HomeHL1-Economy«Καυτός» Σεπτέμβριος για τα νοικοκυριά – Πότε θα… αδειάσουν οι τσέπες μας

«Καυτός» Σεπτέμβριος για τα νοικοκυριά – Πότε θα… αδειάσουν οι τσέπες μας

Οι ημερομηνίες και οι δόσεις πληρωμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τους δυσκολότερους μήνες είναι ο Σεπτέμβριος για τους φορολογούμενους που θα δώσουν πολλαπλά… ραντεβού με την Εφορία. Μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται ένας οδικός χάρτης πληρωμών με ορίζοντα έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Υποχρεώσεις είχε και ο Αύγουστος καθότι χθες, την τελευταία ημέρα του μήνα, όσοι θέλησαν να επωφεληθούν της έκπτωσης 3% έπρεπε να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος.

Στα ραντεβού του Σεπτεμβρίου συμπεριλαμβάνονται οι έως και τρεις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος. Ετσι, μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες δύο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Αφορά τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση για τον μήνα Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Επιβαρύνσεις

Πέραν από τις έως 3 δόσεις του φόρου εισοδήματος οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εξού και στα σενάρια είναι να δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών παράταση στους φορολογούμενους, ώστε να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Η ατζέντα του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής: Για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου έπρεπε να καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και στις 30 Σεπτεμβρίου μία ακόμη δόση, η τρίτη. Οι υπόλοιπες 5 δόσεις θα καταβληθούν μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Αν ο φορολογούμενος επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. Οσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 για τις 100 και 120 δόσεις και επιθυμούν να επανενταχθούν θα πρέπει να πληρώσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα που δίνεται αφορά μόνο όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση