HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Αριθμός Φύλλου 1821» στη Σακορράφειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστελλίου

«Αριθμός Φύλλου 1821» στη Σακορράφειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστελλίου

Αναλυτικά οι δράσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Σακορράφειος Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με τίτλο «Αριθμός Φύλλου 1821», που σχεδιάστηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι Βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, του οποίου μέλος είναι και η Σακορράφειος Βιβλιοθήκη,  προσκαλούν τα παιδιά να μελετήσουν πτυχές της ιστορίας και να συμμετάσχουν σε δράσεις που έχουν σχεδιαστεί με αφορμή τεκμήρια που βρίσκονται στα αρχεία τους.  Αποσπάσματα έντυπων μέσων της εποχής, σπάνια έγγραφα, εικόνες και υλικό από σημαντικές συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, “μιλούν” στα παιδιά, τα βοηθούν να ευαισθητοποιηθούν και να έρθουν σε επαφή με τις συνθήκες και τους ανθρώπινους χαρακτήρες της επαναστατημένης Ελλάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

  • Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, 11:00-13:00

«Δια… Χρονική Βιβλιοθήκη»

Σε κάθε πόλη της χώρας μας υπάρχει τουλάχιστον μία Βιβλιοθήκη την οποία μπορεί κάθε πολίτης να επισκεφτεί για να μελετήσει, να δανειστεί βιβλία, να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα, να συνδεθεί στο διαδίκτυο και τόσα άλλα. Στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας, υπάρχει μια μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη, που έχει στην κατοχή της έναν πολύ μεγάλο αριθμό έντυπων μέσων, όπως βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Δεν είναι άλλη από ….την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος! Ποιος άραγε σκέφτηκε πρώτος την ανάγκη ύπαρξης μιας Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης στη χώρα μας και πότε; Πού εξέφρασε την ιδέα του αυτή και πόσο σημαντική ήταν τελικά η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα συγκέντρωνε τον πνευματικό πλούτο της Ελλάδας; Η σκέψη αυτή, εκτός των άλλων, ήταν σίγουρα πρωτοποριακή και έμεινε… στα χρονικά!

Με την εκπαιδευτικό Δήμητρα Δερέμπεη.

Για παιδιά 6-12 ετών

 

  • Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, 11:00-13:00

 «Στίχος ελεύθερος»

Κάθε χρόνο, σε κάθε εθνική γιορτή, στις παρελάσεις, σε διακρίσεις αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες

ακούμε και τραγουδάμε τον Εθνικό μας Ύμνο. Ένα τραγούδι πολύ γνωστό σε όλους μας το οποίο μας

προκαλεί ρίγος και συγκίνηση. Τι είναι όμως αυτό το τραγούδι; Ποιος το έγραψε και τι σημαίνουν οι στίχοι του; Μια ιστορία που ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο, τυπώθηκε στο Μεσολόγγι και αργότερα μελοποιήθηκε στην Κέρκυρα ήταν η αφορμή για να πιστέψουν όλοι σε ένα νέο, ανεξάρτητο κράτος.

Με την εκπαιδευτικό Γεωργία Λουκάκη.

Για παιδιά 8-14 ετών.

 

  • Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, 11:00-13:00

«Κωδικός Φιλικός»

«Ελευθερία ή Θάνατος»! Μια ιδέα, ένας στόχος και τρεις άνθρωποι ήταν αρκετοί για να ανάψει η σπίθα

της Ελληνικής Επανάστασης. Στις παραμονές της Επανάστασης, το σύνθημα αυτό είχε εξαπλωθεί σε κάθε τόπο όπου κατοικούσαν Έλληνες, εκφράζοντας τη συνείδηση του έθνους και την επιθυμία απελευθέρωσης της πατρίδας από την οθωμανική κυριαρχία. Χιλιάδες ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι η εξέγερση ήταν κοντά, αλλά τα βήματα έπρεπε να μείνουν μυστικά. Και ορκίστηκαν εις το όνομα της αληθείας και της δικαιοσύνης… Η.Ε.Α. – Η.Ο.Σ!

Με τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΠ Αδάμ Δαμιανάκη.

Για παιδιά 8-14 ετών.


 

  • Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, 11:00-13:00

«Φουστανέλες και Σιγκούνια»

Οι γυναικείες και ανδρικές ενδυμασίες στην Ελλάδα την εποχή του Αγώνα, όπως και σε όλα τα Βαλκάνια την εποχή της Οθωμανικής κατάκτησης, δήλωναν με τα υφάσματα και τα στολίδια τους, τον εθνικό χαρακτήρα, την κοινωνική τάξη, το επάγγελμα και τον τόπο καταγωγής του ανθρώπου. Περιηγητές της εποχής, απαθανάτισαν με τις ζωγραφικές τους ικανότητες χαρακτηριστικούς τύπους ανθρώπων με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους και μας έδωσαν τη δυνατότητα να τις γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα.

Με «Φουστανέλες και Σιγκούνια», τα πορτραίτα γνωστών αλλά και άγνωστων αγωνιστών Ελλήνων και

Ελληνίδων της εποχής, ξεχωρίζουν με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές τους.

Με την εκπαιδευτικό Χρυσή Μαράκη.

Για παιδιά 6-12 ετών.

 Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των δράσεων και δηλώσεις συμμετοχής: Σακορράφειος Βιβλιοθήκη, τηλέφωνο: 2891031824, e-mail: [email protected]

 

 

                                                                                            

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση