HomeHL-GreeceΗ κηδεία του Άκη Τσοχατζόπουλου: Λύγισε η Βίκυ μπροστά στο φέρετρο

Η κηδεία του Άκη Τσοχατζόπουλου: Λύγισε η Βίκυ μπροστά στο φέρετρο

Το τελευταίο αντίο στον πρώην υπουργό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συντετριμμένη δίπλα στο φέρετρο του άντρα της Άκη Τσοχατζόπουλου είναι η Βίκυ Σταμάτη. Η σύζυγος του πρώην ισχυρού άντρα του ΠΑΣΟΚ έκατσε στο πάτωμα, δίπλα στο φέρετρο, λίγο πριν του πει το τελευταίο αντίο.

Σε κλίμα συγκίνησης με συγγενείς και φίλους κηδεύτηκε λίγο μετά τις 11:00 ο Άκης Τσοχατζόπουλος στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό του ΠΑΣΟΚ, αποχαιρέτησαν η σύζυγός του Βίκυ αλλά και ο γιος τους, Άκης και λίγοι καλοί φίλοι που απέμειναν στο πλάι του.

Η Βικυ Σταμάτη με τον γιό τους, η Μαρία Μαρκέζη με την εγγονή του Ακη Τσοχατζόπουλου Κιάρα Μαρκέζη, συγγενείς, φίλοι, έφτασαν από νωρίς στο Α’ Νεκροταφείο.

Την Παρασκευή, το Κίνημα Αλλαγής, εξέδωσε ανακοίνωση αποχαιρετώντας το ιστορικό στέλεχος, κρατώντας ωστόσο και τις αποστάσεις. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα Παπανδρέου, δίπλα του από την αρχή της δημιουργίας του κόμματος. Υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε το κόμμα από το Μόναχο και μέχρι το τέλος στάθηκε δίπλα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Για πολλούς, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο κληρονόμος του το 1996 στην ηγεσία αλλά και στο τιμόνι της χώρας. Ωστόσο, τα πράγματα τελικά δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη πτώση του Ακη Τσοχατζόπουλου ξεκινά στις 28 Απριλίου του 2011, όταν παραπέμφθηκε σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής (με ψήφους 226 υπέρ και 9 κατά, ενώ απείχαν οι 15 βουλευτές του ΛΑΟΣ και 5 της Δημοκρατικής Συμμαχίας) ύστερα από πρόταση που είχαν καταθέσει 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανέλαβε να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του στην υπόθεση των προβληματικών υποβρυχίων.

Την 1η Ιουλίου του 2011 και κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας από την Ολομέλεια της Βουλής ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του πρώην υπουργού με ευρεία πλειοψηφία, ενώ ο ίδιος παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Και εκ τότε, ξεκινά ο δικαστικός γολγοθάς του Ακη Τσοχατζόπουλου κορυφώνεται λίγα λεπτά πριν τις 11 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 11 Απριλίου του 2012, οπότε συλλαμβάνεται για τα ίδια αδικήματα, αλλά και φορολογικές παραβάσεις, έξω από το σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Στις 16 Μαΐου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το έτος 2010, που αφορά τη χρήση του 2009. Έναν χρόνο μετά, στις 8 Μαρτίου του 2013, ο Ακης Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών, χρηματικό πρόστιμο 520.0000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την κατηγορία των ελλιπών και ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες». Για την ίδια υπόθεση δικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό τον Απρίλιο του 2014 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και η ποινή του μειώθηκε σε φυλάκιση πεντέμισι ετών και χρηματικό πρόστιμο 210.000 ευρώ, ενώ επικυρώθηκε η δήμευση του επίμαχου ακινήτου.

Οι ημέρες της απόλυτης αποκαθήλωσης ξεκινούν. Ο διασυρμός, δεν στοιχίζει προσωπικά στον ίδιο και την πολιτική του πορεία αλλά και στο κόμμα που μοιραία τα επωμίστηκε. Γυρίζοντας πίσω στις ημέρες της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή κάθειρξης 20 ετών χωρίς ελαφρυντικά για την υπόθεση παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και παθητική δωροδοκία. Από την πλευρά του, κάνει λόγο για σκευωρία κατηγορώντας ακόμη και πρώην συντρόφους του.

Οι δικαστικές περιπέτειες επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία του. Το 2017, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους εξαιτίας των ανεπανόρθωτων βλαβών της υγείας του. Λίγους μήνες μετά, στις 30 Οκτωβρίου 2017, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε κατά ένα χρόνο την ποινή του (κάθειρξη 19 ετών) χωρίς να του αναγνωρίσει και πάλι κανένα ελαφρυντικό, ενώ διέταξε τη δέσμευση της περιουσίας του και επιδίκασε αποζημίωση του Δημοσίου με ποσό 1 εκατ. Ευρώ. Μετά από μια εξαετή δικαστική περιπέτεια, ο Ακης Τσοχατζόπουλος αποφυλακίζεται τελικά τον Ιούλιο του 2018 επικαλούμενους προβλήματα υγείας.

Με κλονισμένη την υγεία του διέμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Χαλάνδρι με τη σύζυγο και τον γιο του, ενώ το τελευταίο εξάμηνο τα προβλήματα υγείας του είχαν ενταθεί, μαζί με την αγωνία των λιγοστών πιστών του φίλων. Στις 27 Αυγούστου, σε ηλικία 82 ετών, πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση