HomePost ItΣύμφωνο συνεργασίας Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Σύμφωνο συνεργασίας Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Υπογράφηκε την Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνο Συνεργασίας συνυπέγραψαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Στεφανάκης Γιάννης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία και άμεση επέμβαση για την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Mετά την υπογραφή του Συμφώνου, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Στεφανάκης Γιάννης, δήλωσε: «Με χαρά και ιδιαίτερη τιμή ανακοινώνουμε την έναρξη της συνεργασίας μας με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Ο στόχος είναι ενίσχυση των διαδικασιών για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων των παιδιών και των οικογενειών τους στο Οροπέδιο Λασιθίου, και, μάλιστα, χωρίς καμία οικονομική ή άλλη επιβάρυνσή τους. Ευχαριστώ θερμά και δημόσια τον Κώστα Γιαννόπουλο, ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού φορέα, για το ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον για την προώθηση της εν λόγω συνεργασίας, που έχει επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια στον ορεινό Δήμο μας. Κύριο και πάγιο μέλημα της Δημοτικής μας Αρχής αποτελεί η στήριξη του Ανθρώπου σε κάθε επίπεδο».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε, επίσης, με τη σειρά του: «Έχουμε ως βασική μας αρχή να λειτουργούμε με τη συνεργασία των θεσμών. Το Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την αμεσότητα του Δήμου σε περιπτώσεις παιδιών με προβλήματα υγείας, διαβίωσης, θυμάτων βίας και σε κατάσταση κινδύνου. Θέτουμε τις ολιστικές υπηρεσίες μας, τους πιστοποιημένους μηχανισμούς μας, καθώς και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού μας στη διάθεση του Δήμου, ώστε να ενισχύσουμε την αυξημένη ανάγκη ενημέρωσης, πρόληψης και άμεσης παρέμβασης για κάθε παιδί, λειτουργώντας σαν μία οντότητα, σαν μία οικογένεια».

Το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει την έναρξη μίας κοινής προσπάθειας με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού τους επιπέδου και της υγείας τους, αναλαμβάνοντας την κοινή δέσμευση ότι θα προβούν από κοινού σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη και πιο άμεση υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.

Με σκοπό την υλοποίηση των ανωτέρω «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και των αρμόδιων υπηρεσιών του το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του, καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του.

Αναλυτικότερα:

Τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111

Το πρόγραμμα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί

Το πρόγραμμα Missing Alert Hellas για ενήλικες από 18-60 ετών που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο

Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες

κυνοφιλικές ομάδες

Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα.

Τα Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα)

Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών (Ασθενοφόρα) που τίθενται στη διάθεση του ΕΚΑΒ και είναι στελεχωμένες με

πιστοποιημένους διασώστες

Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά, εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία

Την υλοποίηση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά, όπως επίσης και την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας

Την Υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού

Την υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, καθώς και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας

Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Τη φιλοξενία οικογενειών με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από τον Δήμο Οροπεδίου Λαισθίου σε διαμέρισμα του Οργανισμού στην Αθήνα.

Επιπλέον, ο Οργανισμός θα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του Οργανισμού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

Διαφήμιση
Διαφήμιση