HomeHL-9Σεισμός 4,8 R τα ξημερώματα στην Κρήτη – Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί

Σεισμός 4,8 R τα ξημερώματα στην Κρήτη – Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί

Αναστάτωση στο Αρκαλοχώρι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο Αρκαλοχώρι εξαιτίας του δυνατού σεισμού που ξύπνησε τους κατοίκους τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, λίγα λεπτά μετά τις 5 τα ξημερώματα καταγράφηκε νέος σεισμός έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με πίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια, νοτιανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Έκτοτε έχουν ακολουθήσει τέσσερις μετασεισμοί έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο… πόδι οι κάτοικοι

Ο δυνατός σεισμός «ξύπνησε» τους κατοίκους τόσο του Αρκαλοχωρίου όσο και της υπόλοιπης περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Όπως μαρτυρούν στο cretapost, ο συγκεκριμένος σεισμός είχε και ένταση και διάρκεια ενώ για μία ακόμα φορά ακούστηκε βοή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγες οι μικροζημιές που έγιναν καθώς υπήρξαν γλάστρες, πιάτα και άλλα οικιακά σκεύη που έπεσαν και έσπασαν ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν κάποιες ρωγμές.

Ευτυχώς δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός μέχρι στιγμής.

Α. Τσελέντης: Αρκετοί θα είναι οι μετασεισμοί

Άμεση ήταν η αντίδραση του καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Γεωδυναμικό παρακολουθεί από κοντά την έντονση σεισμική δραστηριότητα:

«4,8R στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χμ.

Το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά

βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες.

Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (??+ = ?.?%, ??+ = ?.?%)».

Δείτε την ανάρτησή του:

Διαφήμιση
Διαφήμιση