HomeCity Guide«Ο κύκλος και η κούκλα» στο Δημοτικό Σχολείο Σκαλανίου

«Ο κύκλος και η κούκλα» στο Δημοτικό Σχολείο Σκαλανίου

Από την Παιδική Σκηνή Σχήμα 7

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζονται την Τρίτη 31 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο στο Σκαλάνι οι παιδικές παραστάσεις με τίτλο «Μ’ ένα καράβι παραμύθια» από τον Δήμο Ηρακλείου και τη Δημοτική Κοινωφελή  Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Κοινωνικής Πρόνοιας Ηρακλείου (ΔΗ.Κ.Ε.Η).

Έτσι τα παιδιά, σε γειτονιές και Κοινότητες του Δήμου, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο σε πλατείες και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας COVID-19.

o-kyklos-ke-i-koukla

Την Τρίτη 31 Αυγούστου λοιπόν, μικροί και μεγάλοι στο Δημοτικό Σχολείο Σκαλανίου θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Ο κύκλος και η κούκλα» από την Παιδική Σκηνή Σχήμα 7 σε διασκευή της Νικολέτας Δάφνου (κείμενα «Ο κύκλος με την κιμωλία» του  Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Η χαμένη κούκλα» του  Αλφόνσο Σάστρε). Η ώρα έναρξης της παράστασης είναι στις 21:00 και η είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Είναι η ιστορία μιας κούκλας που την διεκδικούν δυο κορίτσια, η Ροζίτα και η Πάκα. Η μία θέλει να την έχει ως απόκτημα, η άλλη θέλει να την προσέχει. Η σολομώντεια λύση θα δοθεί για ακόμα μια φορά από έναν παράξενο δικαστή, τον παλιατζή, υπενθυμίζοντας πως πάντοτε περισσεύει μια σταγόνα καλοσύνης ικανή να ξεχειλίσει ολόκληρο τον κόσμο.

Σε ποιόν ανήκουν τελικά τα πράγματα; «Τα πράγματα ανήκουν όχι σε όποιον λάχει, μα σε όποιον τα γνοιάζεται και χαίρεται που τα ‘χει…».

Η παράσταση δημιουργήθηκε με το έργο να στήνεται επι σκηνής. Οι ηθοποιοί εναλλάσσουν τους ρόλους αλλάζοντας αξεσουάρ, και πολύχρωμα κοστούμια. Παράλληλα με απλά σκηνικά αντικείμενα δημιουργείται ο χώρος και η ατμόσφαιρα του παραμυθιού. Παιχνίδι, αγάπη, γέλια, αντιφάσεις, ελπίδα, όνειρο, διαφορετικότητα, αισιοδοξία, ήχοι, μουσική είναι μερικά από αυτά που ξεδιπλώνονται.

Ένα έργο, που σε πείσμα των καιρών φτιάχτηκε για να δώσει κάτι στα παιδιά, κάτι που θα τους μείνει σαν πολύτιμη μνήμη, σαν παρακαταθήκη για πολλά χρόνια μετά. Ένα έργο που μέσα από ομοιοκαταληκτικές στιχομυθίες, χορό, χρώματα και ζωντανή μουσική «περνάει» με μια απλότητα, όμορφα και κατανοητά, στα παιδιά την έννοια του δικαίου και της ιδιοκτησίας. Στέκεται με ιδιαίτερη ευαισθησία στον τρόπο για το πώς διεκδικούνται αυτά αλλά και μας μεταλαμπαδεύει τη σημασία του «μοιράζομαι».

Οι πολλές επιθυμίες μας απομακρύνουν από αυτά που έχουν αξία στην ζωή. Η εκπληκτική ιστορία του «κύκλου και της κούκλας» μας οδηγεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και προσφοράς, μας βοηθά να μετουσιώσουμε τις περιττές επιθυμίες, τους εγωισμούς σε κάτι ευγενέστερο, λεπτότερο.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ : ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ : ΔΑΝΑΗ ΤΖΙΜΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΣΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ mosquito a&d

ΗΘΟΠΟΙΟΙ : ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΓΙΑΛΑΜΑ ΕΛΕΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ, ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΟΦΑΚΗ

Την ίδια παράσταση θα παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Μικράς Ασίας, στα Νέα Αλάτσατα στις 21:00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση