HomeCity Guide«Προμηθεύς Δεσμώτης» από το Θέατρο των VIVI στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις»

«Προμηθεύς Δεσμώτης» από το Θέατρο των VIVI στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις»

Τη Δευτέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθεύς Δεσμώτης» από το Θέατρο των VIVI  σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι ξεκινά την Δευτέρα 23 Αυγούστου το Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, στο κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις».

Το έργο εκπροσώπησε τον Δήμο Ηρακλείου στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν, [Avignon off]  με δώδεκα επιτυχημένες παραστάσεις.

Η σκηνοθετική άποψη του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, βασισμένη στην πλαστική των σωματικών κινήσεων, στην ποιητική μετάφραση του ίδιου και στην πρωτότυπη μουσική της Μαρίας Συμεών, παραδίδει στο κοινό έναν Προμηθέα φορτωμένο με όλα τα βάρη των επιλογών του και υφιστάμενο με πλήρη συνείδηση, κάθε συνέπεια των πράξεων του. Ως ο πρώτος επαναστάτης κατά της τυραννίας, ως ο πρώτος φίλος του ανθρώπου, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει στο κείμενο του Αισχύλου ο σκηνοθέτης, βαρύνεται επί πλέον με την προφητεία της ακύρωσης του παγανισμού, ανοίγοντας δρόμους για την έλευση μιας ιδεολογίας περισσότερο φίλα προσκείμενης στον άνθρωπο, όπως ο χριστιανισμός. Η επανάσταση για χάρη του ανθρώπινου γένους και η τιμωρία που του επιβάλλεται από την εξουσία, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αρχέτυπου αξιώματος, που συνοδεύει την ανθρώπινη μοίρα στους αιώνες. H σκληρή μοίρα κάθε επαναστάτη, είναι η τιμωρία. Και ο Προμηθέας, αμετανόητος όπως αναδεικνύεται από το πυκνό και γεμάτο συμβολισμούς κείμενο του Αισχύλου, αναδεικνύεται ως ο πρώτος επαναστάτης τραγικός ήρωας. Πάντα όμως υπάρχει ο σπόρος της ιδεολογίας, που μέσα από τη θυσία καρπίζει και ανθεί, πολύτιμη παρακαταθήκη στους επόμενους.

Μετάφραση, σκηνοθεσία, κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Μουσική: Μαρία Συμεών Σκηνικά: Χάρης Σεπεντζής Μάσκες: Κώστας Παγωμένος Φωτισμοί: Βαγγέλης Γεραρχάκης

Κοστούμια: Οίκος υψηλής ραπτικής Τρανούλη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιάσων Παπαματθαίου, Νίνα Ακτύπη, Θεοδόσης Φυλακτός, Δημήτρης Τσιούγκος, Θανάσης Καφενταράκης, Σταμάτης Μανής

Ώρα Έναρξης: 20:30

Είσοδος Ελεύθερη (με ατομικά δελτία εισόδου)

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη (με ηλεκτρονικά δωρεάν εισιτήρια που εκδίδονται μέσα από την Ticket Services – https://www.ticketservices.gr/event/crete-one-history-5-plus-1-civilizations/ ).

Τα εισιτήρια που θα εκδοθούν ηλεκτρονικά μέσω της TicketServices.gr θα είναι σε ισχύ μέχρι και την ώρα έναρξης της παράστασης.

Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την είσοδο του κοινού δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση