HomeHL-9Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία – Κινητοποιήσεις οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμό των υγειονομικών τάσσεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΙΣΗ), Χάρης Βαβουρανάκης.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας είναι πλέον γεγονός καθώς η σχετική τροπολογία «πέρασε» την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να την υπερψηφίζουν.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης έχει φέρει ποικίλες αντιδράσεις από τους υγειονομικούς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου θεωρεί τον καθολικό εμβολιασμό των υγειονομικών εξαιρετικά σημαντικό και απολύτως αναγκαίο.

«Με τη σημερινή κατάσταση, την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την αντίστοιχη αύξηση των νοσηλευομένων, πιστεύω πως ο καθολικός εμβολιασμός των υγειονομικών κατά του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά σημαντικός και απολύτως αναγκαίος», εξηγεί στο cretapost ο πρόεδρος του ΙΣΗ, Χάρης Βαβουρανάκης και συνεχίζει: «“Το ωφελέειν ή μη βλάπτειν” του Ιπποκράτη αποτελεί υποχρέωση κάθε γιατρού κάθε υγειονομικού απέναντι στον ασθενή και στην οικογένεια του. Ο εμβολιασμός λοιπόν για τους υγειονομικούς είναι πράξη  και σεβασμού των κανόνων της Ιατρικής και ευθύνης προς την κοινωνία. Κι εκεί που σταματά η υπευθυνότητα αρχίζει η υποχρεωτικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή σχεδόν το σύνολο των γιατρών του Ηρακλείου ανταποκρίθηκαν θετικά στον εμβολιασμό τους.

«Δεν είναι τυχαίο πως από την στιγμή που ήρθαν τα εμβόλια στην Κρήτη οι ιατροί του Ηρακλείου έσπευσαν να εμβολιαστούν. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί το 95% των γιατρών της περιφερειακής ενότητας», τονίζει σχετικά ο κ. Βαβουρανάκης.

Αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Στον αντίποδα όμως έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Όπως αναφέρουν είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας καθώς αυτό αποτελεί πάντα ατομικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη στο cretapost που ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε αυτή την υπόθεση.

«Το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση, «υποχρεωτικός ή προαιρετικός» ο εμβολιασμός, στόχο έχει να συγκαλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία και τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, για τις οποίες δεν παίρνει κανένα μέτρο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνδέει απροκάλυπτα τους εμβολιασμούς με τις προσδοκίες των επιχειρηματικών ομίλων για ένα κερδοφόρο καλοκαίρι, καθιστώντας τον λαό υπεύθυνο για τυχόν «εκτροχιασμό» της οικονομίας!

Οπως και η συζήτηση για τα «κίνητρα» και τις «ανταμοιβές» που λέει ότι θα θεσπίσει, για να δελεάσει όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν (σαν να πρόκειται για …λοταρία!), ενισχύει την αντίληψη ότι ο εμβολιασμός είναι ατομικό και όχι κοινωνικό ζήτημα», επισημαίνει σχετικά ο κ. Βρύσαλης ενώ προσθέτει πως «η απάντηση από τη σκοπιά του λαού είναι ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την προστασία της υγείας του. Οπως αναγκαίο είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες όσων ασθένησαν, αλλά και όσων παραμένουν αποκλεισμένοι για μήνες από το σύστημα Υγείας μιας νόσου, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών».

ΠΟΕΔΗΝ: Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας

Την αντιθεσή της στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19, του υγειονομικού προσωπικού, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και προσφυγή στα δικαστήρια.

«Αιτία πολέμου είναι η εφαρμογή αυτού του νόμου», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ που αποφάσισε σήμερα, συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών στις 11πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας, κατάθεση προσφυγής σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Αυγουστο με πανελλαδική κινητοποίηση στο πλαίσιο στάσης εργασίας 10πμ – 15μμ στις 26 Αυγούστου. Παράλληλα καλεί τους νοσηλευτές εμβολιασμένους και μη να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης.

«Η απόφαση αυτή μας στοχοποιεί. Μας κουνάει το δάκτυλο η κυβέρνηση χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλύσει κανένα από τα κλαδικά μας αιτήματα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Προσθέτει ότι «από την πρώτη στιγμή δήλωσε δημόσια και θα συνεχίσει να δηλώνει υπέρμαχος της εμβολιαστικής κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας» και «αποτέλεσμα της θετικής της στάσης, σε συνάρτηση με το αίσθημα ευθύνης, που διαθέτει ο κλάδος των υγειονομικών, είναι ο μαζικός, σχεδόν καθολικός εμβολιασμός των υγειονομικών σε ποσοστό 90% (συνυπολογίζοντας όσους διαθέτουν φυσική ανοσία)».

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «το μέτρο του υποχρεωτικού επί ποινή αναστολής της εργασιακής σχέσεως εμβολιασμού των υγειονομικών αποτελεί ένα εξαιρετικά ανάλγητο μέτρο, στερούμενο παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα του», και «η Πολιτεία οφείλει να σέβεται την διαφορετικότητα της άποψης ή τους φόβους που εκφράζονται από όλους εκείνους που αρνούνται τον εμβολιασμό, ως έκφραση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της προσωπικότητας κάθε πολίτη».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις της υποχρεωτικότητας και τον υπουργό Υγείας να αναζητήσει τις λύσεις εκείνες, που με πειθώ θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση