HomeHL-HealthΤο αρωματικό βότανο που δυναμώνει τη μνήμη και προσθέτει χρόνια ζωής

Το αρωματικό βότανο που δυναμώνει τη μνήμη και προσθέτει χρόνια ζωής

Δείτε ποιο είναι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis, ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός) φαίνεται ότι είναι το κλειδί της μακροζωίας, τουλάχιστον για τους κατοίκους του μικρού παραθαλάσσιου ιταλικού χωριού Accarioli όπου ζουν πάνω από 300 αιωνόβιοι, εκ των οποίων το 20% πλησιάζει τα 110 χρόνια.

Το μυστικό της μακροζωίας τους μπορεί να κρύβεται στο άφθονο δενδρολίβανο που χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους πιστεύουν Aμερικανοί και Iταλοί ερευνητές που πήραν την άδεια να τους εξετάσουν και να τους παρακολουθήσουν προκειμένου να διαπιστώσουν τους παράγοντες της μακροζωίας τους.

Το βότανο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική των εν λόγω Iταλών αιωνόβιων οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα εκατό χωρίς να παρουσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή άνοια.

Το δενδρολίβανο  έχει τονωτικές, σπασμολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες πληροφορούμαστε στο site του εργαστηρίου φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παραδοσιακά το βότανο λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία των εντερικών λοιμώξεων, της διάρροιας, της κολίτιδας, του μετεωρισμού, των ηπατικών διαταραχών και του ίκτερου. Επίσης, είναι διεγερτικό του κυκλοφορικού καθώς αυξάνει την ροή του αίματος στα αγγεία, αλλά και αποτελεσματικό επουλωτικό σε πληγές της στοματικής κοιλότητας. Xορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος για την αντιμετώπιση της γρίπης, του κρυολογήματος, των ρευματισμών και της δυσπεψίας.

Οι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν μαγικές ιδιότητες στον δενδρολίβανο καθώς αναγνωρίζουν ότι η μακροζωία των κατοίκων του μικρού ιταλικού χωριού οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η μεσογειακή διατροφή, το γεγονός ότι οι κάτοικοι περπατούν καθημερινά για τα ψώνια και τις εργασίες τους, ενώ διατηρούν τις φιλικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Το δενδρολίβανο ωφελεί και τη μνήμη! Η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria.

Κατά τη διεξαγωγή των σχετικών πειραμάτων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν τεστ μνήμης σε ένα χώρο αρωματισμένο με άρωμα δενδρολίβανου. Άλλοι συμμετέχοντες έκαναν τα ίδια τεστ σε ένα δωμάτιο με άρωμα λεβάντας, ενώ μια ακόμη ομάδα έκαναν τα τεστ σε ένα χώρο με καθαρό αέρα χωρίς αρώματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με το άρωμα δενδρολίβανου παρουσίασαν μια βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και στην ικανότητά τους να κάνουν απλούς υπολογισμούς, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%.

Πέρα από απαραίτητο συμπλήρωμα στη μαγειρική με στόχο τα πολλά χρόνια ζωής μπορούμε λοιπόν να προσθέτουμε δενδρολίβανο και με στόχο να έχουμε ένα άριστο τονωτικό του νου.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση