HomeΚΡΗΤΗΑποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής βίας: Μακρύς ο δρόμος για την Ελλάδα

Αποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής βίας: Μακρύς ο δρόμος για την Ελλάδα

Τι αναφέρει ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο φορέας μας συμμετείχε στην διακρατική συνάντηση λήξης του έργου Faircom Project – SexualViolence Justice στην Μαδρίτη Ισπανίας. Παρουσιάσαμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε ότι αφορά την (μη) απονομή δίκαιης και ικανής αποτελεσματικής αποζημίωσης είτε από το θύτη είτε από το Κράτος σε θύμα σεξουαλικής βία και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ώστε να πούμε ότι μια γυναίκα θύμα σεξουαλικής βίας έχει αβίαστα εύκολα και δίκαια μια αποζημίωση για την κάθε είδους ηθική ή φυσική ζημία. Είναι σημαντικό πλέον η Ελληνική Πολιτεία και η νομική και δικαστική κοινότητα να δουν σοβαρά το κατά πόσο απονέμεται δίκαιη ή / και προσήκουσα αποζημίωση στα θύματα σεξουαλικής βίας.

Η αποζημίωση θυμάτων σεξουαλικής βίας είτε από το θύτη είτε από το Κράτος έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, παρόλα αυτά καμία αίτηση ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την Αρμόδια Αρχή Αποζημιώσεων. Ο φορέας μας στο πλαίσιο του έργου FAIRCOMοργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια σε πάνω από 200 δικηγόρους σε όλη την Ελλάδα, ενώ υλοποιεί αντίστοιχα σεμινάρια σε στελέχη φορέων υποστήριξης θυμάτων (συμβουλευτικά Κέντρα). Κοινό συμπέρασμα είναι η έλλειψη ενημέρωσης και κατάρτισης που υπήρχε σχετικά με το θέμα αυτό. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί η πλήρης άγνοια των δικαιωμάτων τους, των γυναικών που καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης και πολύ περισσότερο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Τέλος το πλαίσιο απονομής αποζημιώσεων από τα Ελληνικά Δικαστήρια εμφανίζεται ως «μη φιλικό» ως προς τη διαδικασία αυτή με συνέπεια να γίνεται πολύ «οδυνηρό» για μια γυναίκα που θέλει να διεκδικήσει αποζημίωσης.

Χρειάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο και τις διαδικασίες απονομής αποζημίωσης θυμάτων σεξουαλικής βίας, ενώ οι δικηγόροι καθώς και τα στελέχη στα Συμβουλευτικά Κέντρα θα πρέπει να υποστηρίζουν τις γυναίκες στο να διεκδικούν αυτό που τους αναλογεί από το Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας θυμάτων Βίας.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FAIRCOM (https://sexualviolencejustice.eu/), στο οποίο συμμετέχει ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου ασχολείται με τον καθορισμό και την προώθηση νέων διεθνών κατευθυντήριων γραμμών για δίκαιη και αποτελεσματική αποζημίωση των θυμάτων σεξουαλικών αδικημάτων.

Ταυτόχρονα, στοχεύει στη βελτίωση της κατάρτισης των επαγγελματιών που ασχολούνται με υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων. Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2019 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ της Ε.Ε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση