HomeΕΛΛΑΔΑΒουλή: Τα «όπλα» των πολιτικών αρχηγών

Βουλή: Τα «όπλα» των πολιτικών αρχηγών

Τα επιχειρήματα με τα οποία θα προσέλθουν οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την επόμενη Τετάρτη οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να εγκαινιάσουν τη νέα πολιτική χρονιά και να μπουν δυναμικά στο φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για τις πρόσφατες πυρκαγιές και το θερμόμετρο θα πιάσει κόκκινο. Οι φωτιές που ξέσπασαν σε Κερατέα και Βίλια θα βαρύνουν ακόμα πιο πολύ το κλίμα, με τους δύο βασικούς μονομάχους της εξουσίας να βάζουν διαφορετικούς στόχους: Ο πρωθυπουργός επιθυμεί η πλειοψηφία να βγει αλώβητη από αυτή την περιπέτεια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας να αναδείξει τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Με το μίνι «φρεσκάρισμα» που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα έδειξε πως είναι αποφασισμένος να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο θέμα των αποζημιώσεων, ώστε πολύ γρήγορα να ξεκινήσουν οι αποταμιεύσεις των πρώτων ποσών στους δικαιούχους. Ο πρωθυπουργός θέλει να είναι σε θέση την επόμενη εβδομάδα να κάνει μια παρουσίαση της πορείας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν στους πυρόπληκτους, αλλά και των αλλαγών που προωθούνται στις αναδασώσεις με την εκπόνηση ειδικών μελετών και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Χρήστος Τριαντόπουλος έπιασε αμέσως δουλειά σε μια προσπάθεια της Ηρώδου Αττικού να δείξει πως σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις καταστροφών δεν θα υπάρξουν κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικά στραβοπατήματα.

Θεωρείται βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του δεν θα αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, θυμίζοντας τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018. Στο Μαξίμου αναγνώρισαν τις αστοχίες που υπήρξαν, ωστόσο εξακολουθούν να προβάλλουν το γεγονός πως διαφυλάχθηκε η ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα δεν επλήγησαν κρίσιμες δομές. Την ίδια ώρα, στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι και τα έξτρα κονδύλια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε όλη τη χώρα που θα περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Η γραμμή Τσίπρα

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με την τοποθέτησή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ουσιαστικά ποια θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Χαρακτήρισε «μισή και υποκριτική» τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες, όπως επεσήμανε, «άφησαν πίσω τους πάνω από ένα εκατομμύριο καμένα στρέμματα, διαλυμένες περιουσίες, δυστοπικές εικόνες καταστροφής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αναδείξει πως το αφήγημα του επιτελικού κράτους της Ν.Δ. είναι μια επικοινωνιακή φούσκα. Θα επιμείνει, όπως και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πως η ευθύνη για τις φετινές πυρκαγιές ανήκει εξ ολοκλήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τίποτα δεν θα ξεχαστεί», θα παραμείνει το σύνθημα της Κουμουνδούρου, ανανεώνοντας το ραντεβού με τον πρωθυπουργό για τη ΔΕΘ στις 18-19 Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται πως η κ. Γεννηματά είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το θέμα των πυρκαγιών.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση