HomeΚΡΗΤΗΗ επιστολή του Μ. Θεοδωράκη στο δήμο Χανίων: «Επιθυμώ να ταφώ στα Χανιά»

Η επιστολή του Μ. Θεοδωράκη στο δήμο Χανίων: «Επιθυμώ να ταφώ στα Χανιά»

Τι ανέφερε προ οκταετίας ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μία επιστολή του στον τότε δήμαρχο Χανίων, αείμνηστο, Μανώλη Σκουλάκη ο Μίκης Θεοδωράκης γνωστοποιούσε την επιθυμία του να ταφεί στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Κοιμητήριο του Γαλατά, παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του.

Στην επιστολή του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης αναφέρει πως έχει ήδη κατασκευαστεί ο τάφος – υπό τις οδηγίες του – και ζητά από τη δημοτική αρχή των Χανίων να κάνει πράξη την τελευταία του επιθυμία.

Η επιστολή του Μ. Θεοδωράκη

Αγαπητέ κε Δήμαρχε,

Σας γράφω σήμερα για να σας απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα, το οποίο ήδη γνωρίζετε.

Όπως σας είχα ενημερώσει και στις προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου. Όπως επίσης γνωρίζετε, στο κοιμητήριο αυτό μου έχει παραχωρηθεί από τον τότε δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος, που έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με τις οδηγίες μου και έχει ήδη αποπερατωθεί.

Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητα πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στην γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σας, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ότι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος Δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στο δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί.

Τέλος θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αν την εποχή εκείνη έχετε κάποιο άλλο αξίωμα, να ενημερώσετε τον τότε Δήμαρχο Χανίων, για την επιστολή μου αυτή.

Σας ευχαριστώ θερμά,

Με τους χαιρετισμούς μου,

Μίκης Θεοδωράκης

epistoli_theodoraki

Π. Σημανδηράκης: Θεσμική και ηθική υποχρέωση να τηρήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μ. Θεοδωράκη

Με δήλωσή του ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρει πως η επιστολή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και την οικογένειά του ενώ τονίζει πως θεωρεί «θεσμική και ηθική υποχρέωση να τηρήσουμε την τελευταία επιθυμία του».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως Δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ήταν άλλη από το να ταφεί εδώ στα Χανιά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση