HomeHL-GreeceΚαρδίτσα: Τα ψηφιακά ίχνη πρόδωσαν το «μοτίβο της απάτης» των fake εμβολιασμών

Καρδίτσα: Τα ψηφιακά ίχνη πρόδωσαν το «μοτίβο της απάτης» των fake εμβολιασμών

Πώς δρούσε η διοικητική υπάλληλος για να εκδίδει τα μαϊμού πιστοποιητικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα χέρια των εισαγγελικών Αρχών, αλλά και των προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκεται η έρευνα για τα πιστοποιητικά «μαϊμού» στο εμβολιαστικό κέντρο στον Παλαμά Καρδίτσας, μετά με την ταυτοποίηση 44 εικονικών εμβολιασμών.

Αποκαλυπτικό για τη δράση της διοικητικής υπαλλήλου του εμβολιαστικού κέντρου, η οποία καταχωρούσε τις εικονικές εγγραφές στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών υπήρξε στην πραγματικότητα το ίδιο το δημόσιο λογισμικό, το οποίο «πρόδωσε» μέσα από τις δικλείδες ασφαλείας που διαθέτει, τους fake εμβολιασμούς.

Ο μίτος της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μέσα από το ψηφιακό αποτύπωμα της διοικητικής υπαλλήλου στο σύστημα, η οποία έχοντας αποθηκεύσει τους κωδικούς πρόσβασης μιας νοσηλεύτριας του εμβολιαστικού κέντρου στο υπηρεσιακό τάμπλετ, προχωρούσε στην έκδοση εικονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ευρείες διασταυρώσεις των στοιχείων, που τρέχουν παράλληλα από τους εμβολιασμούς από μια δέσμη συνεργαζόμενων φορέων, δηλαδή τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από κοινού με τον ΕΟΔΥ και την ΗΔΙΚΑ εξετάζουν διάφορες «ύποπτες» συμπεριφορές στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, σημαίνοντας -όπου χρειαστεί- συναγερμό.

Ειδικότερα, οι πολυεπίπεδες διασταυρώσεις αποσκοπούν στο να εντοπιστούν τα «ανώμαλα μοτίβα» (irregular patterns) στις ψηφιακές εγγραφές στο σύστημα, ενώ σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις ενδείξεις εμφανιστεί πάνω στον χάρτη με τα εμβολιαστικά κέντρα, τότε ακολουθεί ενδελεχής έλεγχος με φυσική παρουσία ελεγκτικού κλιμακίου στο επίμαχο εμβολιαστικό κέντρο, όπου εξετάζονται βήμα προς βήμα όλα τα στάδια του εμβολιασμού, δηλαδή: η λίστα και τα έγγραφα των ραντεβού, το προσωπικό, αλλά και οι αποθήκες φύλαξης των εμβολίων.

Τα «κόκκινα» σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια εκείνα που χτυπούν «κόκκινο» στο λογισμικό σύστημα περιλαμβάνονται:

  • Μεγάλη αυξομείωση του αριθμού των εμβολιασμένων την ίδια περίοδο από μήνα σε μήνα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο
  • Καταχωρήσεις σε περίεργες ώρες
  • Πολλές αδιάθετες δόσεις
  • Αλλαγή στο πρόγραμμα ραντεβού, με προσθήκες μπροστά στην τρέχουσα λίστα
  • Εμβολιασμός σε εμβολιαστικό κέντρο που απέχει αρκετά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας.

«Τρέχουμε πιθανά σενάρια, για να ανιχνεύσουμε εγκαίρως και να αποτρέψουμε τυχόν παραβατικές συμπεριφορές με ενδελεχή έλεγχο σε προβληματικές περιπτώσεις» ανέφερε στο protothema.gr ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, καθώς οι έρευνες των στελεχών της Αρχής εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, καλύπτοντας όλη την εμβολιαστική αλυσίδα.

Το «μοτίβο απάτης» στον Παλαμά

Οι ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου του συστήματος καταγραφής των εμβολιασμών έδειξαν «κόκκινο» και στην περίπτωση του Παλαμά Καρδίτσας, καθώς η «πρωταγωνίστρια» στην υπόθεση διοικητική υπάλληλος φέρεται να παρακολουθούσε τη ροή προσέλευσης των ραντεβού στην ημερήσια λίστα του εμβολιαστικού κέντρου και όταν υπήρχαν κάποια εμβόλια αδιάθετα, τότε έβαζε στις πρώτες θέσεις της λίστας αναμονής τα άτομα της επιλογής της, ώστε να εμφανιστούν ως εμβολιασθέντα με αδιάθετες δόσεις, καταστρέφοντας στη συνέχεια τα εμβόλια που περίσσευαν στα αλήθεια.

Αναφορικά με τους εικονικά εμβολιασμένους στον Παλαμά Καρδίτσας, πρόκειται για άτομα του συγγενικού και στενού περιβάλλοντος της υπαλλήλου, αντιεμβολιαστές στην πλειοψηφία που επιθυμούσαν να μην προβούν σε εμβολιασμό, αποφεύγοντας, ωστόσο, περιορισμούς και τυχόν κυρώσεις.

Για το λόγο αυτό, η υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών στον Παλαμά Καρδίτσας αποτελεί από χθες αντικείμενο επισταμένης εισαγγελικής έρευνας, καθώς ποινική προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, με αντικείμενο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Σκοπός της έρευνας είναι να διακριβώσει όχι μόνο τα στοιχεία και το ρόλο όσων εξέδιδαν τα παράνομα πιστοποιητικά, αλλά και τον πλήρη κατάλογο όσων έχουν στην κατοχή τους εικονικό πιστοποιητικό, με δεδομένο μάλιστα ότι στο εν λόγω εμβολιαστικό κέντρο έχουν καταχωρηθεί 31.296 εμβολιασμοί, όταν ο Παλαμάς Καρδίτσας αριθμεί 6.000 κατοίκους.

Στην κατεύθυνση αυτή, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κατέθεσε χθες στον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Προσερχόμενος στις εισαγγελικές Αρχές, ο κ. Σερέτης περιέγραψε πως «από τα 44 ύποπτα άτομα, έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής -από αρχές Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου του 2021- στα 33. Στα 44 εμπεριέχονταν και οι πρώτες ή δεύτερες δόσεις που ενδεχομένως να είχαν κάνει», ενώ προανήγγειλε ότι μετά από την κατάθεση του φακέλου στον Αντιεισαγγελέα, ακολουθεί μηνυτήριος αναφορά, «την οποία θα καταθέσει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια κατά παντός υπευθύνου και κατά των πολιτών, οι οποίοι ενοχοποιούνται σε όλη αυτή τη διαδικασία».

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ υπεραμύνθηκε της ασφάλειας του εθνικού συστήματος εμβολιασμών, τονίζοντας πως «είναι απόλυτα θωρακισμένο και ασφαλές με δικλείδες ασφαλείας- κανένας να μη διανοηθεί να παραβιάσει αυτό το σύστημα γιατί η τιμωρία του βάσει της νόμιμης διαδικασίας θα είναι παραδειγματική», ενώ γνωστοποίησε ότι παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα εξελίσσεται και υπηρεσιακή ΕΔΕ «με τις κλητεύσεις όλων εκείνων οι οποίοι εμπλέκονται και των μαρτύρων, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα ένα αποτέλεσμα που θα μας δείξει ακριβώς ποιοι εμπλέκονται και ποιοι είναι σε όλη αυτή την ιστορία οι άμεσοι, οι οποίοι ενοχοποιούνται κιόλας».

Στις άμεσες ενέργειες, άλλωστε, της αρμόδιας ΥΠΕ ήταν να τεθεί σε διαθεσιμότητα από την πρώτη στιγμή η φερόμενη ως εμπλεκόμενη διοικητική υπάλληλος, η οποία, σύμφωνα με τις αναφορές του διευθυντή του Κέντρου Υγείας, «εμπλέκεται από τον Μάιο στο εμβολιαστικό κέντρο».

Βροχή οι καταγγελίες

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό στον Παλαμά Καρδίτσας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αποκαλύπτοντας την αφόρητη πίεση που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές για να χορηγήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, αλλά και rapid και μοριακών τεστ.

Στο πλαίσιο αυτό, «υπάρχουν αναφορές ότι δηλώνουν ψευδώς ότι έχουν νοσήσει, υπάρχουν καταγγελίες για να μην κάνουν το εμβόλιο» εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ συστηματικές και οργανωμένες πιέσεις από ομάδες αντιεμβολιαστών κατήγγειλε η Αντ. Παν. Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου. Η κ. Μαστοράκου μάλιστα επισήμανε ότι αντιεμβολιαστές καταφέρνουν να εισχωρούν στις γραμμές εμβολιασμού, ενώ η ίδια ανέφερε πως δέχεται καταγγελίες γιατρών για «προτάσεις» που δέχονται αναφορικά με την έκδοση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης έναντι 100 ή 200 ευρώ.

«Έχω αναφορές από πολλές περιοχές της χώρας και προκύπτει από την πίεση που υπάρχει τώρα στην κοινωνία για να λάβουν τα προνόμια των εμβολιασμένων» κατέληξε η κ. Μαστοράκου.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση