HomeHL-GreeceΔιασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους: Τι ισχύει για εστίαση και θεάματα

Διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους: Τι ισχύει για εστίαση και θεάματα

Κανονικά οι ανεμβολίαστοι στους εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από σήμερα ενισχύεται το testing σε έξι περιοχές της χώρας λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα από σήμερα, στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid. Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Ακόμη όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά επανεξετάστηκε και το υγειονομικό πρωτόκολλο των κατασκηνώσεων.

Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών. Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid. Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Ποιος μπαίνει, ποιος μένει εκτός σε εστίαση, διασκέδαση, θεάματα

Τοίχο που θα δυσκολεύει ή θα απαγορεύει – ανάλογα την περίπτωση – την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών σε μία σειρά από δραστηριότητες δημιούργησε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους νέους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

Την ίδια ώρα ανάβει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων που ήταν μέχρι πρότινος σε αναστολή, όπως οι κλειστοί χώροι της εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με την ΚΥΑ πλέον οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση στα κέντρα διασκέδασης, όπως επίσης και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.

Και τούτο διότι πλέον σε αυτούς τους χώρους θα επιτρέπεται η πρόσβαση αποκλειστικά στους εμβολιασμένους πολίτες ή σε αυτούς που νόσησαν το περασμένο εξάμηνο και ως εκ τούτου έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Αντίθετα οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κυλικεία, αναψυκτήρια κοκ,), συμπεριλαμβανομένων των αεριζόμενων στοών που διαθέτουν ανοικτές εισόδους και εξόδους, είναι ανοικτοί για τον καθέναν και χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης rapid test κτλ.

Το ίδιο ισχύει στα λούνα παρκ αλλά και στους υπαίθριους χώρους θεαμάτων (συναυλίες, θέατρο κτλ)., συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων. Σημειωτέον πως στα τελευταία δεν υπάρχουν πλέον διαλείμματα και οι θεατές είναι καθήμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια του θεάματος.

Επίσης σύμφωνα με την ΚΥΑ, για την είσοδο πλέον στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να επιδεικνύεται πλέον είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε δήλωσης αρνητικού αποτελέσματος rapid test έγινε ως 48 ωρες πριν ή μοριακού ελέγχου που έγινε ως 72 ώρες πριν. Η υποχρέωση αφορά και τα παιδιά από 12 ετών.

Υπεύθυνοι για τον έλεγχο εισόδου στους χώρους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις ή οι οργανισμοί χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Covid Free που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα του gov.gr από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ΚΥΑ καθορίζει πως οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, θα λειτουργούν μόνον ως αμιγείς χώροι, δηλαδή για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, με την χωρητικότητα να ορίζεται στο 85%. Σημειώνεται πως όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθήμενοι.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) με πληρότητα στο 85%.

Αναλυτικότερα:

• 75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων • 70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων • 65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους Επίσης Όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης: (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα είναι μόνο αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες • 85% Πληρότητα • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά • Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων Ανοιχτά και κλειστά γήπεδα

• 80% Πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (ανοιχτά) και 8.000 (κλειστά)

• Χρήση μάσκας υποχρεωτική

• Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self

metra-5

Υπενθυμίζεται πως στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα τονιζόταν πως για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα επιτρέπονταν μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης και όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά θα λειτουργούσαν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Take away: Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα – Τι θα ισχύει

Ερωτήματα εγείρονται για τα μέτρα που θα ισχύουν όσον αφορά στα take away και κυρίως διευκρινίσεις ζητούνται για το τι θα συμβαίνει εάν κάποιος που επιχειρεί να μπει στο κέντρο δεν διαθέτει το απαραίτητο πιστοποιητικό.

Στο πλαίσιο αποσαφήνισης αποριών που έχουν προκύψει, διευκρινίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης πως όσον αφορά στους εξωτερικούς χώρους και το take away, ισχύει ό, τι ίσχυε έως σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή.

Όποιος πολίτης το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιεί καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου αλλά όχι όρθιος. Την ίδια ώρα, η είσοδος σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αποτελέσματα rapid ή μοριακού ελέγχου ή πιστοποιητικό νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος δεν έχει έγγραφο ταυτοπροσωπείας (διαβατήριο ή ταυτότητα) δεν μπορεί να μπει.

Αναγκαίο κρίνεται το έγγραφο.

Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχει νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν.
Ισχύουν, δε, κανονικά οι περιορισμοί στα τραπέζια και η τήρηση αποστάσεων σε θέατρα με τις νέες πληρότητες. Τέλος δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπείας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του κηδεμόνα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση