HomeΚΡΗΤΗΜίκης Θεοδωράκης: Από τις 10:00 το πρωί σήμερα το λαϊκό προσκύνημα

Μίκης Θεοδωράκης: Από τις 10:00 το πρωί σήμερα το λαϊκό προσκύνημα

Πλήθος κόσμου την πρώτη μέρα στη Μητρόπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για δεύτερη ημέρα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα, Τρίτη, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου ο κόσμος απευθύνει το ύστατο χαίρε στον τεράστιο μουσικοσυνθέτη.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό από τις 10:00 το πρωί σήμερα και θα είναι ανοικτές μέχρι και τις 19:00.

Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου (10:00-14:00), για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού και η σορός να μεταφερθεί στον Γαλατά Χανίων, όπου και θα γίνει την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου ο ενταφιασμός, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Χθες, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αποχαιρετήσει τον αξέχαστο μουσικοσυνθέτη, ενώ το λαϊκό προσκύνημα πήρε παράταση μίας ώρας, αφού ολοκληρώθηκε στις 20:00.

Πολίτες όλων των ηλικιών, φορώντας μάσκες και τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ανέμεναν υπομονετικά στην ουρά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη. Άλλοι κρατούσαν ένα λουλούδι, άλλοι ύψωναν τη γροθιά τους, μπαίνοντας στον μικρό χώρο όπου έχει τοποθετηθεί το φέρετρο.

Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία το μεσημέρι της Δευτέρας

Η εμπλοκή με την επιλογή του γραφείου τελετών που θα αναλάβει τη διαδικασία της κηδείας και ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη ανέκυψε κατά τη συζήτηση ενώπιον του Πρωτοδικείου, το πρωί της Δευτέρας, σχετικά με την εφαρμογή της επιθυμίας του μουσικοσυνθέτη για τον τόπο ταφής του.

Η χήρα και τα δύο παιδιά του εκλιπόντος, μέσω των συνηγόρων τους, συμφώνησαν ενώπιον του δικαστηρίου να γίνει η ταφή στον Γαλατά Χανίων, όμως η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη προέβαλε το αίτημα η όλη τελετή να διοργανωθεί και να εκτελεστεί από συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Στο δικαστήριο παρενέβη το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, το οποίο εκπροσωπεί ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Η διαφωνία είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά μιάμιση ώρα η διαδικασία και η σορός να τεθεί τελικά για προσκύνημα λίγο μετά τις 16:00 και όχι από τις 15:00, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Τι ανέφερε η συμβολαιογραφική πράξη

Την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων είχε εκφράσει ο Μίκης Θεοδωράκης με συμβολαιογραφική πράξη. Με αυτήν όριζε επιπλέον τους εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας, ακόμα και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία.

Το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2020 και εμπεριέχει συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά τον θάνατο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, τέθηκε υπ’ όψιν του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ως αποδεικτικό στοιχείο εν όψει της αυριανής απόφασης για το ποιο γραφείο τελετών θα αναλάβει τα της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων, όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και τη σύζυγό του, εφόσον το επιθυμεί, από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς τον σκοπό αυτόν. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από τον φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Ως εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας όρισε τον Γιώργο Αγοραστάκη, πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, και τη γραμματέα του, Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμού του».

Ειδική μνεία είχε γίνει από τον Μίκη Θεοδωράκη και στο γραφείο τελετών, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες μετά τον θάνατό του, δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό. Μάλιστα, αναφέρει ρητά ότι για λόγους αντικειμενικούς και μόνον οι δύο εκτελεστές έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών.

Τέλος, στο ίδιο έγγραφο, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την επιθυμία «να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο».

Οι ετοιμασίες στο χωριό του Μίκη Θεοδωράκη, Γαλατά Χανίων

Το βράδυ της Τετάρτης ο Μίκης Θεοδωράκης θα ξεκινήσει για το τελευταίο του ταξίδι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διά θαλάσσης και θα έχει ως προορισμό τον Γαλατά Χανίων. Εκεί, στην εκκλησία του χωριού θα ψαλεί, στις11 το πρωί, η νεκρώσιμος ακολουθία για να ταφεί μετά στον οικογενειακό μνήμα όπου αναπαύονται οι γονείς και ο αδελφός του.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να «υποδεχθούν» τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα, που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

ΑΝΕΚ: Δωρεάν μετακίνηση στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν για τη κηδεία του Μίκη

Έχοντας ταξιδέψει με την μουσική του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης, ο Μίκης Θεοδωράκης, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, θα αναχωρήσει για το “τελευταίο ταξίδι” με προορισμό τα Χανιά.

Ο “Ουρανομήκης” Μίκης, όπως εύστοχα “βάφτισε” τον Θεοδωράκη ο εκ των ιδρυτών της ΑΝΕΚ LINES μακαριστός Ειρηναίος, ευλογημένος από τις “Μούσες” μουσικός ηγέτης, φλογερός αγωνιστής, οικουμενικός εργάτης της ειρήνης και της αδελφοσύνης, μεγαλοφυής δημιουργικός “έφηβος” μέχρι τέλους, τραγουδήθηκε με πάθος όσο ελάχιστοι.

H Κοινοπραξία ΑΝΕΚ LINES – BLUE STAR FERRIES σε μία συμβολική κίνηση, τιμής ένεκεν, στον μεγάλο απόντα, δίνει την δυνατότητα σε όλους όσους αγάπησαν τον Μίκη, και μπορούν, να ταξιδέψουν δωρεάν, την Τετάρτη 8/9 από Πειραιά προς Σούδα και δωρεάν να επιστρέψουν την Πέμπτη 9/9, σε θέσεις ανάλογα με την διαθεσιμότητα.

iefimerida.gr, cretapost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση