HomeΕΛΛΑΔΑΤζανάκης: Να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα για τι μάσκες -Ποιες προτείνει να φοράμε

Τζανάκης: Να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα για τι μάσκες -Ποιες προτείνει να φοράμε

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι στις ΜΕΘ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται ανακοινώσεις νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως έχει προαναγγείλει ο Γιάννης Οικονόμου. Ένα από αυτά που εξετάζονται είναι η επιστροφή της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Παράλληλα τόνισε ότι στο θέμα της μάσκας θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Ο κ. Τζανάκης πρότεινε να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση. Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα. Το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα», ήταν αρχικά τα λόγια του.

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι στις ΜΕΘ

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στο 1/3 της αιχμής των νοσηλειών του περασμένου κύματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σεβαστό ποσοστό των συμπολιτών μας έχει ήδη εμβολιαστεί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ και όσων χρειάζονται νοσηλεία, είναι ανεμβολίαστοι. «Από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το εμβόλια μας προστατεύει πάνω από 95% από τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση.

Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι σε μεγάλο ποσοστό. Άνω των 50 ετών η εμβολιαστική κάλυψη είναι αξιοσέβαστη, αν και όχι επιθυμητή. Περίπου 1,5 – 2 εκατομμύρια κόσμος σε αυτή τη κατηγορία είναι ευάλωτος, ανεμβολίαστος, και μπορεί να δώσει νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα» πρόσθεσε.

Τέλος, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των ανήλικων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Για να έχουμε μια ομαλή εκπαιδευτική χρονιά και να μην κλείσουν εκπαιδευτικές μονάδες είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Τα εμβόλια είναι ασφαλή».

iefimerida

Διαφήμιση
Διαφήμιση