HomeHL1-GreeceΚορωνοϊός: Μεγαλώνει η ανησυχία για τα «κόκκινα νησιά» και την Κρήτη

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η ανησυχία για τα «κόκκινα νησιά» και την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επί τάπητος η επιδημιολογική κατάσταση στα νησιά που παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων.

Για τα «κόκκινα» νησιά στα οποία η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5% μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. «Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα», «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Γώγος εξηγώντας ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.

Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μεγαλύτερο από 80% εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παρότρυνε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εκπαίδευση και η εστίαση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν γίνει υποχρεωτικό.

Προβληματισμός για την αύξηση του ποσοστού θετικότητας σε δημοφιλή νησιά

Η αύξηση του ποσοστού θετικότητας σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς πάνω από το 4% προκαλεί ανησυχία και υπό αυτό το πρίσμα συνεδριάζει σήμερα η Επιστημονική Επιτροπή θέτοντας επί τάπητος την επιδημιολογική κατάσταση .

Ειδικότερα η Πάρος βγαίνει με το υψηλότερο ιικό φορτίο, με ποσοστό 5,51%, ακολουθεί η Μύκονος με 4,27% και η Τήνος με 4,20%.Λίγο πριν το 4% και το Ρέθυμνο με 3,76%, όπως και η Σαντορίνη με θετικότητα 3,40%.

Ορατός ο κίνδυνος lockdown στην Ίο όπου η κατάσταση είναι οριακή, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ήδη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο, ενώ στην Ίο αναμένεται ενίσχυση με μεικτό κλιμάκιο 30 αστυνομικών από την Αθήνα που θα συνδράμει τον έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, ώστε να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο lockdown τύπου Μυκόνου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έκανε λόγο για υποχρεωτική διενέργεια self-test για επιστροφή από τα νησιά, τονίζοντας πως οι έλεγχοι συνεχίζονται και αποδίδουν. Παράλληλα μίλησε για ακτοπλοϊκή κίνηση που προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019.

Η πανδημία μεταφέρεται στην περιφέρεια – Τι δήλωσαν οι Ν. Θωμαϊδης και Α. Βατόπουλος

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος κάλεσε τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν έναν αυτοπεριορισμό για μία εβδομάδα και μετά να κάνουν ένα τεστ πριν έρθουν σε επαφή με άτομα αυξημένου κινδύνου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ,Νίκος Θωμαΐδης, δήλωσε: «Είδαμε να αυξάνει το περιφεριακό φορτίο στην Πάτρα, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, στον Βόλο. Η αύξηση του ιικού φορτίου στην περιφέρεια ενδέχεται να αυξηθεί επειδή υπάρχει μεγαλύτερη μετακίνηση. Κατά κάποιο τρόπο η πανδημία μεταφέρεται σε αυτές τις περιοχές».

Θεμιστοκλέους: Μειωμένα τα νούμερα των εμβολιασμών

Στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού απέδωσε τα μειωμένα νούμερα των εμβολιασμών, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1επισημαίνοντας πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των νέων ηλικίας 18-24 ετών, υπογραμμίζοντας πως συνεχίζουμε να έχουμε περίπου 20.000 ραντεβού την ημέρα. Περίπου 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19, σημείωσε, κάτι που μεταφράζεται σε μία κάλυψη περίπου 65% του ενήλικου πληθυσμού.

Τόνισε ότι ειδικά οι άνω των 50 ετών πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας. Εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων σε πολλά σημεία της επικράτειας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως μπορούν όσοι βρίσκονται σε διακοπές μπορούν να κάνουν τη 2η δόση του εμβολίου εκεί που παραθερίζουν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που κλείνει τώρα ραντεβού να εμβολιαστεί ακόμη και την ίδια ημέρα. Υπενθύμισε πως την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, με τη συγκατάθεση των γονέων. Ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμών παιδιών κάτω των 12 ετών, δεν έχει ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές.

Αναφερόμενος στους αντιεμβολιαστές, είπε πως «στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μην έχουμε ένα καλά οργανωμένο αντιεμβολιαστικό κίνημα». Άφησε αιχμές κατά ορισμένων ιατρών που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, λέγοντας πως «στην Ιατρική υπάρχουν κανόνες και πρέπει να ακολουθούνται». Ερωτηθείς για την ανησυχία που εκφράζουν γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες θέλουν να τεκνοποιήσουν, ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν κατηγορηματικός: «Να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει αστερίσκος σε αυτό.»

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, real

Διαφήμιση
Διαφήμιση