HomeΚΟΣΜΟΣΑφγανιστάν: Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία τερματίζουν τις πτήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία τερματίζουν τις πτήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των αμερικανικών δυνάμεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία ανακοίνωσαν πως διακόπτουν από σήμερα τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έπειτα από σχετικό αίτημα των αμερικανικών δυνάμεων.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως διακόπτει τις πτήσεις της αφού οι αμερικανικές δυνάμεις της ζήτησαν να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας πριν από τη δική τους αποχώρηση.

«Η Ολλανδία ενημερώθηκε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πρέπει να φύγει και θα οργανώσει τις τελευταίες πτήσεις αργότερα μέσα στην ημέρα», ανακοίνωσαν οι Ολλανδοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας με επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.

«Είναι μια οδυνηρή στιγμή διότι αυτό σημαίνει πως, παρά τις μεγάλες προσπάθειες κατά την προηγούμενη περίοδο, θα μείνουν πίσω άνθρωποι που δικαιούνται να μεταφερθούν στην Ολλανδία», πρόσθεσαν.

Στις Βρυξέλλες, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε σήμερα πως η χώρα του τερμάτισε τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αφού αμερικανικές πηγες ενημέρωσαν την κυβέρνηση για επικείμενη επίθεση καμικάζι γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Ντε Κρο είπε σε συνέντευξη Τύπου πως το Βέλγιο απομάκρυνε από την Καμπούλ λίγο περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ενώ η τελευταία βελγική πτήση έφτασε στο Ισλαμαμπάντ χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

«Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, της Τετάρτης, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά, λάβαμε πληροφορίες από αμερικανικές και άλλες πηγές ότι επίκειται επίθεση καμικάζι στην περιοχή του αεροδρομίου και η πρόσβαση μέσω των πυλών γινόταν όλο και πιο δύσκολη και σε κάποιο σημείο έγινε αδύνατη», δήλωσε ο Ντε Κρο.

Μεταξύ των 1.400 ανθρώπων που απομάκρυνε το Βέλγιο, οι περισσότεροι ήταν βέλγοι υπήκοοι, όμως η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοικων απομάκρυνε επίσης πολίτες για λογαριασμό άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας.

Η Δανία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και των οικογενειών τους απο την Καμπούλ.

«Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν είναι πλέον ασφαλείς», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Τρίνε Μπράμσεν μιλώντας χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Το τελευταίο αεροπλάνο, που συμμετείχε στη αποστολή απομάκρυνσης που οργάνωσε η Δανία, έχει ήδη προσγειωθεί στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, δήλωσε η υπουργός.

Το αεροπλάνο αυτό μετέφερε από την Καμπούλ 90 ανθρώπους, τους τελευταίους δανούς εργαζομένους, στρατιώτες και διπλωμάτες, πρόσθεσε.

Η Δανία απομάκρυνε τις τελευταιες ημέρες από το Αφγανιστάν περίπου 1.000 ανθρώπους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση