HomeHL-9Κορωνοϊός: Συνολικά η Κρήτη συγκεντρώνει πάνω από το 10% των νέων κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Συνολικά η Κρήτη συγκεντρώνει πάνω από το 10% των νέων κρουσμάτων

Πάνω από το 1 στα 6 ενεργά κρούσματα εντοπίζονται σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού πρωταγωνίστησε η Θεσσαλονίκη και στο τρίτο η Αττική με τα χιλιάδες ενεργά κρούσματα να εντοπίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές, κατά το τέταρτο κύμα που εξελίσσεται την περίοδο αυτή, πάνω από τα μισά κρούσματα εντοπίζονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος.

Πρόκειται για περιοχές που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο των τουριστών, μετά την Αττική βέβαια και για τις οποίες οι πρόσφατες αναφορές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έκρουαν σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταγράφηκαν στη χώρα 31.348 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το news247.gr Από αυτά το 46% εντοπίστηκε στην Αττική. Επίσης το ποσοστό της δεύτερη μεγαλύτερης Περιφέρειας, της Θεσσαλονίκης, ήταν της τάξης του 5,2%.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Ηρακλείου συγκέντρωνε το 4,7% των νέων κρουσμάτων και η Περιφέρεια Ρεθύμνου το 3,6%. Αν συνυπολογίσουμε τα Χανιά και το Λασίθι που σημειώνουν αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, συνολικά η Κρήτη συγκεντρώνει πάνω από το 10%, δηλαδή ποσοστό διπλάσιο απ’ ότι η Θεσσαλονίκη.

Η Μύκονος τις τελευταίες 14 ημέρες φαίνεται να συγκέντρωσε το 1,7% των συνολικών κρουσμάτων, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο για ένα τόσο μικρό νησί, ενώ σημαντικά χαμηλότερα αλλά αυξανόμενα ποσοστά σημειώνουν Σαντορίνη και Πάρος. Το σημαντικό γι’ αυτά τα νησιά είναι ότι ενώ χθες Κυριακή τα κρούσματα σημείωσαν μεγάλη αποκλιμάκωση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αυτά παρουσίασαν σταθερότητα.

Συνολικά μόνο στους παραπάνω 5 προορισμούς εντοπίζεται το 17% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων, ή το 1 στα 6 νέα κρούσματα.

Αυξημένη διάδοση κρουσμάτων στην Κρήτη και στις Κυκλάδες 

«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε το πρωί της Κυριακής, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης. Ωστόσο, φαίνεται πως η Μύκονος δεν είναι ο μόνος τουριστικός προορισμός που μοιάζει να κινδυνεύει με εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Νίκος Χαραδαλιάς σημείωσε πως εκτός από τη Μύκονο και οι περιοχές, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ως και την Πέμπτη και μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο.

Διαφορές με τα προηγούμενα κύματα

Προς το παρόν φαίνεται πως η σημαντική και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων συνολικά στην Ελλάδα, με το μέσο όρο των ημερήσιων διαγνώσεων σε επίπεδο εβδομάδας να αυξάνεται κατά περίπου 45% ξεπερνώντας τα 2500 και η μέση θετικότητα να είναι στο 3,46%, δεν οδηγεί σε πίεση στα νοσοκομεία.

Βέβαια οι εισαγωγές πλέον ξεπερνούν τις 100 την ημέρα ενώ είναι σημαντικά περισσότερες από τα εξιτήρια. Πάντως αυτο δεν ανησυχεί.

Εκείνο που προβληματίζει είναι η διαχείριση των περιστατικών σε νησιωτικές περιοχές. Η έξαρση των τοπικών επιδημιών αφενός δημιουργεί προβλήματα λόγω των ανεπαρκών δομών υγείας, της ανυπαρξίας νοσοκομείων, αλλά και των περιορισμένων δυνατοτήτων για test.

Το προηγούμενο Χειμώνα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, αλλά και την Άνοιξη κατά τη διάρκεια του τρίτου, οι επιδημίες εντοπίστηκαν στις μεγάλες περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας και όσο και αν το ΕΣΥ έφτασε στα όρια του κατάφερε να ανταποκριθεί. Τώρα ακόμη και τα λίγα σοβαρά περιστατικά μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες.

Αυτός είναι ένας σημαντικός προβληματισμός που υπάρχει και γι’ αυτό μέσα στην εβδομάδα και έχοντας μια καλύτερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας μετά και την Τρίτη-Τετάρτη, οι επιδημιολόγοι θα πρέπει να αποφανθούν για το πως θα πρέπει να συνεχίσουμε και με ποια μέτρα.

Βέβαια χρειάζονται λίγες μέρες παραπάνω ώστε να δούμε αν τα όσα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη για αυστηρότερους ελέγχους και test θα δείξουν κάποια πρώτα σημάδια ότι αποδίδουν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση