HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο θερμό χειροκρότημα του κοινού κέρδισε η πρεμιέρα του «Καπετάν Μιχάλη» στα Χανιά

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού κέρδισε η πρεμιέρα του «Καπετάν Μιχάλη» στα Χανιά

Η κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης θα παρουσιαστεί επίσης σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του χανιώτικου κοινού κέρδισε η πρεμιέρα των παραστάσεων «του Καπετάν Μιχάλη» στην Κρήτη.

Η κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για τους πανελλήνιους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ξεκίνησε «από τα Χανιά, όπου στη Δυτική Τάφρο περισσότεροι από 2.500 θεατές είχαν την ευκαιρία την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Αυγούστου να απολαύσουν τη σύγχρονη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος) του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Το έργο γραμμένο στη μορφή του μουσικού θεάτρου, ενθουσίασε το κοινό των Χανίων με τη σκηνική παρουσία και τις ερμηνείες των καταξιωμένων ερμηνευτών του λυρικού θεάτρου και του έντεχνου τραγουδιού και την εξαιρετική μουσική απόδοση από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη Διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

Το λιμπρέτο υπογράφει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Στ. Αρναουτάκης: «Αφετηρία ο Καπετάν Μιχάλης για κορυφαίες παραγωγές στην Κρήτη»

Καπετάν Μιχάλης Χανιά

«Από την πόλη των εθνικών αγώνων, των επαναστατικών κινημάτων, τη γενέτειρα του Ελευθερίου Βενιζέλου, το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη φωτίζει το παρόν και λαμπρύνει τις επετειακές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση», σημείωσε στο χαιρετισμό του κατά την πρεμιέρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα πως «η πρωτότυπη αυτή παράσταση που ξεκινά ως πολιτιστική παραγωγή από την Κρήτη, αποτελεί την αφετηρία για αντίστοιχες δράσεις και παραγωγές στον τομέα του πολιτισμού και τα επόμενα χρόνια».

Παν. Σημανδηράκης: «Με κορυφαία πράξη πολιτισμού ανοίγει η Δυτική Τάφρος»

«Με μια κορυφαία πράξη πολιτισμού επιλέξαμε να ανοίξει η Δυτική Τάφρος στο κοινό», είπε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, σηματοδοτώντας την απαρχή πολιτιστικής αξιοποίησης του χώρου.

«Πριν από περίπου 18 μήνες ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για το αν θα μπορούσαμε να έχουμε μία πολύ μεγάλη πολιτιστική παραγωγή εδώ στην Κρήτη. Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βλέπουμε ότι αυτό το πολύ σπουδαίο εγχείρημα έγινε πράξη», τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, υπογραμμίζοντας πως σημασία έχουν οι συνέργειες στην Κρήτη.

«Απόδειξη ότι όλοι μαζί, δήμοι και Περιφέρεια, μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να καταφέρει ο κάθε ένας ξεχωριστά. Είμαστε σήμερα εδώ για να δείξουμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να επενδύσουμε στον πολιτισμό», είπε.

Καπετάν Μιχάλης Χανιά

Ξεκινώντας από το Δυτικό άκρο του νησιού μας και συνεχίζοντας στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, η Περιφέρεια Κρήτης, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, οι Δήμοι Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου που φιλοξενούν την σπουδαία αυτή παραγωγή, «γίνονται δρομείς σε μια λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε ο μεγάλος στοχαστής Νίκος Καζαντζάκης, στην Αντίμπ της Γαλλίας, το 1949 τότε που έγραψε τον «Καπετάν Μιχάλη» απεικονίζοντας το δράμα που συνεπαίρνει ακόμα και σήμερα τους Κρητικούς και τους Έλληνες.

Στην παράσταση, η Κρήτη της Επανάστασης του 1889 και των άλλων μεγάλων επαναστάσεων, προβάλλεται μέσα από τον «Καπετάν Μιχάλη» ανυπότακτη, ενώ οι Κρητικοί χαρακτηρίζονται από το πάθος για το δίκιο και την αγάπη τους για την πατρίδα.

Αλλά πρωτίστως, την απόφασή τους να αγωνίζονται για την Ελευθερία ή το Θάνατο, μήνυμα που απέδωσαν με εκπληκτική ενάργεια και εντυπωσιακές ερμηνείες οι καλλιτέχνες επί σκηνής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι υπόλοιπες παραστάσεις θα δοθούν ως εξής:

Ρέθυμνο, 30 Αυγούστου – Θέατρο «Ερωφίλη», 21:00

Ηράκλειο, 3 Σεπτεμβρίου – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», 21:00

Άγιος Νικόλαος – Ελούντα, 7 Σεπτεμβρίου – Αλυκές/Μύλοι, 21:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 10 Οκτωβρίου, 21:00

Το έργο αποτελεί ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης και παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης  σε συμπαραγωγή με την Artway-Τεχνότροπον ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Να σημειωθεί πως η διάθεση των δελτίων εισόδου και για τις υπόλοιπες παραστάσεις γίνεται μέσω www.viva.gr .

Καπετάν Μιχάλης Χανιά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δημήτρη Μαραμή

Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)

Σύγχρονη Λαϊκή Όπερα σε Δύο πράξεις

Λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Στίχοι χορικών Σωτήρης Τριβιζάς

Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

Διεύθυνση Ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

Συμμετέχει στην κρητική λύρα ο Στέλιος Πετράκης

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου

Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός μαέστρου/Μουσική διδασκαλία Μάτα Κατσούλη

Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης

Μουσική συνοδεία Βικτωρία Κιαζίμη

Ερμηνεύουν

Καπετάν Μιχάλης Τάσος Αποστόλου

Καπετάν Πολυξίγκης  Χάρης Ανδριανός

Νουρήμπεης/Κοσμάς Θοδωρής Βουτσικάκης

Εμινέ  Fide Koksal

Ρηνιώ/Θοδωρής  Χριστίνα Μαξούρη

Κατερίνα/Μαρία Αγγελική Τουμπανάκη

Μανούσακας/Γερο-Σήφακας Βασίλης Δημακόπουλος

Μπερτόδουλος/Γιάνναρος Νίκος Ζιάζιαρης

Εφεντίνα Καβαλίνα/Μουσταφά-Μπαμπάς/Καπετάν-Τριαλώνης Ιωάννης Κοντέλλης

Βεντούζος/Γερο-Δάσκαλος Χρήστος Ραμμόπουλος

Φουρόγατος/Σουλειμάνης/Γερο- Καμπανάρος Μαρίνος Ταρνανάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση