HomeHL-HealthΤο αντιγηραντικό φρούτο που προστατεύει τη μνήμη και την όραση

Το αντιγηραντικό φρούτο που προστατεύει τη μνήμη και την όραση

Είναι από τα πιο νόστιμα φθινοπωρινά φρούτα και έχουμε σοβαρούς λόγους να τα καταναλώνουμε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα σταφύλια και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, η οποία από πολλούς θεωρείται η υγιεινότερη διατροφή στον κόσμο.

Τα σταφύλια και το κρασί περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις φυτικές πολυφαινόλες, που έχουν πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις, με σημαντικότερη την αντιοξειδωτική, η οποία πιστεύεται πως προστατεύει από καρδιοπάθειες και καρκίνο. Επίσης σχετίζονται με μακροζωία, ισχυρή αντιγηραντική δράση (προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθώντας στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης), με νευροπροστατευτικές λειτουργίες, ιδιαίτερα στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ βελτιώνοντας τη μνήμη.

Στα σταφύλια περιέχονται υδατάνθρακες σε συγκέντρωση 23 γρ. ανά 100 γρ.. Τα σταφύλια αποτελούν πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν. Για παράδειγμα, 80 γρ. σταφυλιών (15-20 ρώγες) δίνουν 12,3 γρ. σάκχαρα και 70 θερμίδες.

Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Η βιταμίνη Α (83 mg ανά 100 γρ. σταφυλιών) συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμικές παθήσεις. Η βιταμίνη C (14mg ανά 100γρ. σταφυλιών) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις, ενώ είναι και ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο και σίδηρος. Από τα 16 ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 βασικότερα περιέχονται στα σταφύλια. Ιδιαίτερα το κάλιο, το οποίο περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες (240 mg ανά 100 γρ.) στα σταφύλια, αυξάνει τη διούρηση και μειώνει την κατακράτηση των υγρών, διατηρώντας έτσι την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Οι φυτικές ίνες (1,1 γρ. ανά 100 γρ. σταφυλιών) των σταφυλιών παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα γίγαρτα (σπέρματα των σταφυλιών έχει δειχτεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση