HomeΕΛΛΑΔΑΔικογραφία για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ο μάρτυρας-«κλειδί» και οι καταθέσεις των δύο ψαράδων

Δικογραφία για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ο μάρτυρας-«κλειδί» και οι καταθέσεις των δύο ψαράδων

Τι κατέθεσε στο λιμεναρχείο ο 72χρονος αυτόπτης μάρτυρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επτά μήνες μετά τον μυστηριώδη θάνατο του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, μια απόφαση του εισαγγελέα Χαλκίδας και δύο καταθέσεις ανατρέπουν τα δεδομένα και σηματοδοτούν απρόβλεπτες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση. Με οδηγό την πολύωρη κατάθεση που έδωσε τον περασμένο Απρίλιο στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών ένας 72χρονος από τη Χαλκίδα, κατονομάζοντας δύο ψαράδες από την Ερέτρια ως υπεύθυνους για τον θάνατο του 78χρονου πολιτικού, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες αλιείς έδωσαν στις Αρχές εξηγήσεις για όσα τους προσάπτει ο ηλικιωμένος μάρτυρας.

Μάλιστα, στην ανωμοτί κατάθεσή τους τα δύο αδέλφια αναφέρονται αναλυτικά στο τι συνέβη εκείνη την παγωμένη Κυριακή του περασμένου Ιανουαρίου στη θάλασσα της Ερέτριας, αρνούμενα οποιοδήποτε επεισόδιο με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Το «ΘΕΜΑ» μέσα από τις καταθέσεις των δύο ψαράδων αλλά και τα νέα στοιχεία με βάση την πρόοδο των ερευνών ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης. Ολα δείχνουν ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα σηματοδοτήσει εξελίξεις και θα απαντηθούν ερωτήματα που τους τελευταίους επτά μήνες απασχολούν τόσο την οικογένεια όσο και τις αρχές ασφαλείας της χώρας.

Παράλληλα, η κυρία Μίνα Βαλυράκη τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ότι «αυτό που περιμένω μετά από επτά μήνες και την ανωμοτί κατάθεση των δύο ψαράδων στις 2 Αυγούστου είναι η ποινική δίωξη και η άμεση προφυλάκισή τους. Περιμένουμε με το υπόμνημα που καταθέσαμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η υπόθεση με το άρθρο 32 να κριθεί ως εξαιρετικά σοβαρή και να έρθει στην Αθήνα. Ο φάκελος πρέπει να φύγει από την Εισαγγελία Χαλκίδος όπου εσκεμμένα καθυστερεί επί επτά μήνες».

Αντίστροφη μέτρηση

Από τις αρχές Αυγούστου ο φάκελος του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, όχι μόνο άνοιξε και πάλι, αλλά νέα στοιχεία ήρθαν να προστεθούν στις έρευνες. Κομβική ημερομηνία είναι η Δευτέρα 2 του μήνα, όταν μετά από τρεις μήνες στασιμότητας δύο επαγγελματίες ψαράδες από την Ερέτρια περνούν το κατώφλι του Λιμενικού και δίνουν εξηγήσεις για όλα όσα έχει πει σε βάρος τους ένας 72χρονος αυτόπτης μάρτυρας στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. «Οι δύο καταθέσεις με ημερομηνίες 19 και 20 Απριλίου που έδωσε ο… (σ.σ.: αναφέρεται στο όνομα του μάρτυρα) ενώπιον των αστυνομικών της ΓΑΔΑ και που δήθεν αναγνωρίζει το δικό μας σκάφος πλησίον του αποθανόντος και τον έναν εξ ημών να τον χτυπά με ένα κοντάρι 3,5 μέτρων βρίθουν ψευδών και ανυπόστατων γεγονότων», αναφέρουν τα δύο αδέλφια και στις επόμενες γραμμές δίνουν το προφίλ τους.

Θέλουν με τον τρόπο αυτό να ξεδιπλώσουν τον εαυτό τους και να δείξουν ότι δεν πρόκειται για άτομα με αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, αλλά για απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας. «Τυγχάνουμε δεύτερης γενιάς ψαράδες, ιδιοκτήτες του σκάφους… (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του) το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Ερέτριας. Ψαρεύουμε από 9-10 χρόνων μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουμε έρθει σε παραμικρή αντιπαράθεση με κανέναν από τους ψαράδες της Ερέτριας -τόσο τους συναδέλφους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες- με τους οποίους διατηρούμε άριστες σχέσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόμαστε στη θάλασσα, έχουμε βοηθήσει και κυριολεκτικά σώσει πολλούς ανθρώπους που χρειάστηκαν τη βοήθειά μας, έχουμε ρυμουλκήσει με το σκάφος μας κινδυνεύοντα και ακυβέρνητα σκάφη τόσο ερασιτεχνών αλιέων όσο και επαγγελματιών, ενώ χαίρουμε ιδιαίτερης εκτίμησης από όλους τους κατοίκους της περιοχής. Ζούμε ως φιλήσυχοι οικογενειάρχες σε ιδιόκτητη πολυώροφη οικογενειακή οικοδομή στην Ερέτρια».

Στην πολύωρη κατάθεση που έδωσε ο 72χρονος στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών τον περασμένο Απρίλιο υποστηρίζει ότι εκείνο το πρωινό της 24ης Ιανουαρίου έφυγε από το σπίτι του στη Χαλκίδα με ένα μικρό μηχανάκι και πήγε στην Ερέτρια προκειμένου να ψαρέψει. Πήγε με την προτροπή του προέδρου των ψαράδων και ενώ απαγορευόταν το ψάρεμα για τους ερασιτέχνες αλιείς στο λεγόμενο «νησί των ονείρων» και από εκεί σε απόσταση 300 μέτρων είδε, όπως φυσικά υποστηρίζει, όλο το συμβάν.

Από την άλλη, οι δύο αλιείς αδελφοί που κατονομάζει ως τους δράστες ισχυρίζονται στην κατάθεσή τους: «Αναφορικά με τις καταθέσεις του δήθεν αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος ρητώς και κατηγορηματικώς καταθέτει ότι δήθεν είδε το δικό μας σκάφος να βρίσκεται την 24η Ιανουαρίου της Αγίας Τριάδας και μάλιστα πλησίον του σκάφους του αποθανόντος ενώ είδε έναν εξ ημών, τον πιο ψηλό, να χτυπά με ένα κοντάρι τον Σήφη Βαλυράκη και να πέφτει στη θάλασσα, οι οποίες δεν εμπεριέχουν ούτε ψήγμα αλήθειας και έχουμε ήδη καταθέσει έγκληση σε βάρος του.

Κατ’ αρχάς, εμείς οι δύο αδελφοί είμαστε με ίδιο ύψος 1,70 μ. και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ένας από τους δύο είναι ο ψηλός και ο άλλος ο κοντός. Σας προσκομίζουμε και φωτογραφία μας μπροστά στο σκάφος μας κρατώντας τον επονομαζόμενο γάντζο του σκάφους, ο οποίος δεν είναι φυσικά 3-3,5 μ. όπως ισχυρίζεται ο μάρτυρας, αλλά 1,70 μ. Οι καταθέσεις τού εν λόγω μάρτυρα είναι ψευδείς και κατασκευασμένες έχοντας ως μοναδικό στόχο να παρουσιάσουν την υπόθεση ως δολοφονία στοχοποιώντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπλοκή στην υπόθεση».

Το ημερολόγιο και η φωτογραφία

Όπως φαίνεται από τις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσαν τα δύο αδέλφια, προσπαθούν να αποδομήσουν τον μάρτυρα και να τον παρουσιάσουν ως αναξιόπιστο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εντύπωση πρέπει να σας προξενήσει ότι ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είναι περίπου 72 ετών, ζει στα όρια της οικονομικής ανέχειας και δεν έχει λεφτά ούτε για να πάει μέχρι το καφέ της γειτονιάς του». Και λίγο παρακάτω συνεχίζουν: «Να σημειωθεί ότι ακόμη και το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως μετακινήθηκε με το μηχανάκι τύπου “μπόμπος” από τη Χαλκίδα προς την Ερέτρια αποτελεί ψευδές γεγονός.

Ο τύπος αυτού του μοτοποδηλάτου υπάγεται στην κατηγορία “toy”, έχει πολύ μικρές ρόδες και πολύ μικρή μηχανή, είναι πολύ μικρό μοτοποδήλατο για πολύ μικρές μετακινήσεις σε πολύ κοντινές αποστάσεις και δεν μπορεί να διασχίσει μεγάλες μεταξύ διαφορετικών πόλεων. Επιπρόσθετα, καταθέτει ότι είδε το σκάφος μας το οποίο αναγνώρισε και εμάς να ρίχνουμε δίχτυα στη θάλασσα.

Όμως το σκάφος βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ερέτριας. Γεγονός το οποίο προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας τόσο από το ημερολόγιο του ίδιου του σκάφους (κανείς επαγγελματίας ψαράς δεν τολμάει να κινήσει το αλιευτικό του σκάφος χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει το ημερολόγιο γιατί το Λιμενικό κάνει συνεχείς ελέγχους και τα πρόστιμα είναι τεράστια) από τους μάρτυρες ψαράδες που εκείνη την ημέρα ήταν στο λιμάνι όσο και από τη φωτογραφία που ελήφθη στις 11.17 της 24ης Ιανουαρίου επάνω από το λιμάνι της Ερέτριας.

Η φωτογραφία βρίσκεται εντός της δικογραφίας και την έλαβε 63χρονος γιατρός χρήστης drone, άγνωστος παντελώς σε εμάς, ο οποίος προσήλθε αυθόρμητα λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Βαλυράκη στο Λιμεναρχείο Ερέτριας και προσκόμισε τη φωτογραφία μαζί με τα στοιχεία λήψεως. Παράλληλα, ο μάρτυρας ο οποίος αναζήτησε και εν τέλει βρήκε το φουσκωτό σκάφος του Βαλυράκη ρητά και κατηγορηματικά αναφέρει ότι δεν αναβρέθηκαν δίχτυα».

Νέα δεδομένα

Το γεγονός ότι οι δύο επαγγελματίες ψαράδες αναγνωρίστηκαν από τον αυτόπτη μάρτυρα ως δράστες, καθώς και οι εξηγήσεις που εκείνοι έδωσαν ανωμοτί κινούν τις έρευνες και δημιουργούν νέα δεδομένα. Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Ιωάννης Παγορόπουλος, πλέον θα επιδιώξει να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στη δικογραφία υπάρχουν μαρτυρίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιφατικές μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, και αυτό που κάνουν οι ανακριτικές αρχές είναι να αξιολογούν σε αυτή τη φάση τις καταθέσεις προκειμένου να βγάλουν άκρη. Για παράδειγμα, υπάρχει η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα που δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Ανθρωποκτονιών, σύμφωνα με την οποία στο σκάφος των δύο επαγγελματιών ψαράδων από την Ερέτρια που έριχνε δίχτυα διέκρινε έναν από τους δύο επιβαίνοντες να χτυπάει με κοντάρι τον 78χρονο Σήφη Βαλυράκη.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπήρχε και ένα άλλο σκάφος στην περιοχή το οποίο δεν κατάφερε να αναγνωρίσει. Υπάρχει δεύτερος μάρτυρας ο οποίος βρισκόταν και αυτός στο «νησί των ονείρων» και υποστηρίζει πως είδε ένα σκάφος και έναν ψαρά να τσακώνονται με τον Βαλυράκη και να κάνει δύο βόλτες γύρω από το φουσκωτό του.

Οι δύο ψαράδες στην κατάθεση που έδωσαν την περασμένη Δευτέρα αναφέρουν για τον συγκεκριμένο μάρτυρα ότι «περιγράφει ένα αλιευτικό σκάφος εντελώς διαφορετικό από το δικό μας. Μιλάει για ξύλινο σκάφος χωρίς τέντα με κυκλική πρύμνη και με αναρτημένο στο πίσω μέρος του το χαρακτηριστικό σημαιάκι του οστρακαλιευτικού.

Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι προσπάθησε να αναζητήσει αυτό το σκάφος το οποίο είδε να πλησιάζει το φουσκωτό του Βαλυράκη με αρνητικό αποτέλεσμα. Λάβετε υπόψη σας ότι το δικό μας σκάφος τυγχάνει να είναι πλαστικό και όχι ξύλινο με τέντα, ενώ η πρύμνη μας δεν είναι κυκλική και έχει ένα χαρακτηριστικό σχέδιο καρχαρία που είναι εύκολα διακριτό.

Το μήκος του, δε, είναι 8,70 μ. και όχι 4,5-5 μ., ενώ δεν έχει σημαιάκι οστρακαλιευτικού. Η περιγραφή, λοιπόν, του σκάφους που δίνει ο πρώτος μάρτυρας δεν ταιριάζει σε τίποτα με το δικό μας, ενώ ο δεύτερος που κατάθεσε στο Ανθρωποκτονιών ότι αναγνώρισε το δικό μας λέει εν γνώσει του ψέματα».

Παράλληλα, μέσα στη δικογραφία υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες ανθρώπων που αναφέρονται στο συμβάν στη νησίδα Αγία Τριάδα, ότι έβλεπαν ένα σκούρο κόκκινο σκάφος να κάνει κυκλικές κινήσεις χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο σκάφος. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση που έδωσε στις 30 Ιανουαρίου αυτόπτης μάρτυρας λέγοντας ότι δεν υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή άλλο σκάφος, αλλά ούτε κοντά στο σκάφος που περιστρεφόταν: «Πιστεύω ότι το σκάφος από το βίντεο που έχουμε τραβήξει με τις φίλες μου ήταν του Βαλυράκη και ήταν μόνος του».

Από την ιατροδικαστική έκθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Χαράς Σπηλιοπούλου προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι «ο θάνατος δεν επέρχεται ακαριαίως, αλλά μεσολαβεί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα ολίγων λεπτών ως την οριστική παύση της καρδιάς. Στο διάστημα αυτό το άτομο χάνει τις αισθήσεις του επειδή βρέθηκε στη θάλασσα ή εισρόφησε ποσότητα ύδατος και τελικώς εμφάνισε σημεία πνιγμού. Αν δεν είχαν προκληθεί κακώσεις, ο θάνατος δεν θα επήρχετο από πνιγμό.

Συνεπώς η αρχική αιτία θανάτου είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και η διατομή των αγγείων του τραχήλου. Δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί νεκροτομικώς αν όλες οι κακώσεις προκλήθηκαν όταν το άτομο ήταν εντός ή εκτός του θαλάσσιου ύδατος. Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι το άτομο βρέθηκε στο νερό ζωντανό και με τις εισπνευτικές κινήσεις εισρόφησε θαλάσσιο ύδωρ», ενώ κατόπιν διαπιστώνει πως «αν δεχθούμε ότι οι δύο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους τότε απομένει να βρεθούν τα υπόλοιπα όργανα με τα οποία έχουν προκληθεί οι λοιπές κακώσεις».

Με όλα αυτά τα δεδομένα, αναμένονται τις επόμενες ημέρες εξελίξεις στην υπόθεση. Βασικό ερώτημα είναι αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των δύο ψαράδων που κατονομάζονται από τον αυτόπτη μάρτυρα. Αν ναι, τότε το μυστήριο φέρεται πως λύνεται. Αν όχι, τότε οι συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη θα παραμείνουν στο σκοτάδι και ο δρόμος για τη λύση του μυστηρίου θα είναι μακρύς.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση