλαισίου κατανόησης για μία αμοιβαία επιστροφή και συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα στο κοινό πλαίσιο δράσης (The Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA)», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το πλαίσιο της συμφωνίας.

Για την εφαρμογή της το Ιράν είχε συμφωνήσει να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές του σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ωστόσο, το Ιράν αντέδρασε στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων μέσω της παραβίασης αρκετών από τις παραμέτρους της εφαρμογής της.

Οι έμμεσες συνομιλίες για την αναζωογόνηση της συμφωνίας πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουνίου.

«Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτού του ταξιδιού είναι πραγματικά για το που βρισκόμαστε αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις διαπραγματεύσεις του πλαισίου δράσης JCPOA, οι οποίες διακόπηκαν για τους τελευταίους δυόμισι μήνες», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

«Θέλουμε να διαβουλευτούμε με αρκετούς συνεργάτες μας σχετικά με τον καλύτερο δρόμο εξέλιξης της κατάστασης υπό το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνεχίζει να εξελίσσεται».
protothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση