HomePost ItΟ Σ. Βαρδάκης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Ο Σ. Βαρδάκης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Μήνυμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από το 2013, η 30η  Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το πρόσφατο, φρικιαστικό περιστατικό της Ηλιούπολης, είναι ένα από τα εκατοντάδες που συμβαίνουν γύρω μας. Είναι χαρακτηριστικά αυτά τα εγκλήματα, καθώς σε όλα ασκείται ο έλεγχος, μέσω απειλών, βίας και εξαναγκασμού, με σκοπό το κέρδος.

Σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή σκλαβιά (κυρίως στον αγροτικό τομέα) και αναγκαστική επαιτεία είναι οι τρεις μορφές εμπορίας ανθρώπων που απαντώνται συχνότερα στην Ελλάδα.

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τον πιθανό αριθμό των θυμάτων. Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, μεγαλώνουν αριθμητικά οι ευάλωτες ομάδες που μπορούν να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης.

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί πλέον μείζον κοινωνικό θέμα, που απαιτεί την επανεξέταση των πολιτικών αντιμετώπισής του από την Πολιτεία και την εγρήγορση από τους πολίτες, ώστε να καταγγέλλονται αυτά τα περιστατικά όταν γίνονται αντιληπτά.

Το τελευταίο διάστημα, με τη δημόσια καταγγελία περιστατικών βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και την εξάπλωση του δυναμικού κινήματος #metoo, βλέπουμε μια μεταστροφή της κοινωνίας ως προς τη στάση της, ιδίως σε περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η κοινωνία αντιδρά, οι άνθρωποι μιλούν, αρχίζουν και πραγματώνουν την έννοια της αλληλεγγύης, όπως στην περίπτωση της σερβιτόρας που έσωσε την 18χρονη στην Ηλιούπολη.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις εργασιακής σκλαβιάς στον αγροτικό τομέα ή σε περιπτώσεις αναγκαστικής επαιτείας, δεν είδαμε τα ίδια αντανακλαστικά.

Η αλλαγή νοοτροπίας, η έννοια της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, για να γίνουν συνείδηση του καθενός, θέλουν δουλειά και την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση