HomeHL-9Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου: Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου: Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021

Δημιουργείται Σύλλογος Φίλων ΠΣΚΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της Προέδρου Στέλλας Αρχοντάκη και μελών του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ, καθώς και στελεχών της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, παρουσιάστηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεγάλες και σημαντικές καλλιτεχνικές παραγωγές όπερας, συμφωνικής μουσικής, μπαλέτου και θεάτρου, με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, καθώς και συνεργασίες με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ).

Μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει:

  • Την όπερα «Idomeneo, Re di Creta» (Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, μια συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με το Θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, που αποτελεί το πρώτο ανέβασμα όπερας σε πλήρη σκηνική και μουσική μορφή, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, μαζί με το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κιαγιαδάκη και διακεκριμένους σολίστ του Θεάτρου Grattacielo της Νέας Υόρκης.
  • Το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης, σε μουσική Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και Ντιουκ Έλινγκτον, το παιδικό παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική. Η σουίτα από το πασίγνωστο μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Ο Καρυοθραύστης του 1892 και η ομώνυμη τζαζ σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον, του 1960, έρχονται μαζί στη σκηνή του ΠΣΚΗ σε μία παράσταση που υπογράφει ο Ρενάτο Τζανέλλα και παρουσιάζουν τα μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Σλοβενίας.
  • Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη και τον διεθνούς φήμης πιανίστα Κυπριανό Κατσαρή.
  • Δυο φεστιβάλ, το Heraklion Jazz Festival 2021 | Summer Jazz in Progress που αποτελεί τη συνέχιση του πρώτου, ιδιαίτερα δημοφιλούς Φεστιβάλ Τζαζ που πραγματοποιήθηκε στο ΠΣΚΗ τον Φεβρουάριο του 2020 με μεγάλη επιτυχία, καθώς και το «The extreme Cretan Music World» που δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την κρητική μουσική, να εκφραστούν μέσα από το φεστιβάλ.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Η λειτουργία του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, υπό τις υψηλές προδιαγραφές που ετέθησαν από το ξεκίνημά του, αποτελεί για εμάς κεφαλαιώδη προτεραιότητα.
Η πολιτιστική αναγέννηση, όπως την οραματιστήκαμε και  – παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία του covid-19 – συνεχίζουμε να υλοποιούμε στον Δήμο Ηρακλείου, δημιούργησε συνεργασίες, προκάλεσε συστράτευση δυνάμεων, αξιοποίησε το εξαίρετο έμψυχο δυναμικό που διαθέτει η πόλη μας, και γενικότερα η Κρήτη, έδωσε νέα προοπτική στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Με την εξωστρέφεια, που εξαρχής θέσαμε ως στόχο, αναπτύχθηκαν σχέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με καλλιτεχνικά σχήματα υψηλού κύρους, που εξελίχθηκαν σε σημαντικά γεγονότα Τέχνης, στις εκδηλώσεις που ήδη παρουσιάστηκαν και σε εκείνες που θα παρουσιαστούν.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου κ. Μύρων Μιχαηλίδης και οι άξιοι συνεργάτες του προετοίμασαν για το φθινόπωρο ένα πολύπτυχο, ποιοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί λεπτομερώς εν συνεχεία.
Ως προπομπός των εκδηλώσεων αυτών, παραστάθηκε σε διάφορες πόλεις του νησιού μας, αυτό το καλοκαίρι, η όπερα “ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ alla breve-Βασιλιάς της Κρήτης” του Μότσαρτ, η οποία, σε πλήρη μορφή, θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, με συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, κάτι που θα αποτελέσει σπουδαία στιγμή για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, αφού θα είναι η πρώτη Όπερα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».
Στο πρόγραμμα που ετοιμάστηκε, η κοινωνία και οι επισκέπτες της πόλης μας, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σημαντικές εκδηλώσεις: Συμφωνικής Μουσικής, Λυρικού Θέατρο, Μπαλέτου, Μουσικής Δωματίου, Έντεχνης και Παραδοσιακής Μουσικής, Φεστιβάλ Jazz. Καθώς  και παραστάσεις Θεάτρου, Διαλέξεις, όπως και Εκπαιδευτικά προγράμματα. Ευελπιστούμε ότι οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας, θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού προγράμματος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μιχαηλίδη, τους συνεργάτες του, την διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ, τους χορηγούς, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στη σειρά των νέων εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία.»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλλα Αρχοντάκη τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά, σας παρουσιάζουμε το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.
Όπως θα διαπιστώσετε, πρόκειται για ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εξαιρετικές καλλιτεχνικές παραγωγές που καλύπτουν κάθε ανάγκη του κοινού και φέρνουν στο Ηράκλειο διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, κορυφαίους ερμηνευτές, χορευτές και μουσικούς. Εκδηλώσεις ανάλογες του κύρους που ένας κορυφαίος πολιτιστικό οργανισμός οφείλει να διαθέτει.
Ταυτόχρονα όμως, μέσα από το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα, αναδεικνύονται και πτυχές της μουσικής κουλτούρας του τόπου μας, με Κρήτες καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις στις σκηνές του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Δεν θα σας πω περισσότερα για το πρόγραμμα, αμέσως μετά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Μύρωνας Μιχαηλίδης θα το παρουσιάσει αναλυτικά. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παρά τις πολλές και σημαντικές αντιξοότητες που έχει συναντήσει τη σύντομη περίοδο της λειτουργίας του, καταφέρνει και παραμένει ένας δυνατός φάρος πολιτισμού. Ένας φάρος που από το Ηράκλειο, στέλνει το φως της καλλιτεχνικής δημιουργίας όχι μόνο στην Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Και απευθυνόμενή στους συμπολίτες μας, θα ήθελα να τους προσκαλέσω να ενημερωθούν για τις νέες εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν, να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν εκείνες που ταιριάζουν στις δικές τους προτιμήσεις και να γίνουν μέρος σε αυτό το γαϊτανάκι της πολιτιστικής δημιουργίας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ηρακλείου για την υποστήριξη του, την την Περιφέρεια Κρήτης και τη ΔΗΚΕΗ για τη συνεργασία μας, να συγχαρώ τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη και όλους τους συνεργάτες μας για το αποτέλεσμα, αλλά και να συγχαρώ τους χορηγούς του ΠΣΚΗ που με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που τους διακρίνει, στηρίζουν το έργο μας.
Κλείνοντας τον σύντομο αυτόν χαιρετισμό κι αφού ευχηθώ οι συνθήκες που η πανδημία έχει δημιουργήσει και στην χώρα μας, να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στην υλοποίηση του καλλιτεχνικού μας προγράμματος, όπως συνέβη κατά το παρελθόν, θα ήθελα να τονίσω ότι τα οφέλη για τον τόπο μας από την λειτουργία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, είναι πολλά και προφανή. Το πολιτιστικό αποτύπωμα που δημιουργείται, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό. Αξίζει να αγκαλιάσουμε όλοι μας αυτή την προσπάθεια!»

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρωνας Μιχαηλίδης ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, ουσιαστικά της πρώτης περιόδου μετά την έναρξη της πανδημίας, κατά την οποία μπορούν να λάβουν χώρα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.
Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 περιλαμβάνει μεγάλες και σημαντικές καλλιτεχνικές παραγωγές όπερας, συμφωνικής μουσικής, μπαλέτου και θεάτρου.
Ειδικότερα με την παραγωγή «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ, εγκαινιάζεται, για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας, το ανέβασμα μιας παραγωγής λυρικού θεάτρου σε ιδανικές εγκαταστάσεις, όπως αυτές του ΠΣΚΗ.
Οι παραστάσεις του «Ιδομενέα alla breve», που έλαβαν χώρα, κατά τον περασμένο Ιούλιο, σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Αρχάνες και Χερσόνησο, κατέδειξαν μία μεγάλη δυναμική για το κοινό της όπερας στο νησί, η οποία θα κορυφωθεί με την πλήρη σκηνική παρουσίαση του Ιδομενέα με ορχήστρα, χορωδία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, βιντεοπροβολές και ολογράμματα, υπέρτιτλους σε ελληνικά και αγγλικά. Θα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή, όταν, σε λίγους μήνες, το κοινό της Κρήτης θα ακούει τις πρώτες συγχορδίες αυτής της όπερας, όπως ακριβώς αξίζει στους κατοίκους του νησιού αλλά και όπως αξίζει στο ίδιο το έργο.
Καθοριστικής σημασίας είναι η συνεργασία με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης, η οποία σηματοδοτεί την εμβάθυνση των διεθνών συνεργασιών του ΠΣΚΗ.
Επιλεγμένοι, εξαιρετικά ταλαντούχοι, νεότατοι τραγουδιστές από όλο τον κόσμο, υποστηρίζονται και διαγράφουν λαμπρές καλλιτεχνικές πορείες μέσα από το Teatro Grattacielo. Στη δική μας παραγωγή θα συμμετέχουν λυρικοί καλλιτέχνες από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βραζιλία, η Δανία, το Ισραήλ, το Πόρτο Ρίκο, η Ρουμανία, το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία αλλά και η Ελλάδα. Θα σταθώ επίσης και στη εξαιρετική δημιουργική ομάδα, υπό τον Στέφανο Κορωναίο, μέσα στην οποία, κάποιοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες συνδέονται επίσης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με την χώρα μας. Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε τη συνεργασία με την εξαιρετική Συμφωνική Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών, ενώ Χορωδιακό Σύνολο από την Κρήτη θα υποστηρίξει την παραγωγή, σε μια πανστρατιά δυνάμεων.
Με την παραγωγή «Μεγάλο Αφιέρωμα στον Μπετόβεν» δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει τη διάσημη Πέμπτη Συμφωνία του μεγάλου συνθέτη στους χώρους του ΠΣΚΗ αλλά και τη σύμπραξη του διάσημου πιανίστα Cyprien Katsaris, o οποίος θα εμφανιστεί για πρώτη φορά, συμπράττοντας εν προκειμένω με συμφωνική ορχήστρα, στο κοινό της Κρήτης, ερμηνεύοντας το Τρίτο Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του Μπετόβεν.
Με την παραγωγή του μπαλέτου «Καρυοθραύστης», από τις ομώνυμες σουίτες των Τσαϊκόφσκι και Ντιουκ Έλλιγκτον, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για την Όπερα της Βιέννης και την Αρένα της Βερόνα από τον διάσημο χορογράφο Ρενάτο Τζανέλλα, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στους χώρους του ΠΣΚΗ ένα διεθνές σύνολο κλασικού χορού. Οι τρεις παραστάσεις θα λάβουν χώρα σε σύμπραξη με τα Μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Σλοβενίας, στη Λουμπλιάνα.
Η πρώτη θεατρική παραγωγή «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: ο Θεός έβαλε την υπογραφή του», αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα συνεχίσει τις παραστάσεις της και στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».
Το πρόγραμμα της περιόδου περιλαμβάνει, επίσης, δύο Φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρυσάννας Καρέλλη: το πρώτο Φεστιβάλ, το  καλοκαιρινό Φεστιβάλ Τζαζ, αποτελεί συνέχιση του πρώτου ιδιαίτερα δημοφιλούς Φεστιβάλ Τζαζ που έλαβε χώρα στο ΠΣΚΗ, τον Φεβρουάριο του 2020, και είχε σημειώσει εξαιρετική επιτυχία. Το δεύτερο Φεστιβάλ, το Extreme Cretan Music World, δίνει βήμα σε καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες, να ερμηνεύσουν μουσική της παράδοσής μας  και να την εξελίξουν με φαντασία και τόλμη, σε συνδυασμό με άλλα είδη μουσικής.
Ο προγραμματισμός μας οραματίζεται να αξιοποιήσει όλους τους κλειστούς συναυλιακούς χώρους του ΠΣΚΗ, προσδίδοντάς τους διακριτή καλλιτεχνική ταυτότητα.
Έτσι, το Μικρό Θέατρο, θα φιλοξενήσει σταθερά και σχεδόν σε καθημερινή βάση, προβολές κινηματογράφου, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εργογραφίας, παλιού αλλά και σύγχρονου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, με θεματικές ενότητες και ξεχωριστά αφιερώματα. Διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ), η οποία ήδη διοργανώνει με επιτυχία κινηματογραφικές προβολές κατά την καλοκαιρινή περίοδο, στον Θερινό Κινηματογράφο Βηθλεέμ.
Η Αίθουσα Σεμιναρίων θα λειτουργήσει με εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεκινώντας με το πρόγραμμα «Ευμουσία», για νηπιακές ηλικίες, ενώ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε black box (μαύρο κουτί), ένα είδος χώρου – έκφρασης που προτιμούν ιδιαίτερα οι νεώτεροι και όχι μόνο, καλλιτέχνες. Επίσης, η ίδια αίθουσα θα φιλοξενήσει την προετοιμασία ξεχωριστών θεατρικών πρότζεκτ που θα ανέβουν στο ΠΣΚΗ μέσα στο 2022.
Ξεχωριστό και δύσκολο εγχείρημα αποτελεί και η διπλή παρουσίαση του έργου «Η Ανθρώπινη Φωνή», τόσο στην αμιγώς θεατρική (Κοκτώ), όσο και στην μουσικοθεατρική της μορφή (Πουλένκ).
Σε ένα ξεχωριστό τριήμερο, τον Οκτώβριο, θα προσκληθούν Κρήτες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν έργα μουσικής δωματίου. Πρόκειται εν μέρει για εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Άνοιξη του 2020 και είχαν αναβληθεί, λόγω πανδημίας.
Στην Αίθουσα Συναυλιών θα εγκαινιαστεί ο Κύκλος «Εάλω Πολιτιστικό!», ένα πρόγραμμα διαλέξεων αλλά και συνομιλίας με το κοινό, όπου διαπρεπείς επιστήμονες, καλλιτέχνες, διανοητές, συγγραφείς, ερευνητές κλπ. θα παρουσιάζουν θέματα σχετικά με τη τέχνη, την κλιματική αλλαγή, τη σύγχρονη ιστορία, τη νέα ψηφιακή εποχή κ.α.
Με το αφιέρωμα στην Ρίκα Διαλυνά, θα εγκαινιαστεί και ένας κύκλος απότισης φόρου τιμής σε προσωπικότητες με καταγωγή από την Κρήτη, οι οποίες έγραψαν τη δική τους σπουδαία ιστορία, στον χώρο της η καθεμία. Επίσης, με ξεχωριστό αφιέρωμα, θα τιμηθεί και ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης (1971: 50 χρόνια από τον θάνατό του).
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μεγάλοι χορηγοί είναι δίπλα στο όραμά μας και στηρίζουν την ευγενική προσπάθεια. Μετά την μεγάλη χορηγία της Aegean, του επίσημου χορηγού αερομεταφορών του ΠΣΚΗ, εγκαινιάστηκε η μεγάλη χορηγία του Ομίλου Μεταξά, η οποία θα καλύπτει όλες τις διαμονές των καλλιτεχνών από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, ενώ σύντομα ξεκινάμε και τη συνεργασία μας με την Εταιρεία Καραταράκη, η οποία θα καλύπτει αντίστοιχες ανάγκες για την περίοδο Νοεμβρίου – Απριλίου.
Είμαστε επίσης ευγνώμονες που έχουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και μεγάλων Δήμων του νησιού. Ουσιαστικά, κάτι καινούριο θέλουμε να γεννηθεί: να συμπράττουν οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης με την μεγάλη ιδιωτική χορηγία προς όφελος της τέχνης και του πολιτισμού. Και σε αυτό, στοχεύουμε από την αρχή, ως Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Με μεγάλη συγκίνηση και χαρά, τέλος, προσλαμβάνουμε  την επικείμενη ίδρυση του «Συλλόγου Φίλων του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου», στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η παρουσία και η δράση του Αλέξη Καλοκαιρινού.
Επιφανείς πολίτες, από τον επιστημονικό, τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό χώρο, οραματιστές, φίλοι της τέχνης και «θιασώτες του κοινού οράματος» ξεκινούν την μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Συλλόγου που επιθυμεί να δεχτεί στους κόλπους του αλλά και να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες του νησιού και όχι μόνο.
Το ΠΣΚΗ είναι η νέα πρόταση πολιτισμού στην Κρήτη και θεωρούμε τεράστια την ευθύνη να δικαιώσουμε, τώρα που ουσιαστικά ξεκινάμε, τις προσδοκίες όλων.
Καλό Καλλιτεχνικό Φθινόπωρο!»

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στο κλείσιμο της εκδήλωσης – παρουσίασης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας ενός συλλόγου Φίλων του ΠΣΚΗ, με σκοπό να συνεπικουρεί και να υποστηρίζει την προοπτική του ΠΣΚΗ, «το πνεύμα το οποίο έχει εγκατασταθεί και έχει αρχίσει να ανθίζει μέσα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, ξεκινάει άμεσα η αξιοποίηση όλων των κλειστών χώρων του ΠΣΚΗ, προσδίδοντάς τους διακριτή καλλιτεχνική ταυτότητα. Ειδικότερα, το Μικρό Θέατρο, θα φιλοξενεί κινηματογραφικές προβολές καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εργογραφίας, παλιού και σύγχρονου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, μέσα από τη διευρυμένη συνεργασία ΠΣΚΗ – ΔΗΚΕΗ. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Ρένα Παπαδάκη«Η ΔΗΚΕΗ διαθέτει τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία οπότε χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτή τη συνεργασία. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε στο κοινό επιλεγμένες ταινίες, να προσφέρουμε τη δυνατότητα να απολαύσουν αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία». Η Αίθουσα Σεμιναρίων τέλος, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται και σε black box, ενώ θα φιλοξενήσει και την προετοιμασία των ξεχωριστών θεατρικών σχεδίων που προγραμματίζονται για να ανέβουν στο ΠΣΚΗ κατά το 2022.

Το πρόγραμμα της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, συνοπτικά

  • Σεπτέμβριος 2021

Κύκλος | Φεστιβάλ
Heraklion Jazz Festival 2021 | Summer Jazz in Progress, στο Αίθριο του ΠΣΚΗ
Μετά την απόλυτα επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του, τον Ιανουάριο του 2020, το Jazz in Progress Festival είναι και πάλι εδώ!
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Μιχάλης Καλκάνης Group Feat. Haig Yazdjian & Γιάννης Αναστασάκης
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Elly Loves Jazz
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Γιώτης Κιουρτσόγλου Yotopia
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 21:00-21:45: Menios Gounaris Trio
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 22:15-23:45: Human Touch

Κύκλος | Αφιέρωμα
Προς την καρδιά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 | 21:00  | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (20.9.1971), φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Σεφεριάδη, το ΠΣΚΗ οργανώνει ένα αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή μας, διαγράφοντας την τροχιά «προς την καρδιά της ποίησής» του.

  • Οκτώβριος 2021

Κύκλος | Εκπαιδευτικά προγράμματα
«1, 2, 3… Αρχίζει η Μουσική!»
«Ευμουσία»
Πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής για βρέφη και νήπια
Σάββατο 2, 9, 16 & 23 Οκτωβρίου 2021 | Αίθουσα Σεμιναρίων
Κυριακή 3, 10, 17 & 24 Οκτωβρίου 2021 | Αίθουσα Σεμιναρίων
Τμήμα α΄ 4 –  20 μηνών, ώρα: 10:00-10:45
Τμήμα β΄, 20 μηνών –  3,5 ετών, ώρα: 11:00-11:45
Τμήμα γ΄, 3,5 – 5 ετών, ώρα: 12:00-12:45
Το ΠΣΚΗ, στο πλαίσιο της υλοποίησης των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, πραγματοποιεί τον πρώτο κύκλο τεσσάρων συναντήσεων του εργαστηρίου «1, 2, 3… Αρχίζει η Μουσική!», για παιδιά προσχολικής ηλικίας, από το εξειδικευμένο στα βρέφη και τα νήπια Πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής «Ευμουσία», που εισηγείται και εμψυχώνει η μουσικοπαιδαγωγός – αρχιμουσικός Δέσποινα Μ. Σκανδαλάκη.

Κύκλος | Εάλω Πολιτιστικό!
Διάλεξη | Πώς ακούτε την Μουσική;
Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών
Ξεκινώντας τη σειρά διαλέξεων που συμπεριλαμβάνονται στην τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, ο αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρωνας Μιχαηλίδης αποπειράται να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς ακούτε την Μουσική;», κάνοντας χρήση των γνώσεων, της εμπειρίας και της αγάπης του γι’ αυτή. Τον πρώτο κύκλο του “Εάλω Πολιτιστικό” συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Αγγελιδάκη και Αντιγόνη Ανδρεάκη.

Κύκλος | Μουσική Δωματίου
Κρήτες Καλλιτέχνες
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 | 21:00| Αίθουσα Συναυλιών
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών
Το ΠΣΚΗ παρουσιάζει μια σειρά συναυλιών Μουσικής Δωματίου, στην οποία εμφανίζονται καλλιτέχνες που κατάγονται ή ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη. Κάθε συναυλία πραγματοποιείται από ένα διαφορετικό σύνολο, οργανικό ή για φωνή και οργανική συνοδεία, που με την ερμηνεία του προσθέτει τη δική του ψηφίδα στο πλούσιο μωσαϊκό της μουσικής δωματίου, όπως αυτή εξελίσσεται στους αιώνες.

Κύκλος | Θέατρο – Λυρικό θέατρο
Ερμηνεύοντας την «Ανθρώπινη φωνή»
Από τον Jean Cocteau στον Francis Poulenc
Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 21:00 | Πειραματικό Θέατρο
Η Ανθρώπινη φωνή παρουσιάζεται, με ένα μοναδικό εγχείρημα σε δύο ερμηνευτικές εκδοχές διαδοχικά, σε ενιαία παράσταση στην οποία η δραματουργία του Ζαν Κοκτώ ακολουθείται από τη μουσική δραματουργία του Γάλλου μουσουργού Φρανσίς Πουλένκ, αναδεικνύοντας την αλληλοσυμπλήρωση των δύο θεατρικών ειδών. Η καταξιωμένη υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαρία Κόκκα ενσαρκώνει την τραγική φιγούρα στη δραματική και τη μουσική εκδοχή της Ανθρώπινης φωνής, σε μια παράσταση που της χάρισε το Α΄ Βραβείο στο 2 ο Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου της AnasaArt στο Θέατρο Παραμυθίας  (Ιούνιος 2019).

Κύκλος | Φεστιβάλ
«The extreme Cretan Music World» Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, ώρα 21:00: Ριζίτικα & τα κρητικά έργα του Ν. Μαμαγκάκη | Παραγωγή ΠΣΚΗ
Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, ώρα 21:00: Στέλιος Πετράκης Quartet
Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: The music of Creta Revisited «Παρέα με τον έρωντα και με το μαντολίνο»
Τρίτη 02 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Daulute
Τετάρτη 03 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Δημήτρης Σγουρός quintet | Σκοποί και τραγούδια της Κρήτης από καταγραφής του Παύλο Βλαστού 1860 – 1910
Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Γιώργος Μανωλάκης | Νέφαλο Project
Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Hairetis Harper
Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Babel Trio

  • Νοέμβριος 2021

Κύκλος | Λυρικό θέατρο
«Idomeneo, Re di Creta» (Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Τετάρτη 24, Πέμπτη 25  & Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 | 20:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Μια συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με το Θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, που αποτελεί το πρώτο ανέβασμα όπερας σε πλήρη σκηνική και μουσική μορφή, στις εγκαταστάσεις του ΠΣΚΗ.
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, μαζί με το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κιαγιαδάκη και διακεκριμένους σολίστ του Θεάτρου Grattacielo της Νέας Υόρκης θα ερμηνεύσουν την πρώτη σοβαρή όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε λιμπρέτο του Τζανμπαττίστα Βαρέσκο.

  • Δεκέμβριος 2021

Κύκλος | Συμφωνική Μουσική
Μεγάλο αφιέρωμα στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Παρασκευή 10  & Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ) παρουσιάζει υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη τρία από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του συνθέτη για ορχηστρικό σύνολο και σολίστ. Στο πιάνο ερμηνεύει ο διάσημος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής.

Κύκλος | Αφιέρωμα
Ρίκα Διαλυνά:  Από το Ηράκλειο στο Hollywood και στην Cinecittà
Μια Ηρακλειώτισσα αυτοβιογραφείται…!
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 | 21:00   | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Το ΠΣΚΗ εγκαινιάζει έναν κύκλο αφιερώματος στους Ηρακλειώτες ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Η Ρίκα Διαλυνά είναι η πρώτη τιμώμενη, προερχόμενη από τον κόσμο της τέχνης και του θεάματος, ένας άνθρωπος με εκρηκτική ομορφιά, πολυσχιδές ταλέντο, πνευματικές αναζητήσεις και ξεχωριστό ήθος, η οποία κατάφερε να διαπρέψει στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Κύκλος | Μπαλέτο
Ο Καρυοθραύστης
Σουίτες | Μπαλέτο του Ρενάτο Τζανέλλα
Μουσική: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και Ντιουκ Έλινγκτον
Χορογραφία, Κοστούμια, Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Τρίτη 28 , Τετάρτη 29 & Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Το παιδικό παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική. Η σουίτα από το πασίγνωστο μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Ο Καρυοθραύστης του 1892 και η ομώνυμη τζαζ σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον, του 1960, έρχονται μαζί στη σκηνή του ΠΣΚΗ σε μία παράσταση που υπογράφει ο Ρενάτο Τζανέλλα και παρουσιάζουν τα μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Σλοβενίας.

Κύκλος | Θέατρο
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου
(Νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση)
Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γιώτα Κουνδουράκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Πολυτίμης Μαχαίρα, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Ραφαήλ Πυλαρινός, ενώ την χορογραφία/κίνηση η Άρτεμις Ιγνατίου. Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ενσαρκώνει επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Καζάκος τον ρόλο της Μάνας Κολοκοτρώνη-Μάνας Ελλάδας ερμηνεύει η Ιωάννα Γκαβάκου.
Η ημερομηνίες των παραστάσεων θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

  • Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
  • Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
  • Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants

Video μπορείτε να πάρετε από εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=hGYNavdpcGM
Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα σε PDF

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση