HomeHL-9“Στον αέρα” οι άδειες δεκάδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο

“Στον αέρα” οι άδειες δεκάδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο

Ένας από τους φορείς που πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση των καταστηματαρχών είναι και η αρχαιολογία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Στον αέρα» βρίσκονται οι άδειες δεκάδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο, καθώς
ενώ οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους για να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο, μένουν ακάλυπτοι λόγω της καθυστέρησης της αρχαιολογίας να απαντήσει στα σχετικά αιτήματα.

Οι καταστηματάρχες είναι αγανακτισμένοι και η Δημοτική Αστυνομία τονίζει ότι υπάρχει μια σοβαρή δυσλειτουργία στο θέμα της διαχείρισης των κοινοχρήστων χώρων που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λυθεί.

Όπως είναι γνωστό η δυνατότητα τους καταστηματάρχες να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο, δόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων της πανδημίας, που επέβαλε στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να τοποθετούν τα τραπεζοκαθίσματα τους σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτή που είχαν πριν την επιδρομή του covid.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να μειωθεί ο ωφέλιμος χώρος για τους καταστηματάρχες, και άρα να ζημιώνονται οικονομικά αφού δεν μπορούν πια να εξυπηρετούν τον κόσμο που είχαν παλαιότερα. Στο πλαίσιο
αυτό αποφάσισε να τους διατεθεί επιπλέον χώρος, με την προϋπόθεση όμως ότι θα καταθέσουν σχετικό αίτημα στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να δώσει τις σχετικές εγκρίσεις.

Ένας από τους φορείς που πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση των καταστηματαρχών είναι
και η αρχαιολογία, καθώς όπως είναι γνωστό το Ηράκλειο είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, γεγονός που επιβάλλει στην εμπλοκή της αρμόδιας υπηρεσίας και σε ζητήματα διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, η υπηρεσία παρά τις πιέσεις που δέχεται δεν έχει απαντήσει ακόμα γεγονός που έχει εξοργίσει τους καταστηματάρχες που βρίσκονται σε μια κατάσταση ομηρίας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί μήνες πριν και η υπηρεσία δεν έχει ακόμα α π α ν τ ή σ ε ι . Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα είναι απολύτως εκτεθειμένα στους ελέγχους και ασφαλώς και στα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν.

Αυτό είναι μια κατάφωρη αδικία – όπως τονίζουν – σε ένα κλάδο που χωρίς υπερβολή έχει γονατίσει από τα προβλήματα λόγω της πανδημίας και τώρα που κάνει μια προσπάθεια να σταθεί με ένα τρόπο στα πόδια του, βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα χωρίς δική του ευθύνη. Παράλληλα οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι κάποιοι από αυτούς που είχαν αιτηθεί άδεια από την προηγούμενη χρονιά με ένα τρόπο καλύπτονται και για φέτος.

Όμως αυτοί που φέτος έκαναν πρώτη φορά τα χαρτιά τους είναι ακάλυπτοι. Αυτό σημαίνει ότι, με την καθυστέρηση
της αρχαιολογίας να εγκρίνει τις αιτήσεις δημιουργούνται τεράστιες ανισότητες στον κλάδο, αφού κάποιοι έχουν πρόσβαση σε περισσότερο κοινόχρηστο χώρο και άλλοι όχι.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μαρίνος Παττακός τονίζει μεταξύ άλλων ότι το όλο θέμα έχει προβληματίσει έντονα την υπηρεσία, διότι λόγω της έλλειψης αδειοδότησης κάποιοι λειτουργούν παράνομα, χωρίς δική τους ευθύνη.

Εμείς αναγκαστικά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τους ελέγχους. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε χρεώσει πρόστιμα διότι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα. Όμως είναι μείζον θέμα να μην υπάρξει αδιαφορία στη νομιμοποίηση των καταστημάτων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση