HomeΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΟ αλιγάτορας της Λιώτας: Ερπετό που ζούσε πριν 18,5 εκατ. χρόνια

Ο αλιγάτορας της Λιώτας: Ερπετό που ζούσε πριν 18,5 εκατ. χρόνια

Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα ομοίωμα αλιγάτορα που έζησε στη Λιώτα της βορειοανατολικής Λέσβου πριν από 18,5 εκατομμύρια χρόνια έρχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιουλίου.

Το ομοίωμα είναι στις φυσικές διαστάσεις του ζώου το οποίο θα πάρει τη θέση του στο μεγάλο αίθριο του Μουσείου μαζί με το ομοίωμα ενός άλλου ζώου που έζησε στη Λέσβο και το οποίο είχε κατασκευασθεί και παρουσιασθεί πριν από λίγα χρόνια.

«Με τον αλιγάτορα θα «ταξιδεύουν» μικροί και μεγάλοι στο γεωλογικό χρόνο, στον εντυπωσιακό κόσμο του υποτροπικού δάσους της περιοχής όπου έζησε ο Αλιγάτορας της Λιώτας, ο οποίος θα «ζωντανέψει» και πάλι στη Λέσβο μετά από 18,5 εκατομμύρια χρόνια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Ο αλιγάτορας ζούσε στη βορειοδυτική Λέσβο σε ένα πυκνό υποτροπικό δάσος με πανύψηλες σεκόιες, πεύκα στα μεγάλα υψόμετρα και με λεύκες, βελανιδιές, φοίνικες και κυπαρίσσια στα μικρότερα υψόμετρα. Ανήκει στο γένος Diplocynodon, είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι δυο μέτρα και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά το λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του. Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια γεγονός που τον καθιστούσε ως το δεινότερο κυνηγό στην υποτροπική λίμνη.

«Το σημαντικό αυτό εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια παλαιοντολογικών ανασκαφών που έγιναν την περίοδο 2007-2010 στο πλαίσιο συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τη γεωλόγο-παλαιοντολόγο δρ Κατερίνα Βασιλειάδου, ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, η οποία μελέτησε και ταυτοποίησε τα ζωικά απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λιώτας, που αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση