HomeHL-TOPΛέκκας: Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα – Τσελέντης: Πόσο επηρεάζονται τα κτίρια

Λέκκας: Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα – Τσελέντης: Πόσο επηρεάζονται τα κτίρια

Τι τονίστηκε στη σύσκεψη για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευρεία σύσκεψη, παρουσία Άκη Τσελέντη, Ευθύμη Λέκκα και Χρήστου Παπαϊωάννου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή.

Οι τρεις κορυφαίοι επιστήμονες έδωσαν εξηγήσεις στους τοπικούς φορείς ενώ συζητήθηκε και ο οργανωτικός σχεδιασμός που πρέπει να γίνει για να μπορεί η Κρήτη ν’ ανταπεξέλθει σε φυσικές καταστροφές.

Ευθ. Λέκκας: Να καταστήσουμε την Κρήτη αλώβητη

Η σύσκεψη σήμερα είχε στόχο να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση με την έντονη σεισμική δραστηριότητα καθώς και να οργανωθεί ένα σχέδιο για να μπορεί η Κρήτη να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές.

«Έχουμε να κάνουμε με μια δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη και η οποία ίσως διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα. Το σημαντικό είναι ότι τα μεγέθη θα είναι στο ίδιο μέγεθος και σιγά σιγά θα αποσβεστούν», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας και συνέχισε: «Η σημερινή σύσκεψη έχει στόχο να δούμε αφενός πως πάει η κατάσταση, αφετερου τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούνε και βέβαια ενα τρίτο και πιο σημαντικό είναι τι δράσεις θα κάνουμε στο μέλλον προκειμένου να καταστήσουμε την Κρήτη αλώβητη όχι μόνο για σεισμούς αλλά και τα υπόλοιπα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα».

Τσελέντης: Πόσο επηρεάζονται τα κτίρια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης περιέγραψε πόσο επηρεάζονται τα κτίρια από την συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία.
«Είναι μια ακολουθία που έχει ταλαιπωρήσει πολύ τον κόσμο διότι έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι πάρα πολλοί και μικροί σεισμοί. Και να ξέρετε ότι σε ένα οίκημα ο δομικός του ιστός επηρεάζεται πάρα πολύ γιατί έχει μνήμη γιατί όταν έχουμε πολλούς και μικρούς σεισμούς, δηλαδή μπορεί να είναι ισοδύναμο με έναν μεγαλύτερο. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εδώ και ένα χρόνο σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου έχει τοποθετήσει έναν ιστό 6 σεισμογράφων για την παρακολούθηση τις σεισμικής παρακολούθησης στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Δείχνει ότι η ακολουθία αυτή θα συνεχίσει αλλά όχι με μεγάλα γεγονότα, θα ακολουθήσει με αυτής της τάξης μεγέθους. Τα οποία θέλουν και αυτά προσοχή γιατί ένας μικρός μετασεισμός μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις σε ένα καταπονημένο κτίριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Αρναουτάκης: Συνεργαζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως υπάρχει μία συνεχόμενη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα στο θέμα της σεισμικής δραστηριότητας.

«Ακούσαμε την άποψη του κ. Λέκκα ότι 20 επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι δεν θα υπάρξει άλλος σεισμός πιο δυνατός από αυτόν τις προηγούμενες ημέρες, εκτός κάποιας απρόοπτης περίπτωσης. Άρα έχουμε την υποχρέωση να συνεργαζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης.

Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την εξέταση αποζημίωσης στους κατοίκους

Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας καλούνται οι κάτοικοι, οι κύριες οικίες των οποίων επλήγησαν από το σεισμό της 24ης Ιουλίου 2021, όπως υποβάλλουν αίτηση έως και την ΤΡΙΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 – στην οποία να περιγράφονται οι ζημιές που έγιναν, αποδεικνυόμενες και από συνημμένο φωτογραφικό υλικό ή/και πόρισμα αρμόδιας Αρχής (ΔΑΕΦΚ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κλπ) – προκειμένου ακολούθως να πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης βάσει του ν.δ/τος 57/1993 και της με αρ. 33862/6-5-2019 Κ.Υ.Α.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με την υπ. αρ. 66511/25-9-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, οι δικαιούχοι για: α) το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών και β) το επίδομα αντιμετώπισης απλών επισκευαστικών εργασιών ή/ και αντικατάστασης οικοσκευής, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

(Α) το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών αφορά στην εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πολίτες, μόνο όταν το κτίριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή και η παραμονή τους σε αυτό θεωρείται αδύνατη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για κάλυψη των πρώτων στοιχειωδών αναγκών τους (π.χ. προσωρινή διαμονή – διατροφή – ρουχισμός).

(Β) το επίδομα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/ και αντικατάστασης οικοσκευής αφορά στην εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πολίτες μόνο όταν το κτίριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη τόσο για την αντικατάσταση πραγμάτων (π.χ. ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα) ή/ και ηλεκτρικών συσκευών απαραίτητων για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης όσο και για την κάλυψη απλών επισκευαστικών εργασιών που καθιστούν την κατοικία λειτουργική με την έννοια ότι για την εκτέλεσή τους, δεν απαιτείται έκδοση καμίας οικοδομικής άδειας ούτε έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας (π.χ. αλλαγή ειδών υγιεινής, ντουλάπια κουζίνας, ντουλάπια υπνοδωματίων, κουφώματα, πλακάκια).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Αίτηση δικαιούχου (παρέχεται από το Δήμο).

Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

Αποδεικτικό ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια κατοικία.

Τελευταίο αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) και εκκαθαριστικό, αντίγραφο Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο συμβόλαιο (για ενοικιαζόμενες οικίες).

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Πόρισμα Ελέγχου/Αυτοψίας Κτιρίου Αρμόδιας Αρχής (ΔΑΕΦΚ, Πυροσβεστικής, κλπ) [εφόσον υπάρχει]

Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή τον αριθμό ΙΒΑΝ.

Υπεύθυνη Δήλωση για περίπτωση συνιδιοκτησίας (παρέχεται από το Δήμο).

Σχετικό φωτογραφικό υλικό με τις ζημιές που έχει υποστεί η κύρια οικία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμμή του Δημότη, στο τηλέφωνο 28913-40143 (από Δευτέρα – Παρασκευή και ώρα 09:00 – 14:00).

Οι αιτήσεις των πολιτών μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στα δημοτικά καταστήματα Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού.

Επισημαίνεται πως σε ότι αφορά τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από το σεισμό, αυτοί θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση