HomeHL-EconomyΣταϊκούρας: Μέχρι τέλος του μήνα 4 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σταϊκούρας: Μέχρι τέλος του μήνα 4 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Γενναία ρύθμιση οι 72 δόσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα στο μήνα θα γίνει η πρώτη εκταμίευση ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Κανάλι-1.

«Είναι μια συλλογική δουλειά όλης της κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού έτσι ώστε να κατατεθεί ένα συντονισμένο, ρεαλιστικό, σχέδιο το οποίο και εγκρίθηκε μαζί με άλλα 11 σχέδια στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin. Δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα στο όλο σχέδιο. Ήταν το δεύτερο το οποίο κατατέθηκε και το τρίτο το οποίο εγκρίθηκε. Και μάλιστα με πολύ κολακευτικά σχόλια από τους θεσμούς και τους εταίρους» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Το ταμείο ανάκαμψης εγκρίθηκε, θα γίνει εκταμίευση των πρώτων πόρων αυτό τον μήνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμούμε ότι θα είναι ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 2/3 είναι επιδοτήσεις και το 1/3 δανεισμός. Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει και υλοποιούμε έργα πριν καν εγκριθεί το σχέδιο. Χθες ανακοινώσαμε τα πρώτα 12 έργα που εντάσσονται προς υλοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Βελτίωση του εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, Σύστημα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για το Δημόσιο, Επέκταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Δίκτυα-Οπτικές ίνες για Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, Δημόσια Νοσοκομεία και Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, Ενιαία ψηφιακή Υποδομή και επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών μεταξύ του Δημοσίου – Επιχειρήσεων και πολιτών, η κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65, Ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Αποκατάσταση-Συντήρηση-Ανάδειξη Μνημείων και της Ακρόπολης των Αθηνών και Ψηφιακή Μέριμνα».

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «αυτό το Ταμείο είναι πόροι για να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει. Να ενισχυθούν οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να τονωθεί η κοινωνική συνοχή. Όμως είμαστε μέσα σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με έντονες οικονομικές συνέπειες. Άρα εκτός των έργων που κάνουμε για την ανάκαμψη της οικονομίας, οφείλουμε ως πολιτεία να είμαστε κοντά στην κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Αυτό συνεπώς που ανακοινώσαμε χθες μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, είναι ένα νέο γενναίο πλαίσιο ρύθμισης για τις οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στον κορωνοϊό, για το κομμάτι της οικονομίας το οποίο πλήττεται».

Σταϊκούρας για την τελική ρύθμιση οφειλών για τα κορωνοχρέη

Σε ότι αφορά τη νέα ρύθμιση χρεών ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «μέχρι τώρα η ελληνική πολιτεία είχε επιλέξει ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες και την κάθε φάση της υγιεινομικής κρίσης. Για την πρώτη φάση Μάρτιου – Ιουνίου 2020, τα χρέη που δημιουργήθηκαν είχαμε επιλέξει να αποδοθούν από το 2022 σε 24 ή 48 δόσεις. Και παράλληλα για κάποιους μήνες οι δόσεις που δεν μπορούσε κάποιος να πληρώσει πήγαιναν ως ρυθμιζόμενη οφειλή στο τέλος. Τώρα πλέον καλύπτουμε όλη την περίοδο από Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα για όποιον δημιούργησε χρέη σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία και είναι πληττόμενος επιλέγοντας τις έως 36 δόσεις άτοκα ή έως 72 δόσεις έντοκα».

«Είναι η πιο γενναία ρύθμιση οφειλών που έχει γίνει» τόνισε και συμπλήρωσε: «καλύπτουμε μεγάλο εύρος επιχειρήσεων, εργαζόμενους που όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μπει σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κάνει δήλωση COVID και ανέργους που εγράφησαν στον ΟΑΕΔ κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με την πρώτη δόση από το 2022».

Διευκρίνισε πως «η πολιτεία πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της δυνατότητα που πρέπει να δίνει στην κοινωνία για να την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αλλά και της ανάγκης τήρησης της κουλτούρας πληρωμών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για τη χώρα. Για αυτό και βλέπετε ότι πχ στο πρόγραμμα Γέφυρα δώσαμε τη δυνατότητα σε ενήμερους δανειολήπτες να βοηθηθούν από την πολιτεία».

Επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Ήδη έχουν υποβληθεί 2.500.000 φορολογικές δηλώσεις. Το σύνολο της κοινωνίας θα δει πολύ μεγάλη μείωση των φορολογικών του υποχρεώσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης να έχει μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, στο φόρο φυσικών προσώπων στον χαμηλότερο συντελεστή 9%, να έχει μειώσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων που θα φτάσει στο 22% του χρόνου, να έχει μειώσει την προκαταβολή φόρου, να έχει καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για το ’21 και το ’22, να έχει μειώσει ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για τα ίδια έτη» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για να καταλήξει: «το αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης είναι οι στοχευμένες κυρίως με μόνιμο χαρακτήρα, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Πάνω σε αυτές τις ράγες θα κινηθούμε και τα προσεχή χρόνια όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος».

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση