HomeHL-HealthKρούσματα της παραλλαγής Mu και στην Ελλάδα

Kρούσματα της παραλλαγής Mu και στην Ελλάδα

Νέος συναγερμός στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συναγερμό παραμένουν κυβέρνηση και ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα καθώς η έλευση του φθινοπώρου δημιουργεί νέα δεδομένα τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να κυριαρχεί στη χώρα και η νέα μετάλλαξη «Mu» κάνει την εμφάνισή της με τα πρώτα κρούσματα.

Το καμπανάκι κινδύνου έκρουσε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. «Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνοντας επίσης ότι πρέπει «να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Απευθύνοντας έκκληση να επισπεύσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους όσοι είναι ακόμα ανεμβολίαστοι, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας.

Ο κ. Μαγιορκίνης εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση. «Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα«, είπε σχετικά με την πορεία της πανδημίας ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε στην εικόνα στα νοσοκομεία και προειδοποίησε για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

«Από την άλλη, ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είναι η αύξηση. Ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εμβολιασμός η μόνη λύση

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση σε αυτό. «Θα ήμασταν τουλάχιστον, δηλαδή το δείχνουν τα νούμερα, θα ήμασταν σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή αν είχαμε 10% περισσότερες μονάδες εμβολιασμού», είπε αναφερόμενος στην εικόνα στο ΕΣΥ.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά για τις μεταλλάξεις και το αν κάνουν τον ιό να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών». «Κατ’ αρχάς, το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, το λεγόμενο, αυτό δηλαδή που ακολούθησε μετά η Δ, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων. Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ η Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Τώρα, όσον αφορά τη θεραπεία, είναι κάτι το οποίο εννοείται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούνε να βρούνε. Το βασικό στοιχείο όμως που έχουμε και θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσον αφορά τις θεραπείες, είναι ότι στις οξείες λοιμώξεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα μέρες, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα»,είπε συγκεκριμένα.

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, την περίοδο 7 Ιουλίου-24 Αυγούστου εντοπίστηκαν 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που κυριαρχεί στη χώρα μας, καθώς επιβεβαιώθηκαν 899 νέα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί και έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621). Πρόκειται για το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση