HomeΚΟΣΜΟΣΝικαράγουα: Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα La Prensa αναστέλλει την έντυπη έκδοσή της

Νικαράγουα: Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα La Prensa αναστέλλει την έντυπη έκδοσή της

Κατηγόρησε τη «δικτατορία» του προέδρου Ορτέγα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η εφημερίδα La Prensa, προσκείμενη στη νικαραγουανή αντιπολίτευση, έκανε γνωστό χθες Πέμπτη ότι αναστέλλει την έντυπη έκδοσή της, καθώς τα ρολά του χαρτιού που περιμένει παραμένουν δεσμευμένα στα τελωνεία, την ώρα που δεκάδες ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, τρεις μήνες προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η εφημερίδα «είναι αντιμέτωπη με έλλειψη του χαρτιού που θα εξασφάλιζε τη διανομή της σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της κατάσχεσης από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της πρώτης ύλης μας», κατήγγειλε η La Prensa στο πρωτοσέλιδό της. Κατηγόρησε τη «δικτατορία» του προέδρου Ορτέγα για το γεγονός αυτό.

Οι συντάκτες της εφημερίδας είχαν πάψει εδώ και αρκετούς μήνες να υπογράφουν τα κείμενα που δημοσίευε, επικαλούμενοι τον φόβο αντιποίνων από τις αρχές.

Η έντυπη έκδοση της εφημερίδας εθνικής κυκλοφορίας αναστέλλεται από σήμερα Παρασκευή. Η λειτουργία του ιστοτόπου της θα συνεχιστεί κανονικά.

«Αναστέλλουμε προς το παρόν» τη διανομή της έντυπης έκδοσης, «αλλά η La Prensa θα συνεχίσει να εκδίδεται στις ψηφιακές πλατφόρμες της, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, να ενημερώνουμε, να είμαστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή», δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Χουάν Όλμαν, γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας.

Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων είχε στο παρελθόν καθυστερήσει τον εκτελωνισμό χαρτιού, μελανιού και εξοπλισμού της εφημερίδας, αξιώνοντας την καταβολή δασμών για να επιτρέψει την παράδοσή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εισαγωγή πρώτων υλών για τα μέσα ενημέρωσης κανονικά γίνεται ατελώς και της ζητούνται πληρωμές αχρεωστήτως.

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα, που θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα, κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως έχει βαλθεί να βγάλει από τη μέση κάθε σοβαρό αντίπαλο ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Ο άλλοτε αρχηγός των ανταρτών, 75 ετών, θα είναι υποψήφιος του κόμματος Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN), ενώ η σύζυγός του, η Ροσάριο Μουρίγιο, θα διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία στην αντιπροεδρία. Πρακτικά, δεν έχουν πλέον αντίπαλο.

Συνολικά, 32 μορφές της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση από τις αρχές Ιουνίου. Ανάμεσά τους είναι επτά δυνητικοί υποψήφιοι για την προεδρία.

Σύμφωνα με την νικαραγουανή ένωση συντακτών, τουλάχιστον 20 ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει επί των ημερών του Ντανιέλ Ορτέγα στην προεδρία, από το 2007 και μετά, είτε λόγω κατάσχεσης υλικού και εξοπλισμού τους, είτε λόγω εξαναγκασμών.

Τα περισσότερα ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους από το 2018 και μετά, όταν ξέσπασε πολιτική κρίση εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ταραχών με πάνω από 300 νεκρούς.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση