HomeHL-TOPΚορωνοϊός: Η Κρήτη εκπέμπει «SOS» και ανησυχεί τους ειδικούς

Κορωνοϊός: Η Κρήτη εκπέμπει «SOS» και ανησυχεί τους ειδικούς

Ποιες άλλες περιοχές προβληματίζουν εκτός από τη Μύκονο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από κοντά παρακολουθούν οι ειδικοί την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μετά την απόφαση για επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο.

Το βράδυ του Σαββάτου, το νησί των ανέμων αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά και να σβήσει τα φώτα από τη 1:00 τα ξημερώματα. Κάπως έτσι, η άλλοτε πολύβουη Μύκονος, πέρασε το πρώτο της Σαββατόβραδο, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου στα «βουβά».

 

Αυξημένη διάδοση κρουσμάτων στην Κρήτη και στις Κυκλάδες 

«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε το πρωί της Κυριακής, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρρηγιάννης. Ωστόσο, φαίνεται πως η Μύκονος δεν είναι ο μόνος τουριστικός προορισμός που μοιάζει να κινδυνεύει με εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Νίκος Χαραδαλιάς σημείωσε πως εκτός από τη Μύκονο και οι περιοχές, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ως και την Πέμπτη και μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο.

koronoios-katanomi-18-07-2021_0

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.

Υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων στην Κρήτη

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 4 νέα κρούσματα εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο στο νησί της Μήλου, 8 στη Νάξο, 19 στην Πάρο, 2 στην Άνδρο, 4 στην Τήνο, 3 στη Σύρο και 13 στη Σαντορίνη.

Κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού την Κυριάκη 18 Ιουλίου

Παράλληλα, η Κρήτη εξακολουθεί να καταγράφει συνολικά περισσότερα από 200 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο, στο Ηράκλειο σημειώθηκαν 91 περιστατικά, 50 στο Ρέθυμνο, 45 στα Χανιά και 20 στο Λασίθι.

Καλπάζει η… μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού στην Κρήτη κυριολεκτικά καλπάζει καθώς εκτός από τα σημερινά, καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του το cretapost, μέσα σε επτά ημέρες εντοπίστηκαν στην Κρήτη κοντά 1900 νέα κρούσματα (και συγκεκριμένα 1.891 νέες μολύνσεις).

Παράλληλα, υπήρξε μία μικρή αύξηση στις νοσηλείες που ακόμα δεν ανησυχεί τους ειδικούς ενώ το ιικό φορτίο έχει εκτιναχθεί σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Όλοι οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να πείσουν τους ανεμβολίαστους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους και ειδικότερα τους νέους που φαίνεται να έχει «αδυναμία» η συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Την ίδια ώρα, την περασμένη Παρασκευή τόσο το Ηράκλειο όσο και το Ρέθυμνο μπήκε σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Κοντά 1900 κρούσματα σε μία βδομάδα

Σε αριθμό… ρεκόρ ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού την εβδομάδα που μας πέρασε.

Από την Κυριακή 11 Ιουλίου έως και το Σάββατο 17 Ιουλίου καταγράφηκαν 1.891 νέα κρσούματα στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο νομό Ηρακλείου όπου αυτή τη βδομάδα έχει συνολικά 820. Ακολουθεί το Ρέθυμνο με 610 νέες μολύνσεις και στη συνέχεια τα Χανιά με 331 και το Λασίθι με 130.

Δείτε τα κρούσματα μέρα τη μέρα:

Κυριακή 11 Ιουλίου (189 κρούσματα στην Κρήτη)

Ηράκλειο: 81 κρούσματα

Ρέθυμνο: 60 κρούσματα

Χανιά: 42 κρούσματα

Λασίθι: 6 κρούσματα

Δευτέρα 12 Ιουλίου (252 κρούσματα στην Κρήτη)

Ηράκλειο: 114 κρούσματα

Ρέθυμνο: 84 κρούσματα

Χανιά: 42 κρούσματα

Λασίθι: 12 κρούσματα

Τρίτη 13 Ιουλίου (284 κρούσματα στην Κρήτη)

Ηράκλειο: 122 κρούσματα

Ρέθυμνο: 106 κρούσματα

Χανιά: 43 κρούσματα

Λασίθι: 13 κρούσματα

Τετάρτη 14 Ιουλίου (323 κρούσματα στην Κρήτη)

Ηράκλειο: 127 κρούσματα

Λασίθι: 32 κρούσματα

Ρέθυμνο: 110 κρούσματα

Χανιά: 54 κρούσματα

Πέμπτη 15 Ιουλίου (310 κρούσματα στην Κρήτη)

Ηράκλειο: 153 κρούσματα

Ρέθυμνο: 96 κρούσματα

Χανιά: 40 κρούσματα

Λασίθι: 21 κρούσματα

Παρασκευή 16 Ιουλίου (275 κρούσματα στην Κρήτη)

Ηράκλειο: 112 κρούσματα

Ρέθυμνο: 91 κρούσματα

Χανιά: 49 κρούσματα

Λασίθι: 23 κρούσματα

Σάββατο 17 Ιουλίου (258 κρούσματα στην Κρήτη)

Ηρακλείου: 111 κρούσματα

Ρέθυμνο: 63 κρούσματα

Χανιά: 61 κρούσματα

Λασίθι: 23 κρούσματα

Τα μέτρα που επεβλήθηκαν στη Μύκονο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε συγκεκριμένα, εξαιτίας της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης στη Μύκονο, τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Εκκληση σε κατοίκους της Μυκόνου απηύθηνε ο Χαρδαλιάς

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της» δήλωσε επίσης για το θέμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Το τελευταίο 24ωρο, στη Μύκονο καταγράφτηκαν 39 νέα κρούσματα κορωνοϊού, δύο περισσότερα δηλαδή σε σύγκριση με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το Σάββατο. Την Πέμπτη, ο Οργανισμός ανακοίνωσε86 νέα περιστατικά, ενώ μια ημέρα μετά στη Μύκονο εντοπίζονταν 40 ακόμη μολύνσεις του κορωνοϊού.

«Καμπανάκι» για τον τουρισμό η Μύκονος

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», δήλωσε εξάλλου το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογράμμισε: «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από εκείνα του 2020 τόνισε ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημείωσε ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο, πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο νησί των ανέμων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση