HomeHL-PsilaΟ Άκης Τσελέντης για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι: «Το φαινόμενο των σεισμών δεν έχει τελειώσει»

Ο Άκης Τσελέντης για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι: «Το φαινόμενο των σεισμών δεν έχει τελειώσει»

Στην Κρήτη ο Ευθύμης Λέκκας για την έντονη σεισμική δραστηριότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το φαινόμενο των σεισμών στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου δεν έχει τελειώσει. Αυτό δήλωσε με ανάρτηση του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, συμπληρώνοντας ότι δνε πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, παρά το γεγονός ότι έχουν ελαττωθεί οι σεισμικές δονήσεις..

Η ανάρτηση Τσελέντη

Το ότι έχουν ελαττωθεί σημαντικά οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου δε σημαίνει ότι το φαινόμενο τελείωσε και ότι πρέπει να εφησυχάζουν οι κάτοικοι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν δύο μόνο σεισμικές δονήσεις (πάνω από 1,5 R) με τη μεγαλύτερη 2,6 Ρίχτερ. Για σύγκριση παρουσιάζω την σεισμικότητα δύο ημερών και εφτά ημερών στα παρακάτω διαγράμματα.
Είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών να σταματούν για λίγο και μετά να ξαναξεκινούν.
Άλλωστε οι δείκτες τους οποίους υπολογίζουμε στο Γεωδυναμικό από την συνεχή ανάλυση των δεδομένων που συλλέγουμε δεν δείχνουν ότι η ακολουθία έχει ολοκληρωθεί.
Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι κάτοικοι και να αποφεύγουν παλιές κατοικίες και περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα κατάρρευσης διαφόρων δομικών στοιχείων.

Στην Κρήτη ο Ευθύμης Λέκκας για την έντονη σεισμική δραστηριότητα

Eν τω μεταξύ όπως έχει ήδη αναφέρει το cretapost, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι αναμένεται να βρεθεί τις προσεχείς ημέρες ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ειδικών με τον κ. Λέκκα να βρίσκεται το  Σάββατο στην περιοχή προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της περιοχής.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Εγκέλαδος» για τον δήμο Μινώα Πεδιάδος με αποτέλεσμα να ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι στατικότητας των κτιρίων από ειδικά κλιμάκια.

Όπως ήδη έχει αναφέρει, μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης «Τα χωριά που έχουμε καταγγελίες είναι από το Αρκαλοχώρι, τη Μουσούτα, το Σαμπά και από το Αρχοντικό. Προχωρούμε σε αυτοψία για να δούμε τι έχει γίνει».

Η πρώτη αυτοψία έχει δείξει πως υπάρχουν προβλήματα σε τουλάχιστον 100 κτίρια του δήμου, μεταξύ αυτών και εκκλησίες.

Aνακοίνωση για τους χώρους καταφυγής και καταυλισμού στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Την ίδια στιγμή, από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας έχουν γνωστοποιηθεί οι χώροι καταφυγής, καταυλισμού και παροχής πρώτων βοηθειών μετά από σεισμό, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί στο εγκεκριμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Τα εν λόγω σημεία καθώς και οδηγίες προστασίας από το σεισμό, είναι διαθέσιμα και μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) για κινητές συσκευές «Δημότης Μινώα Πεδιάδας» η οποία είναι διαθέσιμη για δωρεάν κατέβασμα μέσω App Store και Google Play.

 

unnamed

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση