HomeHL-9Γραμματικάκης για τα διαστημικά ταξίδια Μπράνσον και Μπέζος: Υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά δεν θα τους δούμε

Γραμματικάκης για τα διαστημικά ταξίδια Μπράνσον και Μπέζος: Υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά δεν θα τους δούμε

"Δεν προσφέρουν τίποτα"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εκφυλισμό της μεγάλης εποποιίας και της περιπέτειας του ανθρώπου στο Διάστημα» χαρακτηρίζει τα πρόσφατα πολυδιαφημισμένα διαστημικά ταξίδια των δύο δισεκατομμυριούχων, Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος, ο Έλληνας αστροφυσικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Γιώργος Γραμματικάκης.

Ο ίδιος επιχειρεί να ρίξει «φως», όπως έχει πράξει πολλάκις μέσα από τα πολυδιαβασμένα βιβλία του, σε μια άλλη ανάγνωση της επικαιρότητας.

«Νομίζω ότι δεν προσφέρει τίποτα αυτή η επίδειξη πλούτου και το καουμποϊλίκι», λέει στο iefimerida.gr πολύ εύγλωττα ο Έλληνας ερευνητής και στο μυαλό όλων μας έρχεται η εικόνα του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη να βγαίνει από το σκάφος, μετά από μια διαστημική πτήση που κράτησε 10 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα, φορώντας… καουμπόικο καπέλο και μπότες!

Δεν προσφέρουν τίποτα στην ανθρωπότητα

«Όλο αυτό το εγχείρημα δεν προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα, παρά μόνον ότι ικανοποίησε δυο-τρεις ανόητους που έβαλαν τα λεφτά», επισημαίνει, χαμογελώντας, ο κ. Γραμματικάκης, καθώς αναφέρεται στις εικόνες από τα ταξίδια των δύο δισεκατομμυριούχων ανταγωνιστών που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

«Ξέρετε, δεν είδαν και τίποτα το σπουδαίο», συνεχίζει με περίσσεια ευγένεια και φλεγματικό χούμορ -που τον χαρακτηρίζουν- ο Κρητικός στην καταγωγή αστροφυσικός.

«Το να πάτε σε ένα νησί το καλοκαίρι στην Ελλάδα και να θαυμάσετε τον έναστρο ουρανό είναι πολύ πιο συγκλονιστικό απ’ αυτά που θα δουν αυτοί, πληρώνοντας εκατομμύρια. Διαστημικές τιμές, έναντι 250.000 δολαρίων όπως λένε οι πρώτες φήμες».

Ο γνωστός ακαδημαϊκός χαρακτηρίζει προκλητικό το όλο εγχείρημα, λέγοντας: «Θα το έλεγα προκλητικό γινάτι στις εποχές που ζούμε, με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δυστυχούν. Δε δημαγωγώ, θα μπορούσαν όμως να γίνουν πρότυπα νοσοκομεία και σχολεία. Οι κύριοι αυτοί θα έπρεπε να ρίξουν το βλέμμα τους στα γήινα προβλήματα. Από το να επιδεικνύουν τον πλούτο τους, θα ήταν καλύτερο να βοηθήσουν στην ουσιαστική έρευνα».

«Θα ευχόμουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά σε γήινα προβλήματα»
Σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη, από επιστημονικής πλευράς μπορούν να εξαχθούν πολύ λίγα συμπεράσματα αναφορικά με αυτά τα ταξίδια.

«Η απόσταση που πάνε οι πλούσιοι αυτοί ταξιδιώτες του Διαστήματος δεν υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα. Δεν έχουν άλλη δυνατότητα. Είναι απλώς η ματαιοδοξία των ανθρώπων που έχουν πολλά χρήματα. Θα ευχόμουν να τα χρησιμοποιήσουν κάπου αλλού, γιατί ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πολλαπλούς κινδύνους, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Η μεγάλη εξέλιξη στα διαστημικά ταξίδια παραμένει για τον Έλληνα αστροφυσικό η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής.

Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια οι επιστήμονες ανακαλύπτουν το αδιανόητο, όπως εξηγεί, ότι στο σύμπαν αφθονούν οι πλανήτες και σε ορισμένους απ’ αυτούς, που χαρακτηρίζονται «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή έχουν τις ανάλογες συνθήκες για να δημιουργήσουν ζωή, είναι πιθανόν να έχει αναπτυχθεί ζωή παρόμοια ή και τελείως διαφορετική από τη δική μας.

«Αυτό που φαινόταν κάποτε μύθος και φαντασία, η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής συναρπάζει τον κόσμο και αποτελεί ερώτημα γιατί τόσο πολύ οι άνθρωποι θέλουμε να ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή. Δεν αντέχουμε φαίνεται τη μοναξιά μας» σημειώνει, σχολιάζοντας ότι ειδικά διαστημόπλοια, σε αντίθεση με τους πλούσιους ταξιδιώτες, κάνουν πολύ σωστή δουλειά.

Εξωγήινη ζωή υπάρχει, αλλά δεν θα τη δούμε εμείς οι άνθρωποι

«Ο άνθρωπος κυριαρχείται από την περιέργεια να κατανοήσει το σύμπαν. Δεν υπάρχει κάποιος λογικός λόγος γι’ αυτό. Τα διαστημικά όργανα που στέλνουμε στο Διάστημα, και είναι μεγάλης ακριβείας, είναι σε θέση να εντοπίσουν πλανήτες πιθανόν όμοιους με τον δικό μας. Μόνο που αυτοί οι πλανήτες είναι συνήθως πάρα πολύ μακριά. Αδιανόητα μακριά για την ανθρώπινη ύπαρξη. Το πλησιέστερο αστέρι στον ήλιο απέχει 4 έτη φωτός και είναι ο Άλφα του Κενταύρου. Με την ταχύτητα ενός καλού αυτοκινήτου χρειαζόμαστε 52 εκατ. χρόνια για να φτάσουμε εκεί. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή για πολλούς λόγους, όπως επίσης είμαι βέβαιος ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ να τη δούμε από κοντά, να τη γνωρίσουμε», λέει με φιλοσοφική διάθεση ο κ. Γραμματικάκης.

Και καταλήγει, όπως ξεκίνησε, με τη γνωστή δόση χιούμορ, σε μια λεπτή ισορροπία σοβαρού και αστείου: «Διανύουμε δύσκολες μέρες, ο ιός είναι παντού, καλύτερα λοιπόν να πάμε στο Διάστημα. Αν και ξέρετε, ένας από τους μελλοντικούς μας φόβους είναι αν στα διαπλανητικά ταξίδια ο άνθρωπος μεταφέρει -δυστυχώς- ιούς στον ξένο πλανήτη, κάτι πολύ επικίνδυνο».

Σενάριο επιστημονικής ταινίας ή πραγματικότητα; Το μέλλον θα δείξει…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση