HomeHL-HealthΗ πρωινή συνήθεια που μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η πρωινή συνήθεια που μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Σύμφωνα με νέα έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η «επιστημονική πλάστιγγα» γέρνει όλο και περισσότερο προς τη συχνή κατανάλωση καφέ ως μια συνήθεια με σημαντικά οφέλη για τη υγεία και ιδίως την καρδιαγγειακή. Θετικό πρόσημο στο αγαπημένο ρόφημα δίνει εν προκειμένω πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με την έρευνα, έως τρεις κούπες καφές την ημέρα πέτυχαν μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο ή οποιαδήποτε αιτία, ενώ η follow-up παρακολούθηση 10-15 χρόνια μετά έδειξε πως η κατανάλωση σε μεγάλες ακόμη ποσότητες δεν παρουσίασε συνάφεια με ανεπιθύμητες ενέργειες για την υγεία της καρδιάς.

Η μεγαλύτερη έρευνα που μελέτησε την επίδραση του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία σε πληθυσμό χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Judith Simon από το Κέντρο Καρδιαγγειακής Υγείας του Πανεπιστημίου, συμπεριέλαβε 468,629 συμμετέχοντες από τη βρετανική Βιοτράπεζα με διάμεση ηλικία τα 56,2 έτη και γυναίκες κατά 55,8%. Το πληθυσμιακό δείγμα διακρίθηκε σε τρεις ομάδες σύμφωνα με την καθημερινή κατανάλωση καφέ σε όσους έπιναν σπάνια (22,1%), με μέτρια κατανάλωση (0,5-3 κούπες τη μέρα, 58,4%) και υψηλή (πάνω από 3 κούπες, 19,5%).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 12%, από καρδιαγγειακή νόσο κατά 17% και από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 21%. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες πιθανής επιρροής όπως ηλικία, φύλο, βάρος, ύψος, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα, υπέρταση, διαβήτης, επίπεδα χοληστερόλης, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και μέση κατανάλωση αλκοόλ, κρέατος, τσαγιού, φρούτων και λαχανικών.

Η θετική επίδραση του καφέ επιβεβαιώθηκε και από την πλέον εγγυημένη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς (MRI) σε 30.650 συμμετέχοντες κατά τη follow-up μελέτη 11 χρόνια, η οποία αποτύπωσε την καλύτερη κατάσταση για τους καταναλωτές καφέ τόσο αναφορικά με το μέγεθος της καρδιάς όσο και της λειτουργίας, τα οποία το ρόφημα φάνηκε να προφυλάσσει από τις επιπτώσεις του γήρατος. Αυτές οι θετικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς ενδεχομένως να επεξηγούν και τα οφέλη από την πρόσληψη καφέ, ανέφερε η Δρ. Simon.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση