HomePost ItΠότε θα τεθεί σε λειτουργία το φράγμα της Πλακιώτισσας;

Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το φράγμα της Πλακιώτισσας;

Ερώτηση από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αναγκαιότητα άμεσης λειτουργίας του φράγματος της Πλακιώτισσας αναδεικνύουν με Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή στον κάμπο της Μεσσαράς είναι τα συχνά φαινόμενα παρατεταμένης ανομβρίας και έλλειψης επαρκών εκμεταλλεύσιμων υδάτινων πόρων για τις καλλιέργειες της περιοχής. Γι’ αυτό και η αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων που συσσωρεύονται χωρίς να αξιοποιούνται εδώ και χρόνια στο φράγμα της Πλακιώτισσας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Τονίζεται επίσης ότι οι προπαρασκευαστικές μελέτες για την δημιουργία του φράγματος ξεκίνησαν πριν από πολλές δεκαετίες αλλά η δημοπράτηση του έγινε το 2008, ενώ ο ανάδοχος του ξεκίνησε τις εργασίες το 2010. Το κόστος κατασκευής του ανερχόταν στα 13 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος των απαλλοτριώσεων πλησίασε τα 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη το φράγμα, όταν τεθεί σε λειτουργία, θα δύναται να συσσωρεύει 19 εκατ. κυβικά μέτρα νερό και να συμβάλει στην άρδευση μια έκτασης που προσεγγίζει τα 37.000 στρέμματα. Όπως όμως είναι ευρύτερα γνωστό στην τοπική κοινωνία, το έργο δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία καθώς, κατά την αρχική του δημοπράτηση, στερούταν πρόβλεψης για τα συνοδευτικά δίκτυα άρδευσης όσο και βασικές προβλέψεις ασφαλείας, όπως την ύπαρξη περιμετρικού δρόμου. Αποτέλεσμα αυτής της απρονοησίας ήταν ενώ το έργο κατασκευαστικά έχει αποπερατωθεί, από το 2018 και μετά η Περιφέρεια Κρήτης προσπαθεί να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες ώστε να προκηρυχθούν και να υλοποιηθούν τα συνοδευτικά έργα του. Καθώς το αναμενόμενο κόστος του δικτύου άρδευσης που θα συνδέει το φράγμα με την τοπική αγροτική παραγωγή υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ κρίνεται απαραίτητος ο επιμερισμός του σχετικού κόστους με το κεντρικό κράτος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση του έργου.

Γι’ αυτό και οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα για τον περιμετρικό δρόμο και την ασφάλεια στο φράγμα της Πλακιώτισσας, οι μελέτες για το δίκτυο υδροδότησης της περιοχής της ανατολικής Μεσσαράς, καθώς και για το εάν προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος και αν ναι, σε ποιο. Ζητούν τέλος ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την τελική αξιοποίηση του επί χρόνια ολοκληρωμένου έργου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση