HomeHL-GreeceΤουρισμός: Οι αγορές που κάνουν την έκπληξη το φετινό καλοκαίρι

Τουρισμός: Οι αγορές που κάνουν την έκπληξη το φετινό καλοκαίρι

Στη σκιά των προβληματισμών για τις συνολικές αφίξεις το φετινό καλοκαίρι, τρεις αγορές φλερτάρουν με μεγέθη ανάλογα του 2019. Ποιες είναι, πόσο «συνάλλαγμα» υπόσχονται και ποιους ελληνικούς προορισμούς προτιμούν οι ταξιδιώτες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό δίνουν το φετινό καλοκαίρι Πολωνοί, Τσέχοι και Ρουμάνοι, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Μπορεί την πρωτοκαθεδρία στις αφίξεις να διατηρεί και φέτος μέχρι στιγμής η… πιστή στο ελληνικό καλοκαίρι Γερμανία, με τη Γαλλία να ακολουθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο αριθμός των τουριστών από την Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία μπορεί να φτάσει κάλλιστα τα χρυσά επίπεδα του 2019, ενισχύοντας σημαντικά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη σεζόν.

Ιδιαίτερη δυναμική επιδεικνύουν φέτος οι ταξιδιώτες από τη Ρουμανία, οι οποίοι καταφθάνουν στη χώρα μας είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς και γεμίζουν κατά κύριο λόγο τα καταλύματα που βρίσκονται σε προορισμούς της βόρειας Ελλάδας και των Επτανήσων.

Η Χαλκιδική, η Θάσος, η Πιερία και η Ζάκυνθος βρίσκονται για φέτος στο top των προορισμών για τους Ρουμάνους, οι οποίοι αναδεικνύουν τη σημασία του οδικού τουρισμού για τη χώρα μας.

Το 2019 ο αριθμός των τουριστών από τη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου προσέγγισε τα 1,4 εκατομμύρια, με τη ρουμάνικη αγορά να καταγράφει την τετραετία 2016-2019 σημαντική άνοδο.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 ο αριθμός των Ρουμάνων διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2015, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της Ερευνας Συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδος που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Μάλιστα, το 2019 οι Ρουμάνοι τουρίστες δαπάνησαν για διακοπές στην Ελλάδα 483 εκατ. ευρώ.

Ανερχόμενη δύναμη

Τον τίτλο της ανερχόμενης δύναμης για τον ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώνει, την ίδια στιγμή, η Πολωνία, η οποία βρίσκεται στις top αγορές για τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι και πληροί τις προϋποθέσεις για να επανέλθει στα επίπεδα του 2019, όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

Το «παρών» δίνουν φέτος οι Πολωνοί σε Χαλκιδική, Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Πιερία.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποκτά η συγκεκριμένη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Πολωνών ταξιδιωτών πολλαπλασιάζεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ξεπερνώντας το 2018 το 1 εκατομμύριο.

Το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 852 χιλιάδες, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Πολωνία το 2019 να αγγίζουν τα 416 εκατ. ευρώ και το μερίδιο αγοράς να ανέρχεται σε 2,4%.

Μάλιστα, το διάστημα 2017-2019 η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των τουριστών από την Πολωνία κατέγραψε αύξηση κατά 49,4% και διαμορφώθηκε από 327,1 ευρώ το 2017 σε 488,8 ευρώ το 2019, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ.

Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στις κύριες πηγές εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα, ωστόσο, φέτος η Τσεχία είναι μία από «δυνατές» αγορές που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό.

Η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά προσελκύουν την πλειονότητα των Τσέχων που επιλέγουν φέτος να ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τσεχία κινείται με ανοδικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση την περίοδο 2017-2019 κατά 18,5% (από 339 χιλ. το 2017 σε 402 χιλ. το 2019).

Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) της τσέχικης αγοράς το 2019 ανήλθε στα 463,7 ευρώ, ενώ το διάστημα 2017-2019 η ΜΚΔ των τουριστών από την Τσεχία κατέγραψε αύξηση κατά 19% και διαμορφώθηκε από 389,5 ευρώ το 2017 σε 463,7 ευρώ το 2019, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η δυναμική των συγκεκριμένων αγορών αποτυπώνεται και στα στοιχεία που δημοσίευσε η Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, βάσει των οποίων, η Πολωνία βρέθηκε -μετά τη Γερμανία- στη δεύτερη θέση της λίστας με τα κράτη που τροφοδότησαν με τουρίστες την Ελλάδα τον Ιούνιο, η Τσεχία κατέλαβε την έβδομη θέση και η Ρουμανία συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις φόρμες εντοπισμού επιβατών (Passenger Locator Form-PLF), την περασμένη Τετάρτη, όταν και καταγράφηκε άνοδος 12% σε εβδομαδιαία βάση στον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών, στις top χώρες βρέθηκαν η Πολωνία (στην τρίτη θέση) και η Ρουμανία (στην όγδοη θέση).

Την πρώτη θέση κατέλαβε η Γερμανία, τη δεύτερη η Γαλλία, ενώ τη δεκάδα συμπλήρωσαν η Ιταλία, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Σερβία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση