HomeΚΡΗΤΗΟ Σύλλογος νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ο Σύλλογος νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Απέστειλαν έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνησχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Το έγγραφο αναφέρει:

«Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές είναι οι πρώτες που βίωσαν και βιώνουν καθημερινά τις οδυνηρές εμπειρίες της πανδημίας μέσα από το κλινικό τους έργο και οι πρώτες που υποστήριζαν ανέκαθεν τους εμβολιασμούς. Από την έναρξη των εμβολιασμών, προσήλθαν πρώτες να εμβολιαστούν, ώστε να είναι σε θέση να νοσηλεύουν τους συμπολίτες μας, αλλά και να προστατεύσουν τις οικογένειες τους από τη μετάδοση του COVID – 19.

Ωστόσο, το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα πρέπει να επανεξεταστεί και να ακυρωθεί, καθώς προσκρούει σε πληθώρα εξειδικευμένων περιπτώσεων Νοσηλευτών (οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εμβολιαστούν λόγω χρόνιων νοσημάτων και λοιπών παθολογικών καταστάσεων) και επιπλέον παραβιάζει συνταγματικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κυρίως όμως παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της απαραίτητης συναίνεσης του λήπτη υπηρεσιών υγείας ύστερα από ενημέρωση (informed consent) την οποία έχουμε διδαχθεί στις σπουδές μας, την εφαρμόζουμε καθημερινά στην εργασία μας και η οποία περιλαμβάνεται στον κώδικα νοσηλευτικής δεοντολογίας, στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και στη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική.

Μάλιστα η τιμωρία της στέρησης μισθού και της απομάκρυνσης από την εργασία όσων νοσηλευτών -τριων δεν εμβολιαστούν, αποτελεί μια ακραία εκβιαστική επιλογή που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με την ηθική της παροχής υπηρεσιών υγείας και η οποία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δομών υγείας.

Οι Νοσηλευτές δεν θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα, ούτε θα επιτρέψουμε να είμαστε έρμαια στην παραπληροφόρηση. Νοσούμε από COVID – 19, έχουμε χάσει συναδέλφους, δεχόμαστε κοινωνικό εκφοβισμό, μας οφείλονται άδειες δύο και τριών ετών, αλλά ΩΣ ΕΔΩ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το έργο μας και την επιστήμη μας, αρχές τις οποίες πρεσβεύουμε και υπηρετούμε.

Το «ατυχές;» παράδειγμα του Πρωθυπουργού: «…Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας», μας κάνει να αναρωτιόμαστε, αν είναι εξ’ ίσου αδιανόητο για τον ίδιο, αλλά και για την κοινωνική βούληση, το γεγονός ότι δεν έχει υλοποιήσει ακόμη τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του για την ένταξη στα Β.Α.Ε., τις μόνιμες προσλήψεις, τις μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων.

Βεβαίως, πέρα από την αντίθεση μας στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, στο πλαίσιο του υγιούς συνδικαλισμού και της πρόθεσής μας να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, παραμένουμε στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για διάλογο και συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».

Διαφήμιση
Διαφήμιση