HomeHL-9Λέκκας: Ηλιοφάνεια σήμερα στην Κρήτη – Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Λέκκας: Ηλιοφάνεια σήμερα στην Κρήτη – Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Πιο ήπια θα περάσουμε τον καύσωνα στο νησί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ηλιοφάνεια αναμένεται σήμερα σε όλη την Κρήτη με το βοριαδάκι να παραμένει. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το κύμα ζέστης που αναμένεται να πλήξει όλη τη χώρα θα επηρεάσει και το νησί χωρίς όμως τις θερμοκρασίες που θα δούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Εμείς εδώ θα δούμε λίγο υψηλές θερμοκρασίες αλλά μέσα στο πλαίσιο της εποχής. Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού και θα έχουμε μία θερμή εισβολή που θα ανεβάσει κάπως τις θερμοκρασίες. Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί γιατί θα διατηρηθεί αυτό το βοριαδάκι και θα εξομαλύνει λίγο τα πράγματα. Αυτό το κύμα ζέστης που έρχεται θα το καταλάβουμε όλοι αλλά δεν έχει το βαθμό ανησυχίας που έχει για άλλες περιοχές της Ελλάδος», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο γνωστός μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα σήμερα και αύριο οι θερμοκρασίες δεν θα έχουν αξιόλογη μεταβολή ενώ άνοδο προβλέπεται από την Πέμπτη και μετά.

«Σήμερα και αύριο η κατάσταση θα είναι όπως τις προηγούμενες ώρες.  Από την Πέμπτη και μετά αρχίζει η κορύφωση και δείχνει να διατηρείται μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και μετά. Φαίνεται πως θα αλλάξουμε μήνα με υψηλές κάπως θερμοκρασίες» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Οι σημερινές και αυριανές θερμοκρασίες

Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη την Κρήτη. Οι θερμοκρασίες στα βόρεια του νησιού θα είναι 30 με 32 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νότια θα φτάσει και τους 34 βαθμούς Κελσίου.

«Αυτές οι τιμές θα διατηρηθούν και την Τετάρτη. Από την Πέμπτη και μετά οι τιμές αυτές θα φτάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και στους 36 – κατά τόπους και άνω των 38 βαθμών Κελσίου – στα νότια», τόνισε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Την ίδια ώρα, οι άνεμοι θα διατηρηθούν, πιο ήπιοι, από τις βόρειες κατευθύνσεις.

«Δεν θα είναι τόσο δυναμικοί όπως τις προηγούμενες ημέρες. Το μεσημέρι θα ενισχύονται έως και 5 μποφόρ ωστόσο θα εξασθενούν το βράδυ και νωρίς το πρωί κι αυτό θα κάνει πολύ καλές τις θάλασσες», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

«Κλειδί» για την αίσθηση ζέστης η υγρασία

Η υγρασία είναι ο κύριος παράγοντας που ενώ οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές δίνουν μία αίσθηση καύσωνα.

«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι θερμοκρασίες της χθεσινής ημέρας. Χθες στο Ηράκλειο οι περισσότεροι κάτοικοι ένιωθαν ότι έκανε πολύ ζέστη. Κι όμως, η διακύμανση ήταν 27 με 28 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, η υγρασία ήταν 70% σταθερά, χωρίς καμία αυξομείωση. Αντίθετα, στη Μεσαρά η θερμοκρασία ανέβηκε στους 35 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία ήταν στο 30%. Η αίσθηση στη Μεσαρά ήταν καλύτερη απ’ ότι στο κέντρο του Ηρακλείου» , επεσήμανε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα και σήμερα τα επίπεδα υγρασίας αναμένονται υψηλά ενώ ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για τις επόμενες ημέρες.

«Ο παράγοντας υγρασία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για τις επόμενες ημέρες καθώς παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του Νότου η δυσφορία στον Βορρά μπορεί να είναι υψηλότερη. Αυτό θα εξαρτηθεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη στον παράγοντα υγρασίας. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το πώς νιώθουμε τη θερμοκρασία και πολλές φορές μας δίνει λάθος εντύπωση για καύσωνα που δεν ισχύει», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση