HomeHL-CultureΔεκάδες έργα τέχνης που εκλάπησαν από τους Ναζί, εκτίθενται στη Νέα Υόρκη

Δεκάδες έργα τέχνης που εκλάπησαν από τους Ναζί, εκτίθενται στη Νέα Υόρκη

Σήμερα τα εγκαίνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκάδες έργα τέχνης που εκλάπησαν από τους Ναζί, εκτίθενται στη Νέα Υόρκη

Έργα Τέχνης που είχαν κλέψει οι Ναζί από τους Εβραίους ιδιοκτήτες τους στις δεκαετίες του ’30 και του ’40, πρόκειται να εκτεθούν από την Παρασκευή 20 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη.

Οι πίνακες, οι οποίοι εκλάπησαν πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα εκτεθούν στο Εβραϊκό Μουσείο στο Μανχάταν και περιλαμβάνουν έργα του Πικάσο και του Σεζάν, σύμφωνα με το CNNi.

Οι Ναζί έκλεψαν εκατοντάδες χιλιάδες έργα Τέχνης, από ιδιώτες, Μουσεία και γκαλερί. Μερικά από τα έργα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους μετά τον πόλεμο, πολλά όμως παραμένουν χαμένα ή βρίσκονται στο επίκεντρο κάποιας νομικής διαμάχης.

Στην παρουσίαση της έκθεσης, οι επιμελητές Darsie Alexander και Sam Sackeroff περιέγραψαν την κλοπή των έργων Τέχνης από τους Ναζί ως «μια από τις πιο δραματικές ιστορίες του 20ου αιώνα».

«Πολλά από αυτά τα έργα επιβίωσαν χάρη σε πράξεις προσωπικού ηρωισμού. Ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις και πέρασαν από πολλά χέρια», είπαν οι δύο επιμελητές.

Ανάμεσα στα 50 έργα που θα εκτεθούν, υπάρχουν και δύο πίνακες του Ματίς, οι οποίοι κάποτε ανήκαν στον Εβραίο γκαλερίστα Paul Rosenberg. Και οι δύο δημιουργήθηκαν το 1939 και εκλάπησαν από μια θυρίδα στο Μπορντό, όπου είχαν τοποθετηθεί για ασφάλεια. Οι πίνακες βρέθηκαν στην προσωπική συλλογή του Χέρμαν Γκέρινγκ πριν βρεθούν και επιστραφούν στον Rosenberg, μετά τον πόλεμο.

Παρότι οι Ναζί απαγόρευαν την παραγωγή σύγχρονης Τέχνης, επωφελήθηκαν πολύ από τις αγοραπωλησίες των κλεμμένων έργων.

Κλεμμένα από τους Ναζί έργα έχουν εκτεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Η πιο πρόσφατη σχετική έκθεση ήταν εκείνη στο Λούβρο, το 2018.

Η έκθεση «Afterlives: Recovering the Lost Stories of Looted Art», θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου ως τις 9 Ιανουαρίου του 2022.
cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση