HomeHL-GreeceΤα «θερμά» μέτωπα της κυβέρνησης- Ο δύσκολος Αύγουστος και το restart στη ΔΕΘ

Τα «θερμά» μέτωπα της κυβέρνησης- Ο δύσκολος Αύγουστος και το restart στη ΔΕΘ

Ο Αύγουστος αναδεικνύεται σε έναν από τους κρισιμότερους μήνες της χρονιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια σειρά θερινών προκλήσεων καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς η πανδημία επιμένει και το πρέσινγκ από την αντιπολίτευση για θέματα αιχμής εντείνεται. Ο Αύγουστος αναδεικνύεται σε έναν από τους κρισιμότερους μήνες της χρονιάς, καθώς μια έξαρση της πανδημίας θα απειλήσει τα σχέδια για δυναμικό restart το φθινόπωρο.

«Πονοκέφαλοι» από τη μετάλλαξη Δέλτα και την πορεία των εμβολιασμών

Σε αυτή τη φάση το βασικό πρόβλημα δεν είναι άλλο από την πορεία της πανδημίας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή ανησυχία επικρατεί για την πορεία των εμβολιασμών τον Αύγουστο, που παραδοσιακά είναι ο μήνας των διακοπών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά την πορεία του δείκτη θετικότητας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων (για παράδειγμα στην Ίο). Καμπανάκι έχει χτυπήσει και για αλλά νησιά, όπως η Πάρος, η Τήνος, η Ζάκυνθος και η Σαντορίνη.

Ωστόσο στην καρδιά της τουριστικής σεζόν δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η περίπτωση της Μυκόνου που οι περιορισμοί στη διασκέδαση κράτησαν δέκα ημέρες, στη συνέχεια το νησί  «άνοιξε» και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τα νέα μέτρα.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση αναζητά τη χρυσή τομή ώστε και η πανδημία να μην ξεφύγει και η τουριστική σεζόν να μην χαθεί. Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέα λουκέτα και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Επομένως αυτό που προέχει είναι η τήρηση των μέτρων και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Σχετικές αναφορές αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα επισκεφθεί αρχικά  το Σπήλι Ρεθύμνου (όπου διενεργούνται εμβολιασμοί από κινητή μονάδα)  και στη συνέχεια το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Η κυβέρνηση θέλει να ξεπεράσει το δύσκολο «κάβο» του καλοκαιριού και το φθινόπωρο να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ένα πακέτο μέτρων κυρίως φορολογικού περιεχομένου. Άλλωστε οι φοροελαφρύνσεις είχαν κεντρική θέση στο «γαλάζιο» πρόγραμμα στις εκλογές του 2019 και εκτιμάται ότι είχαν συμβάλει στην… σύσφιξη των σχέσεων με τη μεσαία τάξη.

Δημοσκοπικά «καμπανάκια»

Δεν είναι όμως μόνο η πανδημία που έχει χτυπήσει «καμπανάκια» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τα …φώτα στρέφονται σε  δύο ευαίσθητους τομείς, τα εργασιακά και την  παιδεία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco για το Open στα εργασιακά το 46% λέει πως η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι χειρότερη από του ΣΥΡΙΖΑ (23% λέει πως είναι ίδια και 23% απαντά καλύτερη).

«Μάχη» δίνεται και στην παιδεία με τους πολίτες – σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση-  να είναι σχεδόν  μοιρασμένοι για το ποια κυβέρνηση τα έχει πάει καλύτερα.

Στο μέτωπο των εργασιακών επιχειρείται μια κυβερνητική  «ρελάνς» με αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1η Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο νέα εστία πυροδοτεί το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, με το μέτρο να αφορά στους νέους εργαζόμενους. Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα αποτελέσει την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη του φθινοπώρου.

Η τελευταία σκληρή κοινοβουλευτική μάχη δόθηκε αυτή την εβδομάδα, οπότε και ψηφίστηκε από τους «γαλάζιους» βουλευτές το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο» . Μια σειρά κινήσεων τους τελευταίους μήνες – με κυριότερη την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ – έχουν πυροδοτήσει σφοδρές συγκρούσεις. Να σημειωθεί πως το φθινόπωρο θα μπει για πρώτη φορά σε εφαρμογή η πανεπιστημιακή αστυνομία, θέμα που επίσης προκάλεσε  έντονη συζήτηση.

Προς το παρόν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται μετωπικά, με αφορμή τα πόθεν έσχες (τα οποία να σημειωθεί πως δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα). Η αξιωματική αντιπολίτευση συντηρεί ψηλά το θέμα  με συνεχείς αναφορές στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, με την κυβέρνηση  να μιλά για «αθλιότητες».  Ο πόλεμος ανακοινώσεων για το θέμα αυτό μαίνεται εδώ και μέρες, με την αντιπαράθεση να γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση