HomeHL-9«Καυτή» Πέμπτη και θόλος ζέστης πάνω από την Ελλάδα

«Καυτή» Πέμπτη και θόλος ζέστης πάνω από την Ελλάδα

Έως 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το “Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα” είναι αντιμέτωπη όλη η Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες στη χώρα είναι 10 με 12 βαθμούς κελσίου πάνω από τον φυσιολογικό μέσο όρο για αυτή την περίοδο.

O καιρός σήμερα θα είναι αίθριος, με βόρειους ανέμους, στο Αιγαίο 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.

Ο καύσωνας συνεχίζεται και, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Ρεκόρ θερμοκρασιών και θόλος ζέστης πάνω από την Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, σύμφωνα με την ertnews.gr, είμαστε αντιμέτωποι με ένα ακραίο “Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα” με εκτεταμένο σχηματισμό “Θόλου Ζέστης”. “Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, με τα απορροφητικά υλικά, όπως η άσφαλτος και το μπετόν, καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές», οι οποίοι και θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει”.

Λόγω της διάρκειας των αυξημένων θερμοκρασιών, το κύμα καύσωνα μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα. Οι άνεμοι το Σαββατοκύριακο θα είναι έντασης 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο και ο κίνδυνος πυρκαγιών υψηλός σε όλη τη χώρα. Δεν αποκλείεται ρεκορ θερμοκρασιών που μπορεί να ξεπεράσουν τους 44 βαθμούς σε κάποιες περιοχές. Ο καύσωνας αυτός μπορεί να αποδειχθεί ένας από τους θερμότερους των τελευταίων ετών. Το κύμα καύσωνα θα κορυφωθεί την προσεχή Δευτέρα ή και την Τρίτη, και έπειτα αναμένεται πτώση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το φαινόμενο θα συνεχιστεί στη Νότια Ελλάδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επανέλθουν το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σιούτα η κλιματική αλλαγή θα αυξάνει τους καύσωνες και σίγουρα θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των έμβιων όντων, που δεν είναι προσαρμοσμένα να ζουν σε τέτοιες θερμοκρασίες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση