HomeHL-9Τζανάκης : Παιδιά – βραχύσωμοι έχουν μεγαλύτερο μειονέκτημα στα σωματίδια

Τζανάκης : Παιδιά – βραχύσωμοι έχουν μεγαλύτερο μειονέκτημα στα σωματίδια

«Περιμένουμε παρόξυνση κατάστασης ανθρώπων με χρόνια πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα και καρδιοπάθειες» σημείωσε. Ο καύσωνας εξήγησε ο κ. Τζανάκης, αυξάνει τη συχνότητα αναπνοών, εισπνέουμε περισσότερο αέρα και σωματίδια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξαιρετικά άσχημη συγκυρία αποτελεί ο καύσωνας και αυτού του είδους η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούμενη από αιωρούμενα σωματίδια μικρής διαμέτρου, κάτω από 5 – 6 μικρά, καθώς εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες μας υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζάνακης.

«Περμένουμε παρόξυνση κατάστασης ανθρώπων με χρόνια πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα και καρδιοπάθειες» σημείωσε. Ο καύσωνας εξήγησε ο κ. Τζανάκης, αυξάνει τη συχνότητα αναπνοών, εισπνέουμε περισσότερο αέρα και σωματίδια.

Ειδικά τα παιδιά που είναι κοντύτερα και αναπνέουν πιο κοντά στο επίπεδο της γης, όσο πιο κάτω τόσο πιο πολλά αιωρούμενα σωματίδια εισπνέουν, γιατί αυτά καθιζάνουν. Και οι κοντοί έχουν μεγαλύτερο μειονέκτημα πρόσθεσε.

Ο καθηγητής ζήτησε «να μην είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, να μην κάνουμε χειρονακτική εργασία ή να ασκούμεθα σε ανοιχτούς χώρους, να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας όχι απλώς χειρουργική μάσκα 95% (Ν95),  να κλείνουμε τα παράθυρα  στα σπίτια, ενώ κοντά στις πυρόπληκτες περιοχές οι πολίτες πρέπει να πηγαίνουν σε δεύτερο όροφο αν υπάρχει ή όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Κορωνοϊός και ναργιλές

Για τον κορωνοϊό εκτίμησε ότι «θα πάμε 3.500 κρούσματα σα μέσο κινητό μέσο όρο. «Αυξάνονται οι διασωληνώσεις, θα έχουμε έως 220 με 300 διασωληνώσεις στα μέσα Αυγούστου και μετά. Θα αυξηθούν, αλλά θα είναι σε επίπεδα διαχειρίσιμα» διαβεβαίωσε.

Λόγω του στελέχους Δέλτα είπε ότι πρέπει να ανασυσταθούν τα πρωτόκολλα επικαλούμενος και μελέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε, ο ναργιλές.

«Χρησιμοποιούν ναργιλέδες σε καφέ, χωρίς να αλλάζουν οι σωληνώσεις παρά μόνο το επιστόμιο. Δεν ξέρουμε αν ο προηγουμένως που εισέπνευσε και έκπνευσε ήταν μολυσμένος και μήπως αυτά είναι εκκολαπτήρια κορωνοϊού. 30 άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν στη συσκευή και να μολυνθούν» προειδοποίησε ο Νίκος Τζανάκης.
skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση