HomeCity Guide«Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν» στο θέατρο Λενταριανών

«Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν» στο θέατρο Λενταριανών

5 και 6 Σεπτεμβρίου 2021

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το βιβλίο της Χαρίκλειας Ντερμανάκη «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν», που το 2018 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς στα Χανιά, κέρδισε τις καρδιές μεγάλου μέρους του αναγνωστικού κοινού των Χανίων. Στις 5 και 6 του Σεπτέμβρη, έχοντας διασκευαστεί σε θεατρικό κείμενο από τον Παναγιώτη Ζαφείρη και με τη σκηνοθεσία της Θεοδώρας Ζώη ξεκινάει το ταξίδι του στο θέατρο.

Το συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο φέρει τον ίδιο τίτλο με το βιβλίο. Ωστόσο το έργο εστιάζει στις ιστορίες του βιβλίου που επικεντρώνονται στη στερεοτυπική και καταπιεσμένη θέση που είχε και εξακολουθεί να έχει η γυναίκα. Στο έργο μία γυναίκα αφηγείται της ιστορίες, ενώ παράλληλα συνομιλεί, άλλοτε με τις αναμνήσεις της, άλλοτε με το λογικό και το θυμικό της, προσπαθώντας παράλληλα να τα συμβιβάσει με φόντο την κοινωνική κατασκευή του ρόλου της γυναίκας τόσο σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

«Οι «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν» θα μπορούσαν να αφιερωθούν στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, σαν μια μεγάλη συγνώμη εκ μέρους της κοινωνίας μας. Θα μπορούσαν όμως να αφιερωθούν και στην Έλλη Παπαεμμανουήλ, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον τρόπο με τον οποίο τιμά την επιστήμη, την έρευνα και το γυναικείο φύλο…». Χαρίκλεια Ντερμανάκη.

«Σε κάθε γύρισμα της σελίδας, σε κάθε νέα ιστορία, η συγγραφέας καταφέρνει με τη γραφή της να μας δημιουργήσει συναισθήματα. Νιώθουμε το φόβο ενός μικρού παιδιού, θαυμάζουμε τη γυναίκα που κέρδισε την ευτυχία της, ζώντας πολλές μικρές και μεγάλες δυστυχίες, γευόμαστε τη γλύκα μιας σοκολάτας από τα χέρια των γιαγιάδων που την χάρισαν, καθώς και την πικρία της αγάπης όπου έμενε κρυφή, δίχως κανακέματα και συναισθηματισμούς. Συμπονούμε τη γυναίκα που κοιτάζεται στον καθρέφτη και τα είδωλα της φαίνονται μακρινά, μας θλίβει η κλειστή κοινωνία που υπογράφει την καταδίκη μιας κοπέλας μόνο και μόνο για να κλείσουν τα στόματα, μαγευόμαστε με τα λόγια ενός ερωτευμένου, θυμώνουμε με τον άντρα που σήκωνε το χέρι του, λυπόμαστε σε κάθε ματαίωση ονείρων… Και αναρωτιόμαστε. Άραγε, πόσα κλειστά παντζούρια κρατούν σιωπηλές ιστορίες που δεν μπορούν να ακουστούν», Ζαφειρία Μαμάτση, ποιήτρια.

theatro

Συντελεστές

Τίτλος: «Ιστορίες που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν», Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 2018

Κείμενο: Χαρίκλεια Ντερμανάκη

Θεατρική Διασκευή: Παναγιώτης Ζαφείρης

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Ζώη-Παναγιώτης Ζαφείρης

Παίζουν: Ελένη Βιγλάκη, Έφη Μαλτέζου, Ματίνα Φραγγεδάκη

Oμάδα: Τ for Techni

Αφίσα: Ηρακλής Παπαδάκης

Παραγωγή: Ραδάμανθυς – Xρήστος Τσαντής

Στοιχεία Παράστασης:

Χώρος: Θέατρο Λενταριανών. Γεωγ. Σγουρού 31 Χανιά

Ημερομηνία: 05-06 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρα: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση