HomeΕΛΛΑΔΑΛευτέρης Αυγενάκης: «Οραματιζόμαστε ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ»

Λευτέρης Αυγενάκης: «Οραματιζόμαστε ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ»

Παρουσιάστηκε το MasterPlan παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, το MasterPlan εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, με την εξασφάλιση 43,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.

Η εκδήλωση παρουσίασης του MasterPlan πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Αγοράς στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας «Σπύρος Λούης» και ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ, το “ΟΑΚΑ 2.0”, θα είναι κι αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας, που όχι απλά όλοι οραματιζόμαστε, αλλά που μπορούμε πια με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να κατακτήσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η ανάπλαση του ΟΑΚΑ θα έχει «τριπλό αποτύπωμα», οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, καθώς η φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση αποβλέπει σε «πολύ περισσότερο πράσινο, περισσότερη σκιά, περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».

oaka4

«Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας. Με χωριστές “γειτονιές” για την προπόνηση των αθλητών μας, των πρωταθλητών μας. Αλλά ανοιχτό και διαθέσιμο για την ατομική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία των κατοίκων.

Ένας χώρος, λοιπόν, πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού», είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε πως η ανάπλαση του Ολυμπιακού Σταδίου αποτελεί επίσης «ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, διότι εκτιμούμε ότι με τις παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην περίμετρο του ΟΑΚΑ, στις χρήσεις γης θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Είναι ταυτόχρονα όμως και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Παρά τις επίπονες προσπάθειες της διοίκησης, το ΟΑΚΑ σήμερα στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο παραπάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σκοπός μας είναι μέσα σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός του να είναι ισοσκελισμένος, στα πέντε χρόνια να έχει κέρδη, να μπορεί να παράγει το ΟΑΚΑ αρκετά έσοδα για να μπορεί τουλάχιστον να υποστηρίζει στη συντήρησή του», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχόμενος «καλή αρχή, λοιπόν, αγαπητέ μου Υπουργέ» προς τον κ. Αυγενάκη.

oaka1

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, παρουσιάζοντας το MasterPlan, υπογράμμισε ότι «με σκληρή δουλειά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων, καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια, οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις, ώστε σήμερα να οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο Ο.Α.Κ.Α.: Έναν υπερτοπικό πόλο με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. Πόλο αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού» και τόνισε πως «με το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού, οι εγκαταστάσεις θα καταστούν ξανά σύγχρονες και μη ενεργοβόρες, ιδανικές για την αθλητική ανάπτυξη της χώρας. Θα αναδειχθεί και η πολιτιστική αξία των χώρων, θα ενισχυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα εκτοξευθεί η αποδοτική λειτουργία του Ο.Α.Κ.Α.».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε, ακόμα, ότι:

«Μέσα από αυτή τη μοναδική ευκαιρία εκτόξευσης της αποδοτικής λειτουργίας του Ο.Α.Κ.Α. η εγκατάσταση θα ανέβει επίπεδα σε όλους τους τομείς.

Σε ορίζοντα πενταετίας:

–           προσδοκούμε έσοδα ύψους 9,5 εκ. ευρώ και κερδοφορία τουλάχιστον 25%.

–           δημιουργούμε τουλάχιστον 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και

–           αυξάνουμε την επισκεψιμότητα, από 17.000 σε 40.000 άτομα ημερησίως.

Το νέο και σύγχρονο Ο.Α.Κ.Α.:

–           θα πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό,

–           θα υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, χάρις στο βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα,

–           θα τιμά την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά,

–           θα είναι Ολυμπιακό Πάρκο, για όλη την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία.

Δουλεύουμε ώστε το Ο.Α.Κ.Α. να συγκροτεί το εξής τρίπτυχο:

α) αθλητικό,

β) πολιτιστικό και

γ) τουριστικό προορισμό.

Να είναι ψηλά στη λίστα των σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, ένα σημείο αναφοράς καλλιτεχνικών δράσεων και ένας σταθερός πυλώνας επισκεψιμότητας με ποικίλες παροχές.

Με αυτό το όραμα ξεκινήσαμε να αλλάζουμε όψη στο Ο.Α.Κ.Α. πριν από δύο χρόνια. Με αυτό το όραμα παρουσιάζουμε σήμερα το Masterplan σηματοδοτώντας μια νέα, ελπιδοφόρα ημέρα.

Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση».

Οι βασικές προβλέψεις του mastreplan

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, με μείωση κόστους λειτουργίας του περισσότερο από 30%
  • Συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004)
  • Συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγρού Στίβου με μείωση του κόστους λειτουργίας του κατά 50%
  • Δημιουργία Κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας
  • Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Ποδηλατοδρομίου. Μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού, πολιτισμού και συμπληρωματικών δράσεων (επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων)
  • Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με:

–           Αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμηση κλπ)

–           Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση έως 30% με νέες φυτεύσεις)

–           Ανάπλαση ανοιχτών χώρων

–           Δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς,

–           Ενίσχυση περιβαλλοντικού αποτυπώματος,

–           Δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης,

–           Δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του MasterPlan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι Δήμαρχοι Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Τάσος Μαυρίδης και Ν. Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, εκπρόσωποι από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή, πρόεδροι αθλητικών Ομοσπονδιών, Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση